Top-100 2022: 1-10

Geplaatst door

Daar zijn ze dan, de tien populairste spellen van Nederland en Vlaanderen. Sommige dingen zijn totaal geen verrassing, andere stellen teleur en sommige spellen presteren boven verwachting.

10. Concordia (Mac Gerdts, 2013)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: +3
Over twee dingen zijn de meeste spelers het eens waar het Concordia betreft: spuuglelijk en supergoed. Ondertussen staat het wel voor het eerst in de top-10.
Zo eenvoudig om uit te leggen en toch enorm veel diepgang. Bevat alles wat een euro moet bevatten.” (Tony)
Elegant reisspel. Mooie eindtelling waarbij de combinatie van verzamelde kaarten en veroverde gebieden op het bord essentieel is.” (Tonny)

9. Splendor (Marc André, 2014)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: +2
Na een afwezigheid van drie jaar is Splendor weer terug bij de tien bovenste spellen in de lijst. Al sinds het in de lijst staat doet Splendor in de hoogste regionen mee, toch redelijk bijzonder voor zo’n simpel spel.
Mooi en stevig speelmateriaal, gemakkelijk uit te leggen, spannend tot het einde.” (Robert)
Ook dit blijft overeind naarmate de tijd verstrijkt. Simpele regels, maar verrassend veel speelplezier en diepgang.” (Sander)

8. Dominion (Donald X. Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: +2
Al voor het veertiende jaar op rij staat Dominion bij de hoogste tien spellen. Van geen enkel ander spel in de top-100 zijn zoveel uitbreidingen verschenen en het heeft eigenhandig voor een nieuw en succesvol genre gezorgd. Een spel voor de eeuwigheid.
Na honderden potjes nog steeds interessant. Een aantal uitbreidingen zijn dan wel noodzakelijk, maar dan zijn er weer zoveel nieuwe dingen mogelijk. Hele mooie mix tussen strategie en tactiek.” (Anneke)
Mijn favorieten wisselen regelmatig en sommige verdwijnen voor jaren in de kast. Maar Dominion komt steeds weer terug en met diverse uitbreidingen blijven we hem allemaal graag spelen.” (Stephanie)

7. Puerto Rico (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -3
De hoogste positie zal het wel nooit meer heroveren, maar wat een klassieker is dit spel. Je mag jezelf geen spellenkenner noemen als je dit nooit gespeeld hebt.
Puerto Rico blijft een heel speciaal spel. Spel na spel wordt het duidelijker hoe goed dit spel in elkaar zit en wat voor een leuke samenhang alle zetten hebben. Mijn absolute nummer één aller tijden.” (Raf)
Houdt zich moeiteloos staande tussen onze andere toppers.” (Jasper)

6. De zoektocht naar El Dorado (Reiner Knizia, 2017)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: +22
Van alle spellen in de top-10 vind ik dit toch wel de grootste verrassing. Nooit stond een spel van Knizia zo hoog in de lijst. Dit is vanaf nu mijn standaardtip voor mensen die op zoek zijn naar een leuk spel.
Spannende races waarbij je geen saai moment hebt. Knizia heeft ons hiermee weten te bekoren.” (Rob)
Toegankelijk en herspeelbaar. Leuke deckbuilder met steeds een ander bord waar je je zo snel mogelijk een weg door moet zien te banen. Ook de uitbreiding is goed.” (Sander)

5. Everdell (James Wilson, 2018)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: +3
De populairste werkverschaffer in de lijst combineert strategisch gepuzzel met een wonderschoon uiterlijk. Dat weet veel mensen te bekoren. Zelfs mijn gezin, toch geen liefhebbers van lange spellen, was enthousiast.
De favoriet van mijn vrouw en zoon. Hoe er van een dergelijk schattig thema ook een leuk en uitdagend spel gemaakt kan worden is ongeëvenaard.” (Manfred)
Prachtige artwork, goeie breinbreker met een lief thema. Moeilijker dan op het eerste oog lijkt.” (Anton)

4. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: +1
Burgen/Castles is ook alweer jaren een vaste kracht bij de bovenste vijf, nu dus een plaatsje hoger dan vorig jaar. De meeste spellen van Feld zijn een paar jaar populair en verdwijnen dan weer van de radar, maar niet Burgund(y).
Ik ben geen dobbelsteen liefhebber, maar wat Feld hier mee heeft gedaan is heerlijk.” (Peter)
Het is net als die tomatensoep van je oma. Ieder jaar hetzelfde maar altijd weer lekker en niet te overtreffen ondanks dat je alle ingrediënten kent.” (Jan)

3. Azul (Michael Kiesling, 2017)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: 0
Drie opvolgers en een uitbreiding, dan weet je zeker dat je met een geliefd spel te maken hebt. Zonder veel moeite handhaaft Azul haar plekje op het erepodium.
De eerste Azul vind ik nog steeds de beste. Het puzzelaspect blijft eenvoudig, maar de interactie in deze versie is veruit het hoogst.” (Amaury)
Hoewel de opvolgers ook heel fijn zijn, blijft Azul 1.0 misschien wel de beste van allemaal.” (Richard)

2. Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
Ook van Terraforming Mars zijn de uitbreidingen nauwelijks meer bij te houden. Toch best bijzonder als je bedenkt dat het in de basis al zoveel variatie heeft dat die extra’s helemaal niet nodig zijn.
Wat een lekker spel is dit. Door het kaartgedreven karakter en het thema voelt dit als een soort epische variant op Race for the Galaxy; echt een avontuur.” (Jeroen)
Het lijkt een zwaar spel, maar het verbaast me steeds weer hoe toegankelijk het werkelijk is wanneer ik het met vrienden speel die geen veelspelers zijn.” (Elien)

1. WINGSPAN (Elizabeth Hargrave, 2019)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Ongetwijfeld tot grote vreugde van mijn collega-Spellengek Dagmar is Wingspan opnieuw de onbetwiste nummer 1 van de lijst. En ze is niet de enige, want Wingspan kwam op bijna 40 procent van alle ingezonden lijstjes voor. Geen enkel spel kwam daar ook maar in de buurt.
Dit spel heeft zich de afgelopen jaren omhoog gevlogen in alle lijsten en zich daar comfortabel genesteld. En terecht, een prachtig spel!” (Christiaan)
Weekend is pas echt begonnen als we op vrijdag niet minimaal een potje Wingspan spelen.” (Imre)
Elegant vloeiend lopend spel dat langzaam ook buiten mijn reguliere spelgroep aan populariteit begint te winnen.” (Hilbert)
Wat een fantastisch mooi spel. Mijn man is geen spellenliefhebber maar voor deze is hij altijd te porren.” (Annette)

Zeg het maar eerlijk beste lezer: je hebt toch zeker wel minstens de helft van deze spellen gedaan, en misschien allemaal wel? Zo niet, dan weet je wat je het komende jaar te doen hebt. Want wie weet wat er dan allemaal in de top-10 staat. Mijn eigen aversie jegens BvB is voorbij, dus hier staat geen enkel spel bij dat ik zelfs maar ‘best leuk’ vind. Ze zijn allemaal beter dan dat.

Een afsluitend weetje: dit is voor het eerst in het vijftienjarig bestaan van de lijst dat de volledige top-3 gelijk is gebleven.

13 reacties

 1. Peter Hein,
  Hartelijk dank voor deze top 100. Ik beleef er elk jaar veel plezier aan.
  Mijn nummer 1 staat in de top 10, overigens heb ik iets meer dan de helft van de spellen in bezit (Azul Sintra, i.p.v. de eerste versie).
  Burgen von Burgund heb ik na een aantal keer spelen verkocht, het kon ons niet bekoren. De opmaak van de gele tegels is niet optimaal, had dat niet wat groter gekund? Het was steeds turen wat er nu precies op stond, uiteindelijk pakten we er maar eentje om een gat op te vullen.

 2. Hartelijk bedankt voor deze Top 100. Met veel plezier gelezen. Inspirerend. Te veel spellen nog niet gespeeld.

 3. Grote dank weer Peter Hein! Helemaal eens met de opmerkingen. Elk jaar is het ook weer opvallend dat goede spellen de lijst niet halen. Zo mis ik ook bijvoorveeld Glen more II. Echt wel één van mijn toppers. Die zou ik zo op de plek van El Dorado zetten, wat een leuk spel is maar voor mij geen top 10 materiaal. Aanrader voor liefhebbers van abstracte spellen is nog Gorinto. Veel spelplezier weer allen!

 4. Schitterende top 10 en een fantastische top 2, vind ik. Bedankt weer Peter Hein, het was weer erg leuk, deze tien mooie lijsten.

 5. Veel dank Peter Hein met deze jaarlijkse exercitie. Het viel me persoonlijk op dat er maar 7 titels van mijn lijstje in de top 100 staat, terwijl ik toch 80% meerdere jaren heb gespeeld.

  Grootste gemis in de lijst zijn voor mij toch wel Ra en de Vorsten van florence (of ik heb iets gemist.) Zulke klassiekers zouden eigenlijk in een lijst als deze horen, ook al zijn ze 20 jaren oud.

  De opmerking van Mark over lacerda deel ik geheel, al weet ik dat de kans klein is.

  Nog een laatste lansbreuk, voyages (postmark games) verdient volgend jaar een plek. Leukste roll, draw and write die er m.i. is.

  Het was een genoegen het geheel te volgen.

 6. Van de top-10 alleen eldorado niet gespeeld (terwijl het een Knizia is!). Maar toch geloof ik niet dat ik de 50% haal over de top 100. Voor mij was het hoogtepunt het binnenkomen van Inis. Ik blijf voor de komende jaren hopen op iets meer abstracte spelen zoals schaak, maar vooral go!

  Dank weer voor de lijst Peter Hein!

 7. Vooreerst heel veel dank aan Peter Hein voor al zijn werk en tijd!

  Veel usual-suspects in deze top-10, daarvan heb ik 7 gespeeld (ik reken Azul Sintra onder Azul).

  Wingspan stond 2 jaar geleden niet in mijn lijst, is vorig jaar dan toch mijn top-20 binnengeklommen, en dit jaar mijn top-10… zoals wel vaker moet men (althans ik toch) spellen eerst wat gewoon worden om ze te kunnen appreciëren voor wat ze zijn. Al lees ik in de commentaar van Mark dat Wingspan bij hem dit effect niet heeft 🙂

  Ik verbaas mij telkens over de populariteit van Dominion, dat vind ikzelf slechts een gewoon-OK spelletje dat in mijn heel kleine collectie (met ook de “Hijs de zeilen”-uitbreiding) niet eens top-20 haalt. Al die uitbreidingen, terwijl je telkens toch slechts met 10 koninkrijk-kaarten speelt: dat wil zeggen dat je steeds maar een klein deel van de componenten gebruikt, en zoiets vind ik jammer.

  We kunnen dus enkel vaststellen: smaken verschillen. En dat is echt prima zo.

 8. Castles of Burgundy, heerlijk spel. Verder 3 spellen in deze top 10 nog nooit gespeeld en de nummer 1 waarvan ik zou willen dat ik deze nooit gespeeld had, wat een draak van een spel. Benieuwd of een van de Lacerda spellen (waar ik zo fan van ben) ooit in de top 100 terecht gaat komen.

  1. Ik heb er maar 3,5 van gespeeld. Splendor vaak en die heb ik ook zelf. Azul een keer, maar ik heb wel Sintra. Dominion heb ik een paar keer of drie gedaan, maar is niet mijn ding. Terraforming Mars alleen op de app gespeeld, dus die telt maar half.
   Sowieso heb ik heel veel uit de top 100 niet gespeeld en komen mijn favorieten er lang niet allemaal in voor. Maar smaken verschillen.

   Dat je geen spellenkenner zou zijn als je bepaalde spellen niet hebt gespeeld, vind ik overigens onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *