Gespeeld: juni 2022 (Peter Hein)

Geplaatst door

De afgelopen maand speelde ik beduidend minder spellen dan in april en mei. 30 potjes is voor mijn doen erg weinig voor een maand. Daar zaten wel drie nieuwe spellen bij, die ik allemaal met een zeker plezier speelde.

De leukste was Azul: De ramen van Sintra. Azul was bij mij thuis wat je noemt een eendagsvlieg. In het eerste jaar dat ik het had kwam het bijna twintig keer op tafel, daarna vrijwel nooit meer. Vrijwel van de ene op de andere dag waren mijn vrouw en dochter er helemaal op uitgekeken en wilden ze het niet meer spelen. Sindsdien heb ik het nog een handvol keren met anderen gespeeld, maar mijn eigen exemplaar heb ik weggedaan. Ergens jammer, maar omdat het thuisfront nooit van gedachten is veranderd heb ik er geen spijt van.

Andere versies heb ik mede daarom nooit gespeeld, tot deze een keer op mijn pad kwam. Het basisprincipe is gelijk, het grote verschil zit ‘m in het scoresysteem. Dat zat weer erg aardig in elkaar. Mijn eerste potje beviel daarom goed, en ik zag voldoende mogelijkheden dat dit waarschijnlijk niet snel gaat vervelen. Maar vanwege eerdere ervaringen haal ik het nog maar even niet in huis.

Een ander leuk spel waar ik thuis waarschijnlijk niet mee aan hoef te komen is Paper Dungeons. In deze roll & write gebruik je de dobbelsteen om door een kerker te kruipen om monsters te verslaan en schatten te verzamelen. Je kunt ze ook inzetten om je groepje van vier helden meer slagkracht te geven. Dat is wel nodig, want op gezette tijden moet je tegen twee tussen- en een eindbaas vechten, die wat lastiger te verslaan zijn. Ik vond het in het genre een leuke variant, maar het thema zal niet iedereen aanspreken.

Een ander genre dat wat mij betreft inmiddels meer dan voldoende spellen heeft zijn de reactiespellen. Set en Halli Galli blijven de grote klassiekers, ook Dobble, Vlotte Geesten en Dodelido heb ik al vaak gespeeld. Toch is er met Taco Cat Goat Cheese Pizza weer een nieuwe bij. Kaartje draaien, het juiste woord roepen en afhankelijk wat op de kaart staat moet iedereen iets met z’n handen doen (ze blijven boven de tafel). Vooral geschikt als iedereen een beetje dezelfde denksnelheid heeft en niemand grote ringen draagt.

Eén reactie

  1. Ik heb zelf al een aantal jaren “Sintra” en speelde recent de originele Azul bij mijn broer. Het viel me op dat het spelmateriaal behoorlijk overeenkomt. Dat is ook iemand op BGG opgevallen, want die heeft een ontwerp van de spelersborden voor Azul met de ramen (tegels) van Sintra gemaakt.
    Zo kan je twee spellen spelen terwijl je maar één doos in de kast hoeft hebben. Ik neem aan dat plaatsgebrek/ruimte vrij maken de reden was om afstand van Azul te doen.

    Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *