Waka Waka

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: White Goblin Games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

De eerste gedachte die Waka Waka oproept is “waarom heet dit spel niet Jambo, het bordspel”. In beide spellen kruipen de spelers in de huid van Afrikaanse handelaren die door de aan- en verkoop van goederen rijk proberen te worden. De spellen zijn ook in dezelfde sfeer en stijl getekend. Jambo is alleen een tweepersoons kaartspel en Waka Waka een bordspel dat je ook met drie of vier spelers nog kan doen. Jambo is super populair, de vraag is dan natuurlijk of Waka Waka dit succes zal kunnen evenaren.

Zoals gezegd staat in Waka Waka de handel en wandel van een Afrikaanse koopman centraal. Doel is om een zestal bestellingen zo snel mogelijk geleverd te krijgen. De bestellingen staan op een hoek van het bord afgebeeld (bijvoorbeeld een dierenhuid en zilveren ring of drie willekeurige verschillende goederen). Deze goederen moet je inkopen op de markt die op het speelbord staat afgebeeld. Hier liggen in bootjes verschillende hoeveelheden goederen (sommige open, andere gesloten) klaar om gekocht te worden.

In een beurt mag je maximaal drie acties uitvoeren. Welke acties je mag uitvoeren wordt bepaald door je handkaarten. Je hebt dus bijvoorbeeld de juiste kaart nodig om goederen in te kopen op de markt en ook om een bestelling af te leveren. Nadat je je acties hebt uitgevoerd, mag je voor het aantal ongebruikte acties geld en kaarten pakken. Je kan dus bijvoorbeeld geen acties uitvoeren en dan één goud en twee kaarten pakken, maar je mag ook één actie en twee kaarten pakken.

Het spel is afgelopen zodra iemand alle bestellingen heeft afgeleverd.

… en de waardering

Mensen die Waka Waka hebben gekocht vanwege de band met Jambo zullen, vrees ik, het spel tegen vinden vallen. Jambo is namelijk veel complexer en heeft meer speler interactie dan Waka Waka. Als je Jambo gewend bent, dan is Waka Waka een beetje een slap aftreksel.

Maar hiermee doe ik het spel te kort. Jambo en Waka Waka zijn namelijk op heel verschillende doelgroepen gericht. Jambo is voor volwassen stelletjes, Waka Waka is voor gezinnen. En voor die doelgroep is het een prima spel. Kinderen moeten overigens wel goed kunnen lezen om mee te kunnen spelen omdat op de kaarten in tekst staat wat je met de kaart kan doen. Het spel ziet er schitterend uit en je moet best een beetje plannen (nadenken) om de juiste combinatie van goederen te verzamelen. Als familiespel is Waka Waka dus best geschikt, maar voor de volwassen, verwende veelspeler is het spel niet uitdagend genoeg. Maar gelukkig kunnen die altijd terug vallen op het voortreffelijke Jambo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *