Top-100 2022: 11-20

Geplaatst door

De subtoppers in het overzicht zijn misschien nog wel interessanter dan de echte top in de bovenste tien. Die zijn meestal zo bekend dat iedereen ze wel eens gespeeld heeft. Grote kans dat er in dit lijstje een parel staat die je nog niet ontdekt hebt.

20. Great Western Trail (Alexander Pfister, 2016)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -2
Een wat zwaarder bordspel met een beetje deckbuilden. GWT blijft constant in de subtop.
Alle wegen leiden naar… Kansas City! Een topper die nog steeds niet verveelt en wat mij betreft altijd op tafel mag komen.” (Richard)
Deckbuilding met koeien in een complex spel dat toch vlot verloopt.” (Steven)

19. Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede, 2000)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: -4
Tja, wat valt er na ruim twintig jaar nog te zeggen over Carcassonne dat niet al eerder gezegd is? Het origineel is nooit meer geëvenaard, maar de talloze nazaten en uitbreidingen zullen de auteur geen windeieren hebben gelegd.
Als je alleen de basis speelt is dit een supervlot en geinig spelletje met precies de juiste hoeveelheid spelersinteractie.” (Paul)
Blijft een heerlijk spel. Met veel interactie en strategie. Altijd weer mooi om te zien hoe een landschap zich ontvouwt.” (Annette)

18. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -2
Een van de tot nu toe slechts vier spellen die de hoogste positie wisten te bereiken. Agricola bivakkeert nu al een tijdje onder de subtoppers en weet zijn charme voor veel liefhebbers te behouden.
Boer zoekt niet alleen vrouw maar veel meer, eten, kinderen, beroepen en nog veel meer. Een klassieker die maar niet oud wordt.” (Kees)
Agricola is een meester in waar bordspellen voor bedoeld zijn, escapisme en ontspanning. En dat kan het als geen ander!” (Tom)

17. De Crew (Thomas Sing, 2019)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: +13
De Crew was vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer en stijgt nu met superstip verder. Extra bijzonder als je bedenkt dat veel liefhebbers nu hun stem op de diepzeemissie hebben ingezet. Iedereen die van slagenspellen houdt, vindt dit een leuk spel. Iedereen, behalve mijn vrouw en dochters.
Als gezin ook ge-binge-speeld. Missie Diepzee ligt nog op onze shelf-of-shame. Trendsetter!” (Manfred)
Wat een leuk kaartspel om gezamenlijk missies te voltooien. Officieel mag er niet gepraat worden, maar bij ons is er tijdens dit spel altijd genoeg commotie om de gedane keuzes.” (Walter)

16. Viticulture (Jamey Stegmaier en Alan Stone, 2013)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: +5
Als een goede wijn rijpt Viticulture ieder jaar weer een beetje verder en staat het nu zo maar bij de hoogste twintig. Als het maar niet zuur wordt.
Is in ruim drie jaar al tien keer op tafel gekomen. Dit is voor mij nog steeds de beste Stegmaier. Beter dan Scythe, veel beter dan Wingspan, en nog veel beter dan…” (Mike)
Toegankelijk workerplacement spel die je iedereen kan voorzetten. Het verrast me nog elke keer, dat deze nog voldoende uitdaging biedt.” (Sietse)

15. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -9
De top-10 notering van 7 Wonders Duel is voorlopig een eenmalige gebeurtenis. Zo groot als vorig jaar is het verschil niet meer, maar het is al jaren een stuk populairder dan de grote broer.
Zo veel denkwerk. En pas op je kunt op 3 manieren verliezen.” (Guido)
Als mensen mij om tips vragen voor een goed tweespelersspel, dan is deze mijn standaard antwoord. In dit kleine doosje zit zoveel inhoud.” (Jacob)

14. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: -2
Al vijf jaar schuurt Stenen Tijdperk net tegen de top-10 aan. Daar heeft het jaren in gestaan en het heeft nauwelijks aan populariteit ingeboet. Geen wonder, als je bedenkt hoe weinig toeters en bellen dit spel nodig heeft om doeltreffend te zijn.
Verveelt ook na 200x niet.” (Niek)
Zit steengoed in elkaar. Je moet op verschillende dingen blijven letten. En een beetje geluk hebben. Lage instap.” (Robert)

13. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: -4
Dit heeft twee dingen met 7 Wonders Duel gemeen: het is een van de weinige spellen die populairder is dan het origineel en het stond vorig jaar heel eventjes in de top-10. Misschien een tijdelijk effect van de jubileumeditie?
Ik heb al ontelbare potjes gespeeld en het blijft leuk. Al vijftien jaar een topper in onze familie. Ik moet nog zien of Wingspan of Azul dit ook gaat halen.” (Froukje)
Elke spelontwerper droomt er al jaren van: ‘Kon ik maar één keer een spel ontwerpen zoals Ticket to Ride’. Terecht. De spelregels zijn doodsimpel en bieden toch meer dan genoeg diepgang voor de korte tijd die je speelt. De Europe versie is de beste van de reeks.” (Piet)

12. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -5
Opnieuw een spel dat zijn verblijf in de absolute top moest beëindigen. In het geval van Orléans was dat verblijf iets langer: vier jaar maar liefst.
Geen idee hoe het spelmechanisme ‘verschillende fiches verzamelen en in/uit een zakje halen’ heet, maar het levert wel een topspel op!” (Rutger)
Ben dit gaan spelen doordat het jaar in jaar uit hoog in de spellen top 100 stond. Stelt absoluut niet teleur, ondanks de niet erg aansprekende vormgeving die mij er jarenlang van weghield.” (Sander)

11. Kwakzalvers van Kakelenburg (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: +18
Ik geef direct toe dat ik Kwakzalvers met plezier speel, en dat geldt voor veel mensen, maar ik ben toch wel wat verrast door deze hoge positie. Is dat het gevolg van de uitbreidingen of de Big Box? Overigens is het echte Kwakelenburg een allercharmantst stadje.
Het blijft elke keer hopen dat je ketel niet ontploft. De Kwakzalvers vinden wij een vermakelijk en ontspannen spel.” (Daphne)
Dit was een instant-succes bij iedereen met wie ik het speelde of uitlegde. Heerlijk hoe je jouw geluk beproeft, hoe je denkt dat je toch nog kans hebt en hoe je jouw pot laat ontploffen terwijl je wist dat er niet veel meer in zat.” (Piet)

Dit is opnieuw een lijstje waarvan ik alles gespeeld heb. Bij Viticulture smokkel ik een beetje, want dat ken ik alleen van BGA. Op basis daarvan ontgaat me geheel waarom dit zo populair is, misschien moet ik het eens fysiek meemaken. Van de rest heb ik zelf zes, dus dat zegt iets over het speelplezier dat ik er aan beleef.

3 reacties

  1. 7 wonders duel is veruit mijn favoriet. Verder toch vooral veel familiespellen die bij mij inmiddels vervangen worden voor spellen met iets meer diepgang. Op naar de top 10!

  2. Allemaal gespeeld. Het zijn stuk voor stuk leuke spellen!
    Van Great Western Trail komt dit jaar een nieuwe uitgave. Die heeft als grote voordeel heeft dat je het spel ook solo kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *