Wavelength

Geplaatst door

4-12 spelers
30-45 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch, Alex Hague en Justin Vickers
Uitgever: Asmodee (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Wavelength is een telepatisch partyspel dat in 2020 uit kwam. Wees niet bang, het is minder zweverig dan het klinkt. De uitgever was in ieder geval duidelijk niet paranormaal begaafd, want het was een behoorlijk slechte planning om een partygame uit te brengen in dat eerste corona-jaar waarin het al heel wat was als je met één iemand anders mocht afspreken. Het spel fascineerde me desondanks en dus kocht ik het tegen beter weten in, maar stond het vervolgens niet verrassend in de kast stof te verzamelen bij gebrek aan gelegenheden om het spel te spelen. Gelukkig is dat nu wel weer mogelijk en dus kon ik Wavelength eindelijk op tafel zetten.

In Wavelength spelen twee teams tegen elkaar. Het apparaat (zo heet dit spelonderdeel echt) staat centraal in het spel. Het apparaat is een groot plastic ding met een wijzer en een draaiwiel (omschrijving uit het spelregelboekje). Het apparaat wordt gebruikt om een punt op een soort schaal aan te geven. Iedere ronde wordt er een andere schaal gebruikt die op een kaartje staat aangegeven. De tipgever weet waar het punt op de schaal staat en moet vervolgens de andere spelers van het team een hint geven waarmee zij een wijzer op de juiste plek van de schaal moeten plaatsen. Hoe dichter de andere spelers de wijzer bij het doel weten te krijgen, hoe meer punten ze scoren.

Dit klinkt nog steeds behoorlijk vaag, maar laat ik een voorbeeld geven. De tipgever moet de spelers naar een punt sturen net na het midden op de schaal Niet stekelig dier tot Stekelig dier. Dan moet de tipgever dus een dier gaan bedenken dat net meer dan gemiddeld stekelig is. Dus duidelijk geen egels en stekelvarkens, maar ook geen gladde kikkers of pluizige kuikentjes, maar iets er tussen in. Een dier met een enkel stekeltje, maar welk dier heeft dat? Een neushoorn bijvoorbeeld of een stier met zijn twee hoorns?

Of een voorbeeld vanuit het team benaderd. Waar zou jij een dobbelsteen plaatsen op de schaal van Nutteloos tijdens een ongeval tot Nuttig tijdens een ongeval. Echt veel heb je niet aan een dobbelsteen tijdens een ongeval, je kan hem per slot van rekening niet eten of drinken, niet gebruiken als pleister, je kan er niets mee repareren en ook geen hulp mee vragen. Maar je kan er misschien wel de kinderen mee vermaken terwijl de volwassenen het ongeval oplossen. En je kan er mee gooien dus misschien kan je daardoor toch de aandacht van iemand trekken om je te helpen. Een dobbelsteen zit dus behoorlijk aan de kant van nutteloos tijdens een ongeval, maar niet helemaal in het extreme. Maar of de tipgever er ook zo over denkt…

Nadat het actieve team bepaald heeft waar de wijzer komt te staan, mag het andere team nog kiezen of ze denken dat het winnende team te veel naar links of rechts zit. Als ze dit goed doen, dan kunnen ze ook nog een puntje meepakken.

Het team dat als eerste een bepaald aantal punten heeft verzameld, wint het spel. Maar eigenlijk gaat het daar niet om bij dit spel. Meedoen en plezier maken met de bizarre discussies is in dit spel veel belangrijker dan winnen.

…en de waardering

Wavelength is een echte partygame waarvan het plezier valt of staat met de creativiteit van de groep die het speelt. Het spel komt tot leven als mensen gepassioneerd gaan discussiëren over de vraag waar op de schaal van Slechte tv-serie tot goede tv-serie Goede Tijden Slechte Tijden staat. Wat is dan goed of slecht. Gaat het over de smaak van de tipgever, gaat het om een soort universele maat van kwaliteit of bepalen kijkcijfers of hoe lang een serie loopt hoe goed of slecht de serie is. En als je een creatieve groep hebt, dan zijn er vast nog veel meer invalshoeken.

Maar met andere groepen valt dit spel een beetje dood. Sommige mensen blokkeren helemaal als ze een punt moeten aangeven op de schaal van Moeilijk in gebruik tot Makkelijk in gebruik of op de schaal van Rolmodel tot Slechte invloed. En dat zijn nog maar de basiskaarten. Gevorderden kunnen punten moeten gaan zetten en raden op de schaal van Inclusief tot Exclusief, Beroemd tot Berucht en Persoon die jij in elkaar zou kunnen slaan tot Persoon die jou in elkaar zou kunnen slaan. En als te veel mensen blokkeren, dan wordt het spel een beetje ongemakkelijk en is de lol er snel af.

Voor de waardering van dit spel ga ik dus veilig in het midden zitten met drie pionnen, maar afhankelijk van je gezelschap komt daar een pionnetje bij of gaat er eentje af. Hoe extraverter en creatiever een groep is, hoe beter het spel tot zijn recht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *