Spiel preview (toch maar)

Geplaatst door

Het is weer echt herfst en dat betekent dat het leukste evenement van het jaar er weer aankomt. Dat zou het hart van iedere spellenliefhebber sneller moeten laten kloppen. Toch knaagt er iets, en dit jaar niet voor het eerst. Als ik naar de (lange, lange) lijst van nieuwe spellen bekijk vind ik daarop welgeteld nul (0) spellen waarvan ik denk: wow, die moet ik spelen/kopen. Nou ja, Dominion: Hinterlands dan, maar het is wel een beetje sneu als je alleen naar een uitbreiding echt uitkijkt.

Misschien word ik blasé of een azijnpisser, feit is dat ik de laatste tijd geen enkele moeite meer heb om spellen te laten liggen. Het helpt ook niet dat mijn spellenverzameling inmiddels al veel te groot begint te worden. Ik zit niet te wachten op weer een paar dozen erbij die ik misschien drie keer zal spelen en vervolgens jaren niet. Ik ben dus al wat makkelijker geworden in het direct dumpen van spellen die, hoe aardig ze ook mogen zijn, weinig aan mijn verzameling toevoegen. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

Met die kritische kanttekening in het achterhoofd heb ik de lijst braaf doorgeploegd en vond daarbij maar liefst drie titels die me een mogelijke dan wel waarschijnlijke aanschaf waard lijken:

Tournay
Van de uitgevers, auteur en vormgever van Troyes, een van de leukste spellen van de vorige jaargang. Dat geeft het spel al een pre. Afgaand op de beschrijving klinkt dit als een boeiend kaartspel dat werkverschaffing combineert met het maken van combo’s. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, dus ik gok dat dit spel hoog zal scoren in de populariteitslijstjes.

The City
Een kaartspelletje van Tom ‘Race for the Galaxy’ Lehmann. Sinds Race ben ik vrijwel ieder spel van hem geïnteresseerd, niet altijd met evenveel succes. Maar The City klinkt als een (sterk) vereenvoudigde versie van Race en het Puerto Rico kaartspel, dat nog vlotter wegspeelt. Voor de prijs van een Amigo-kaartspelletje kan ik me daar nauwelijks een buil aan vallen.

Kingdom Builder
Ook hier ga ik voornaleijk af op de naam van de auteur, namelijk Donald Vaccarino (u weet wel, van Dominion). Wordt hier en daar al vergeleken met Heersers der Woestijn, een van mijn favoriete Knizia’s. Maar de prijzen van Queen zijn de laatste jaren zo belachelijk hoog (ik verwacht dat ze hier minstens €45 voor vragen) dat ik deze zeker eerst wil proberen.

En dat was mijn Spiel-preview. Nederlandse uitgevers schuif ik even door naar latere beurzen (al laat ik me graag verleiden door de mythische lege demotafel). De Frieses, Rosenbergjes en Wallaces laat ik uiteraard voor wat ze zijn en het enige soort-van-nieuwe grotere Kniziaspel spreekt me ook niet echt aan. Star Trek: Expeditions is een coöperatief spel, waarvoor ik sowieso al nauwelijks medespelers kan vinden (In de Ban van de Ring iemand? Pandemie dan misschien?) en een Trekkie ben ik ook niet echt. Misschien dat ik een Star Trek-fan in de omgeving zo gek krijg.

Maar op Spiel is gelukkig meer te krijgen dan alleen het allernieuwste. Naar sommige spellen van vorig jaar of eerder dit jaar ben ik misschien nog wel meer benieuwd dan naar de hierboven genoemde drie. Ik noem:

Ascension: Chronicle of the Godslayer: heb ik vorig jaar laten schieten als zijnde een mogelijk te oppervlakkige Dominion-kloon, maar ik geloof dat ik dat moet herzien. Speelt vlotter weg dan Thunderstone en is bij uitstek geschikt voor twee. Ga ik graag proberen en als het bevalt mag het mee. En anders kan het altijd nog op de iPad.

Glen More: houd ik al een tijdje in de gaten en kan niet anders zeggen dat het een spel lijkt dat het hier thuis erg goed zou doen. Is alweer mee dan een jaar oud, dus die zal nergens te proberen zijn. Ongezien kopen dan maar.

Minen von Zavandor: dwergen op pad sturen om edelstenen te verzamelen en daarmee opdrachten vervullen. Klinkt erg als Silberzwerg, dat ik nog steeds een leuk spel vind. Deze variant maakt gebruik van (blind) bieden en ruilen en daar ben ik niet vies van. Bovendien zijn mijn geekbuddies enthousiast en kost het nog geen 25 euro. Kom daar nu op Spiel nog maar eens om.

Paris Connection: hier aasde ik vorig jaar al op, maar door problemen bij een drukker was deze bij lange na niet op tijd beschikbaar. Hoe meer ik hierover lees, des te leuker het me lijkt. Enige bezwaar: ga ik 45 euro neertellen voor een kort tussendoortje? Hetzelfde geldt voor German Railways, dat volgens John Bohrer echt op Spiel zal verschijnen, maar daar heeft zich al een koper uit mijn omgeving voor aangediend.

Ruhm für Rom: Glory to Rome is het eerste spel dat ik echt niet heb gekocht vanwege de beroerde vormgeving. Dat, en de wetenschap dat er binnenkort een bijgewerkte en aanzienlijk verfraaide versie van zou verschijnen: Uchronia. Maar door juridische haarkloverijen staat dat op losse schroeven. Gelukkig heeft Lookout nu een fraaiere Duitse versie van GtR uitgegeven die nog goedkoper is ook. Helaas wel veel Duitse tekst op de kaarten, maar met al die reserveduitsers (Limburgers en Groningers) in mijn spellenkring moet dat geen probleem zijn.

En Hinterlands? Als ik dit jaar nog maar één spel mocht kopen zou het dat zijn. Maar omdat daar deze maand nog een Nederlandse versie van verschijnt durf ik mijn aankoop nog wel uit te stellen tot na Spiel. Heus, ik kan het.

10 reacties

 1. @Mark: het lijkt me erg leuk om af te spreken, maar door de verhuizing is de afstand helaas te groot geworden voor een door de weekse avond. En de vakantiedagen zijn op dus een hele dag zit er ook niet in. Beetje lastig dus……. Maar leuk om te zien dat je ons nog niet vergeten bent!

 2. Inderdaad nog nauwelijks zekere koop spellen. Eerst uitproberen. Ik verwacht wel wat van City Tycoon (Pools), Vanuatu (Frans), Last Will (Tjechisch) en Space Bastards (Pools). Ik ga eerst voor de kleinere bedrijfjes, de rest uit Duitsland loopt niet weg, dat kun je altijd later nog eens kopen. Uiteraard ook wel langs de kraam van Martin Wallace. A Few Acres of Snow is Dominion-deck building toegepast op een wargame en bouwspel. Niet het gebruikelijke briljante, innovatieve van Martin Wallace, maar gewoon lekker herkenbaar voor een brede doelgroep. Het zou zomaar ook voor jou een match kunnen zijn! 😉

 3. Wauw dat is een korte lijst, maar snap het gevoel wel. Wat betreft co-op games herken ik het wel, ik vind ze nog steeds heel leuk en speel graag een c-operatief spel, maar de meeste mensen in mijn omgeving vinden het toch niet zo heel leuk

 4. @Eugene: Gelukkig zijn onze smaken soms erg complementair 🙂

  @Mark: goed nieuws, gaan we zeker doen!

  @Dagmar: eerder teveel keus zou ik zeggen. Aan die Star Trek ga ik je houden.

  @Rober: eens. Ik geef de schuld aan mijn calvinistische achtergrond.

 5. Ach, iedereen heeft zo zijn/haar verzadigingspunt. Voor de een ligt dat bij 10 spellen, voor de ander bij 1000. Wat maakt het ut. Zolang je maar niet de zin om spellen te spelen verliest.

  Ik wens iedereen een fijne Spiel 11.

 6. Volgens mij zie ik hier een uitnodiging voor een dagje coöperatieve spellen doen. Ghost Stories, Hexer von Salem, de nieuwe Startrek Knizia (deze trekkie wil wel), Shadows over Camelot en het onderzeeër spelletje van Faidutti, keus genoeg!

 7. Hoezo geen medestanders voor Ban van de Ring of Pandemie? Ik ben terug in Nederland, en kom graag even van Den Haag naar Delft om het tegendeel te bewijzen!

 8. Onze lijstjes overlappen maar weinig. Dat is mooi: dat betekent dat we meer verschillende spellen gaan importeren volgende week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *