Wat is analysis paralysis?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Als ik een spelletje doe, dan houd ik er van als de vaart er een beetje in blijft en iedereen vlot zijn beurt uitvoert. Er zijn echter mensen die daar niet toe in staat zijn. Die elke beurt tot in den treure doordenken, inclusief alle mogelijke tien beurten die daarna komen. En die dan ergens de draad kwijtraken en rustig weer opnieuw beginnen met alles doordenken. Deze spelers hebben serieus last van analysis paralysis (ook wel afgekort tot AP).

Analysis paralysis is dus de verlamming die op kan treden als iemand heel druk bezig is om alle mogelijke zetten en de gevolgen daarvan door te denken om zo de optimale zet te doen. Mensen die hieraan “lijden” hebben er overigens zelf zelden last van. Het is eerder hun omgeving die het geduld verliest omdat het gewoon niet zo leuk is om heel lang te wachten tot je weer aan de beurt bent omdat iemand heel erg lang nadenkt. De AP-ers zelf zijn ondertussen gewoon lekker bezig om de best mogelijke zet te bepalen. En dat loont. Ik moet namelijk toegeven, dat ik best een aantal spelers op kan noemen die (in mijn ogen) last hebben van AP, maar die door hun mentale inspanningen wel heel vaak winnen.

Voor mensen die last hebben van het analysis paralysis gedrag van andere spelers heb ik twee tips. De eerste is: wees een beetje lief voor elkaar en accepteer dat sommige mensen wat meer tijd nodig hebben voor hun beurt. Natuurlijk zijn er grenzen, maar het wordt er niet gezelliger en leuker op als je iedere beurt iemand tot vaart gaat manen. En de tweede tip is om sommige spellen niet te spelen met mensen die last hebben van analysis paralysis. Als je een spel op tafel zet waar je iedere beurt heel veel mogelijkheden hebt, dan vraag je om problemen als je zelf niet zo veel geduld hebt maar wel met een AP-er gaat spelen. Zet je daarentegen een reactiespel op tafel, dan hoef je je echt geen zorgen te maken over AP-gedrag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *