Top-100 2022: de restjes

Geplaatst door

Traditiegetrouw sluit ik de top-100 af met het toetje. Wat waren de trends en welke spellen zijn er verdwenen uit de lijst? Bij wijze van uitzondering heb ik geen uitgebreide statistische analyse gemaakt om mijn stellingen te ondersteunen, maar enkele trends zie ik wel.

De eerste is dat het aantal spellen met een Nederlandstalige versie in de lijst duidelijk aan het groeien is. Niet omdat we onze talen verleren, nee, maar doordat van een groeiend aantal spellen gewoon met Nederlandstalige regels uitgegeven wordt. Het aantal spellen dat de twee grootste spelers, 999 Games en White Goblin Games, ieder jaar uitgeven is ronduit indrukwekkend. Daarnaast zijn ook kleinere uitgevers steeds actiever aan het worden, zoals bijvoorbeeld HOT Games en Geronimo Games. Bij gevolg telt de top-10 slechts één spel dat nooit in het Nederlands is uitgegeven, namelijk Burgen von Burgund.

Twee andere trends die ik zie hebben naar mijn vermoeden met elkaar te maken. Een daarvan is dat oudere spellen steeds duidelijker plaats maken voor nieuwere. Circa 70 van de 100 spellen in de lijst zijn nog geen tien jaar oud, en daarvan is bijna de helft zelfs ergens in de afgelopen vijf jaar verschenen. Deels is dat te verwachten. Op enkele uitzonderingen na zijn de meeste spellen slechts enkele jaren verkrijgbaar, waardoor het moeilijker wordt om ermee in aanraking te komen als je ze nog niet kent.

Maar behalve hun leeftijd is er nog een ander kenmerk dat de oudjes onderscheidt van nieuwere spellen, en dat is de derde trend: spellen van nu hebben veel minder interactie dan spellen van, zeg, twintig jaar geleden. Of het nu gaat om roll & write, tableaubouwers of legspellen: spelers zijn vooral met zichzelf bezig en de medespelers zijn alleen af en toe even hinderlijk als ze een bonus voor je neus wegkapen. Vergelijk dat eens met de bied- en meerderhedenspellen van rond de eeuwwisseling. El Grande, Taj Mahal, Puerto Rico: bij alles wat je deed was je eerste gedachte: wat gaan mijn tegenstanders doen? Hoe kan ik ze dwingen iets te doen dat goed is voor mij? Waar profiteren zij het minst van? Ook de werkverschaffers van nu zijn een stuk solistischer dan de eerste versies. In vergelijking met Caylus of zelfs Stenen Tijdperk is Everdell een lieflijk spel waarin er altijd wel een oplossing is als je tegenstanders een actie kiezen die jij had gewild.

Niet voor niets zijn veelgehoorde vragen bij nieuwe spellen: zit er een solovariant in? Hoe is de automa? Ik snap daar zelf helemaal niets van. Spelletjes doe je met elkaar, niet alleen. Als ik in mijn eentje iets doe kan ik duizend-en-een dingen bedenken die ik liever doe dan een doos uit de kast pakken, alles op tafel leggen en eens goed bedenken hoe ik mezelf kan verslaan. Ik weet dat er veel mensen zijn die dat erg leuk vinden, maar ja, er zijn ook mensen die voor hun plezier naar sport of het Songfestival kijken en dat vind ik nog onbegrijpelijker.

Gelukkig geldt dat niet voor alle nieuwe spellen. Als je het goed aanpakt is Azul een ontzettend gemeen spel, bij El Dorado ga je echt verliezen als je je tegenstanders niet in de gaten houdt en De Crew is alleen maar interactie.

Dat brengt me bij de spellen die vorig jaar in de lijst stonden, maar nu niet meer. Dat hoeft niet voor altijd te zijn: van de spellen die vorig jaar verdwenen keerden er dit jaar al vier weer terug. Onder spellen die dit jaar de lijst niet haalden zijn er drie die er vanaf het begin in de lijst stonden. Daarvan waren er dit jaar nog maar veertien over.

Dit zijn alle 22 verdwenen spellen, met de positie van vorig jaar en tussen haakjes het aantal keren dat ze in totaal in de lijst stonden.

53. Sagrada (4)
65. Tikal (13)
68. Memoir ’44 (14)
69. Robinson Crusoe (8)
70. Takenoko (5)
71. Imperial Settlers (5)
73. Marco Polo II: Op Bevel van de Khan (1)
74. Het Dorp (9)
79. Century: De specerijenroute (3)
81. Caverna (7)
84. Roll for the Galaxy (6)
86. Regenwormen (11)
87. Kingdom Builder (9)
88. Through the Ages: A New Story of Civilization (4)
91. Machi Koro (4)
92. Chronicles of Crime (2)
93. Caylus (14)
95. Twilight Struggle (10)
96. Blood Rage (5)
97. Legenden van Andor (8)
98. Eufraat en Tigris (14)
99. Sint Petersburg (13)

Voor wie alle spellen graag nog eens in een compleet overzicht bekijkt heeft Niels opnieuw een fraaie hitparade gemaakt, waarvoor veel dank.

Jullie ook allemaal bedankt voor het lezen en vooral de stemmers voor het indienen van de lijstjes. Tot de 16e editie van volgend jaar!

7 reacties

 1. Dat Caylus uit de top-100 verdwijnt, doet mijn hart toch een beetje bloeden. Ik vind hem het spel met het stevigste, “puurste” ontwerp in mijn collectie: lelijk, geen onnodige toeters en bellen, niet al die extraatjes die daarna gekomen worker-placement-spellen erbij hebben gebracht, maar gewoon pur-sang nuchtere, rauwe klasse. Nieuw is hij niet meer te vinden (enkel nog de opvolger Caylus 1303), dus nieuwe fans gaat hij niet meer gemakkelijk vinden om terug in de top-100 te geraken. Mijn verzameling zal hij in elk geval niet verlaten. (Voor wie hem toch eens wil proberen en hem nog vindt: het is echt geen supermoeilijk spel… ook geen instap-spel, maar het valt echt wel mee, mijn tegenstander kon hem al prima aan op 9-jarige leeftijd.)

  1. Goed te lezen dit. Ik heb hem al een aantal jaar in de kast staan, dus moest ik hem maar eens op tafel leggen.

  2. Eigenlijk zijn er best wel wat kleppers uit de lijst gevallen zie ik net. Persoonlijk kan ik Andor, Memoir, Regenwormen, Robinson Crusoe en Machi Koro ook wel appreciëren. Maar Het Dorp vind ik enorm jammer. Dat is echt een topspel, al heeft het mijn top 10 niet gehaald. Misschien moet in het toch ook eens terug uit de kast halen.

 2. De trend naar minder interactie is inderdaad duidelijk en tandenknarsend waarneembaar. Je zit soms alleen maar te wachten op je volgende beurt, en hoeft soms zelfs DAN pas weer naar het bord te kijken. Geef mij maar Boonanza!

 3. maar ja, er zijn ook mensen die voor hun plezier naar sport of het Songfestival kijken en dat vind ik nog onbegrijpelijker.

  Hahaha. Enorm om moeten lachen. Maakt de dag leuk!

 4. Mooi schema, maar Top 100 2022 samengesteld uit gegevens van bordspelmania forumgebruikers?? Dat mag ik niet hopen, dan zullen er veel stemmen niet gebruikt zijn. Beetje rare zin dus om er bij te zetten.

  1. Scherp gezien, Roger! Dat had vast eigenlijk “onder andere uit gegevens van bordspelmania forumgebruikers” moeten zijn. Alle stemmen golden, ongeacht of je een bordspelmania gebruiker bent of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *