De verdwenen ruïnes van Arnak: Expeditieleiders

Geplaatst door

UITBREIDING
1-4 spelers
90-120 minuten
Auteur: Mín en Elwen
Uitgever: White Goblin Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Hordes spellenliefhebbers hebben in het afgelopen jaar De verdwenen ruïnes van Arnak op speelse wijze met heel veel plezier ontdekt. Het was dan ook niet heel verrassend dat het spel de hoogste nieuwe binnenkomer in de Spellengek Top 100 van het afgelopen jaar was. En het is ook niet heel verrassend dat een spel dat zo succesvol is een uitbreiding krijgt.

De verdwenen ruïnes van Arnak: Expeditieleiders is de eerste (en vast niet laatste) uitbreiding voor Arnak. Deze uitbreiding bestaat uit drie delen die je aan het spel kan toevoegen.

Het eerste deel is het makkelijkste deel, namelijk nieuw spelmateriaal zoals artefacten, voorwerpen, locaties en bewakers. Dit materiaal kan je zonder ook maar een blik op het regelboekje te werpen aan je spel toevoegen.

Het tweede deel is een nieuw dubbelzijdig bordje met op elke zijde een nieuw onderzoeksspoor. Deze onderzoekssporen kan je gebruiken in plaats van de sporen die op het standaard bord staan. Als je met deze onderzoekssporen wilt spelen, dan moet je even uitzoeken wat een paar nieuwe symbolen betekenen en hoe een paar vakjes werken, maar dat kost niet veel moeite.

Het derde en laatste deel is het meest vernieuwende onderdeel van de uitbreiding en is ook de naamgever van de uitbreiding: de expeditieleiders. Dit deel vervangt het standaard spelersbordje en de standaard starthand van de archeologen. In plaats hiervan speel je met verschillende personages (de expeditieleiders). Iedere expeditieleider heeft een eigen bordje, eigen startkaarten en eigen aanvullende regels (die je op een handig spelershulpje kan nalezen). De kapitein geeft je bijvoorbeeld een extra mannetje dat je kan gebruiken, maar dan zit er ook een extra speciale angst-kaart in je starthand. En de barones geeft je elke ronde een extra goudstuk en heeft een speciale kaart waarmee je voorwerpen die je koopt bovenop je trekstapel mag leggen.

…en de waardering

De verdwenen ruïnes van Arnak: Expeditieleiders is een hele goede aankoop voor de mensen die Arnak grijs gespeeld hebben. Het nieuwe spelmateriaal en de nieuwe onderzoekssporen geven het spel weer een verse impuls doordat er weer nieuwe dingen te ontdekken zijn. Dat alleen al maakt de uitbreiding de moeite waard.

Ik vind verder ook de expeditieleiders erg leuk om mee te spelen. Doordat iedere expeditieleider net even anders werkt, word je uitgedaagd om je strategie aan te passen op de kansen die de expeditieleiders bieden. Het nadeel van de expeditieleiders is alleen dat je voor iedere expeditieleider een (klein) setje met nieuwe regels moet leren en dat kost natuurlijk wat tijd en moeite en kan de eerste rondes van een spel de vaart er een klein beetje uit halen. Zeker als je met de volle bezetting speelt en de expeditieleiders voor iedereen nieuw zijn, zal het spel iets langer duren. Maar als je de expeditieleiders eenmaal kent, dan speelt het spel net zo vlot als met de basis-archeologen. Ik zie mezelf het spel daarom niet meer zonder spelen (tenzij ik met mensen speel die Arnak voor het eerst doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *