Wink

Geplaatst door

4-8 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Friedhelm Krahwinkel
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het is weer Zomercarnaval en dat betekent: lekker allemaal in een bijzondere uitdossing meelopen in de optocht. Kortom, een ideale omgeving voor geheim agenten om in op te gaan. Wat ze daar precies doen wordt nooit helemaal duidelijk, maar blijkbaar mogen ze elkaar daar graag ontmoeten. Zo ook de spelers. Iedereen probeert in het geheim met zijn partner in contact te komen, want anderen mogen daar absoluut niet achter komen. Maar die anderen zijn niet gek en letten op iedere vorm van verdacht gedrag. Gelukkig doen ze dat in diezelfde bonte optocht, zodat jij ook hen in het snotje kunt houden.

In de doos zit twee stapels identieke kaarten van verschillende vermomde geheim agenten. Een van de stapels wordt onder de spelers verdeeld, de kaarten van de andere stapel worden open over de tafel verspreid. Om beurten plaatsen de spelers hun pion op een kaart die ze zelf niet in de hand hebben. De speler die die kaart heeft, probeert dat op subtiele manier te gebaren naar de speler die de pion daar plaatste.

Ben je weer aan de beurt dan verplaats je je pion naar een andere kaart. Als je denkt te weten welke speler de eerste kaart in de hand had, dan mag je dat zeggen. Als het klopt scoren jullie allebei een punt. Zo niet, dan gaan de twee kaarten uit het spel. Maar pas op! Als een andere speler denkt jullie betrapt te hebben, mag die een beschuldiging uiten. Als die klopt, dan krijgt de oplettende agent beide kaarten en daarmee twee punten. Wees dus voorzichtig met je signalen.

Zo gaat het door tot iemand geen kaarten meer in de hand heeft. De speler die de meeste punten heeft gescoord met succesvolle rendez-vous en het ontmaskeren van andere spelers wint het spel.

opletten nu!

…en de waardering

In deze tijden van bijna solitaire spellen vergeten we wel eens het belangrijkste aspect van spellen: het gezelschap. Partyspellen als Wink maken daar geen geheim van. De regels over het geven van hints suggereren een knipoog, maar zeggen direct dat je zelf daar ook regels over af mag spreken. Zo hoort het natuurlijk, want zo belangrijk zijn de precieze regels hier niet. Dus wordt in Wink veelbetekenend gestaard, gefronst, onder de tafel geschopt en ja, ook geknipoogd. De hilariteit is groot als iedereen de hint ziet behalve de speler voor wie die bedoeld is, en de bevrediging eveneens als je op subtiele wijze ongemerkt je partner op de hoogte weet te stellen.

Wink is vooral geschikt voor minimaal een speler of zes, meestal een moeilijk aantal. Door de chaos en het feit dat er weinig variatie is, zul je dit niet een hele avond gaan spelen, maar als ijsbreker of afzakker in een gezelschap van de juiste grootte is het bijzonder geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *