Geen nieuwe binnenkomers vandaag. Jullie hebben er nog twee tegoed, maar daarvoor is dus nog (minimaal?) een dagje extra geduld nodig. Wel vinden we hier het spel dat het snelst in de lijst gestegen is.
40. Maracaibo (Alexander Pfister, 2019)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: +3
Maracaibo maakte vorig jaar een mooie entree in de lijst en weet dat dit jaar te consolideren. Het succes beperkt zich niet tot de Lage Landen, want de eerste uitbreiding is alweer een feit.
“Favoriete Pfister. Het lichtjes veranderende spelbord is een meerwaarde. De mechanisme vloeien fijn in elkaar.” (Amaury)
“Van de drie Pfisters in mijn lijst, mijn favoriet. De legacy tegels maken elk potje net weer een beetje anders. En de verhaallijn maakt dat je snel weer een potje wilt spelen.” (Thomas)
39. My City (Reiner Knizia, 2020)
Positie vorig jaar: 78
Verschil: +39
Net als rond de eeuwwisseling viert Reiner Knizia weer hoogtijdagen. My City is een doorslaand succes, ook in deze lijst. En dan hebben we zijn populairste spel nog niet eens gehad.
“Dit is hét voorbeeld hoe je met heel weinig regels toch een mooi en uitdagend legacyspel kunt maken. Dé lieveling van mijn dochter die doorgaans het minst zin heeft in gezelschapsspellen.” (Manfred)
“Leuk, eenvoudig spel dat heel verslavend werkt. Dit legacy-spel hebben we met heel veel plezier en overgave gespeeld. Spannend tot het einde!” (Raf)
38. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -7
Ondanks verschillende stemmen voor diverse uitbreidingen en varianten die niet Europa heten zakt de oerversie iets in de lijst. Het kan het hebben.
“Het Monopoly van de 21e eeuw. Hoort in iedere spellenkast.” (Arie)
“Het spel wat ik het meeste speel met jongeren. Makkelijk uit te leggen en iedereen heeft plezier!” (Joël)
37. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: -11
Rüdiger Dorn heeft al veel spellen ontworpen met het ’torenmechanisme’, maar Istanbul is zonder twijfel de meest blijvend populaire. Uiteraard met Big Boxversie.
“Heerlijk om elke keer weer een nieuwe route uit te zoeken waarbij ik het gevoel heb rond te rennen op een echte bazaar.” (Cees)
“Lage instap, maar met een leercurve. Duurt niet te lang en ziet er ook mooi uit. Ook populair bij mensen die weinig aan spelletjes doen.” (Robert)
36. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: +1
Seizoen 2 lijkt al snel weer vergeten, seizoen 0 komt ook niet echt van de grond in de lijst, maar het eerste seizoen van Pandemic Legacy heeft het legacygenre echt vleugels gegeven en is een blijver in de lijst. Die ervaring vergeet je nooit weer.
“Heerlijk om met een groep vrienden samen de wereld te kunnen redden en daarmee je eigen verhaal te maken. Ook fantastisch hoe je naderhand nog lekker kunt napraten over hoe je het de volgende keer nog iets beter zou kunnen doen.” (Ivar)
“De beste spelervaring die ik ooit heb gehad!” (Joël)
35. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -16
In tegenstelling tot de legacyversie is het origineel aardig in de lijst gezakt. Die is de eerste keer dat het niet in de top-20 voorkomt.
“Door corona griezelig actueel geworden maar het is juist dit realiteitsgehalte in combinatie met de toegankelijkheid dat Pandemie na 14 jaar nog steeds één van de beste coöperatieve spellen is.” (Jan)
“Mijn oer-spel. Hiermee is de verslaving begonnen. Ondertussen bezit ik alle versies, die ook fantastisch zijn (vooral Liberia en Rising Tide) maar blijf toch steeds teruggrijpen naar de basisversie van Pandemie.” (Gert)
34. Clever (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: -7
Zoals bij vrijwel alle spellen in de lijst die tot veel spin-offs hebben geleid is ook bij dit lepe dobbelspelletje het origineel toch het populairst.
“Iedere keer weer een genot als je meerdere acties achter elkaar mag doen.” (Annette)
“Wat een toffe roll-and-write! Je wil altijd wel meer dan wat je kunt. Altijd weer die leuke lastige keuzes! De opvolger hebben we ook in de collectie, maar we blijven veruit de voorkeur geven aan het origineel.” (Kurt)
33. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: +6
Gaia Project staat nu voor het vijfde jaar in de lijst, en in elk van die jaren stond het tussen de 30e en 40e plaats. De fans zijn het trouw, anderen moeten nog overtuigd worden van de superioriteit ten opzichte van Terra Mystica.
“Terra Mystica in de ruimte met nog meer mogelijkheden, dus nog meer uitdaging en variatie.” (Steven)
“Eindeloos herspeelbaar. Na honderden potjes weet dit spel nog steeds te verassen en wordt nog steeds alleen maar leuker.” (Lucas)
32. It’s a Wonderful World (Frédéric Guérard, 2019)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: +8
Opnieuw een spel dat vorig jaar vrij hoog binnenkwam en nu verder op weet te rukken. De eerste stemmen voor de tweepersoonsversie kwamen ook al binnen. Ik ben benieuwd waar we die volgend jaar vinden.
“Een verrassend leuke mix van drafting en resourcemanagement om een zo efficiënt mogelijk systeem op te bouwen. Een vleugje Race for the Galaxy, Terraforming Mars, en 7 Wonders.” (Sander)
“Engine builders doen het bij ons altijd goed. Dit is één van de allerbesten!” (Dennis)
31. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: -17
Na jaren in de top-10 te hebben gestaan zakte Terra Mystica vorig jaar voor het eerst uit de absolute top, en nu weer wat verder tot buiten de top-20. Volgend jaar onder Gaia Project?
“Ik heb ondertussen de opvolger Gaia Project kunnen testen en was aangenaam verrast, maar voor mij blijft Terra Mystica een topspel!” (Elien)
“De verschillende volken zorgen ervoor dat het spel iedere keer weer een andere uitdaging geeft.” (Steven)
De lijst van vandaag is bijna een perfecte scheiding tussen toegankelijke bordspellen en bordspellen voor de liefhebber met zitvlees en geduld. Alleen Clever is geen van beide. Ook opvallend: twee duo’s uit verschillende spelfamilies. Op Maracaibo na heb ik ze allemaal gespeeld, en ik zou echt niet weten welke ik daarvan de leukste vind. Dat zijn ze namelijk bijna allemaal.
Elk spel uit de Clever-reeks bevalt mij erg goed. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar It’s a wonderful world!
Gaia arrives at its bitter end.
I hit the City.