Top-100 2022: 21-30

Geplaatst door

De twee laatste nieuwe binnenkomers zien we vandaag. Lang was het spannend welke van de twee het hoogst zou eindigen, uiteindelijk scheelde het maar heel weinig. Voor de rest zijn het veel spellen die er nog maar een paar jaar in staan, of die kunnen tergkijken op een (lange) tijd in de top-10.

30. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -5
Het ultieme puzzelspelletje heeft al velen geïnspireerd, en ook Rosenberg zelf kan er geen genoeg van krijgen. Inmiddels ook verkrijgbaar met een Valentijn- of Halloweenthema. Pasen en Kerst zullen ook nog wel volgen.
Lekker puzzelen, ook weer een spel waarbij winnen niet belangrijk is.” (Hanneke)
Blijft leuk, lekker tegen elkaar puzzelen. Het thema oogt een beetje suf, maar het spel zit echt goed in elkaar. En je kunt elkaar tegenwerken, door net een mooi stukje weg te kapen.” (Robert)

29. Taveernen van de oude stad (Wolfgang Warsch, 2019)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: +6
Deckbuilden blijkt zich prima te lenen als mechanisme in allerhande bordspellen. Dat zagen we eerder in de lijst al bij Clank!, nu bij Taveernen en later deze week bij nog een paar.
Met de uitbreiding kamer te huur is dit spel nog beter geworden en daarom komt die nu voor het eerst in mijn lijst voor!” (Wiljan)
Mooi strategisch spel met een aansprekend thema wat door het hele spel doorloopt. Je krijgt onwijs veel materiaal bij het basisspel; door de diverse modules gaat dit spel niet snel vervelen.” (Daphne)

28. Scythe (Jamey Stegmaier, 2016)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: -8
Al zes jaar op rij moet ik zeggen dat dit een van de hoogst geklasseerde spellen in de lijst is die ik nog niet heb gespeeld, en dit jaar zelfs het hoogste. Het zal er wel niet meer van komen.
Blijft favoriet. Alle uitbreidingen maken dat je dit eurospel (vermomt als een ameritrash) nog heel lang op tafel kan zetten. Soepele speelstijl, intrigerende keuzes met genoeg interactie en een lust voor het oog.” (familie Vink)
Een blijver: een bloedstollend strategisch spel dat naar het einde toe zeer tactisch wordt.” (Jasper)

27. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: +14
7 Wonders daalde twee jaar op rij, maar veert nu weer sterk terug. De middenmoot is ook eigenlijk te laag voor klassiekers als deze.
Onze eerste stappen in het draften. Leuk en aansprekend thema. Ook voor zeven spelers en dus ideaal voor onze spelletjesavonden waarbij we met precies zeven zijn!” (Manfred)
Weer eentje dat het haalt door de verfrissende mechanismen. Dit zal een blijver zijn. Vermoedelijk één van de allerbeste spellen voor grotere groepen.” (Piet)

26. Cascadia (Randy Flinn, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Cascadia ligt nog geen maand in een Nederlandstalige editie in de winkel en komt nu al met hyperstip de lijst binnen. Een nog hogere notering volgend jaar zou me niet verbazen.
Voor het hele gezin, simpele regels, leuke puzzel, iedereen speelt meteen mee, mooi materiaal. Topper van het afgelopen jaar.” (Annemie)
Ik denk dat Cascadia direct de spellengek top 100 haalt. Het was mijn ‘most anticipated’ game van vorig jaar. Op het eerste zicht niks speciaals maar als snel ontplooit er zich … wel ja … Cascadia!!!” (Erwin)

25. Rovers van de Noordzee (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: -2
Het eerste spel in de reeks “X van de Y” van auteur Shem Phillips is nog steeds, met enige afstand, het meest populaire. De uitbreidingen helpen daar vast bij.
Met de uitbreidingen erbij gaat het van een simpel recht toe recht aan spel naar een mooi uitdagend spel.” (Tonny)
Workerplacement en goederenmanagement. Laat maar komen. In het dorp de nodige voorbereidingen treffen, vervolgens op plundertocht trekken. En tussendoor je medespelers een klein beetje tegenwerken. Het (Viking)leven kan zo eenvoudig zijn.” (Bart)

24. De Verdwenen Ruïnes van Arnak (Mín en Elwen, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Vorig jaar kwam Arnak net een paar stemmen tekort om de lijst te halen, een jaartje geduld en een Nederlandse editie zijn voldoende om er de hoogste nieuwe binnenkomer van dit jaar van te maken. Wanneer komt die uitbreiding nou eens?
De mooiste ontdekking van het afgelopen jaar voor mij. Mooie vormgeving en veel mogelijkheden om verschillende tactieken uit te proberen die allemaal wel eens naar de winst kunnen leiden.” (Raf)
Mooie en uitdagende combi van workerplacement en handmanagement. Elk spel zorgt voor een nek aan nek race, met verschillende tactische keuzes. Uitvoerig van het spel is prachtig en met de leader uitbreiding nog uitdagender.” (Walter)

23. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: +1
Tzolk’in, ieder jaar weer het spel met de meeste spellingvariaties in de inzendingen, zakte vorig jaar net uit de top-20, maar houdt dit jaar stand. Een podiumplek zal het wel niet snel meer terugkrijgen.
Altijd komt er wel een moment dat één van de tandwielen te ver of juist niet ver genoeg is gedraaid om de door jou gewenste actie te kunnen doen. Tsja, en dan moet je jouw strategie dus wéér aanpassen.” (Jan)
De eerste en nog steeds de beste uit de T-serie van Tascini, wat mij betreft. Heldere grafische vormgeving, waardoor het spel niet te lastig is om uit te leggen en toch veel diepgang biedt.” (Frank)

22. Raja’s van de Ganges (Inka en Markus Brand, 2017)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: 0
De Brandjes kunnen creatieve dingen doen met dobbelstenen. En dan te bedenken dat hier ook nog een dobbelversie van is!
In het begin dit spel links laten liggen…. veel te druk bord… maar eenmaal keer gespeeld… verdorie wat is deze goed!” (Frank)
Een worker placer met mannetjes én dobbelstenen. Lekker: pas je tactiek aan aan wat de dobbelstenen je proberen te vertellen. Ondanks de vele mogelijkheden die dit spel biedt, speelt het lekker vlot weg.” (Jeroen)

21. El Grande (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -4
Dit is geen goed jaar voor klassiekers in de lijst. El Grande is al het zoveelste spel dit jaar dat weer verder is gezakt. In vergelijking met de rest valt het nog mee, en het blijft het oudste spel in de top-40.
Nog altijd de beste van alle meerderheden-spellen, met altijd weer die zenuwslopende onzekerheid wat dit keer de plannen zijn van ‘Het Kasteel’.” (Jan)
Alleen echt goed met vijf spelers maar dan is het een waar feest waar elke beurt lekker gerommeld wordt met de cabellero’s op het bord om zo meerderheden te breken of net te cementeren – voor even toch. Cult of the old maar wel hele goeie cult.” (Luk)

Op eentje na heb ik deze dus allemaal gespeeld. En wat een toppers zitten hierbij. El Grande was een van de eerste moderne bordspellen die ik deed, en nog steeds speel ik het met plezier. Dankzij BGA ook vaker dan ooit (bovendien kun je daar stiekem de caballero’s in de toren tellen, wat ik aan tafel nooit zou doen).

4 reacties

  1. Erg goede spellen. Persoonlijke favorieten zijn Raja’s van de Ganges, Rovers van de noordzee, Tzolk’in en El Grande. Ik heb Arnak alleen nog via BGA gespeeld en was daar al enthousiast. Dan kan die op tafel alleen maar nog leuker zijn!

  2. Ik ben nu bezig met de Rise of Fenris campaign voor Scythe. Met al bijna 50 keer gespeeld blijft dit voor mij ook nog steeds een topper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *