Maandoverzicht: juni 2022 (Dagmar)

Geplaatst door

In juni kwam 38 keer een spel op tafel, waaronder vier spellen die ik voor het eerst speelde. Dit waren ook alle vier spellen die ik deze maand nieuw gekocht had (het vlees was weer eens zwak). Over Next Station: London en Spring Meadow schreef ik al een recensie, dus die sla ik in dit maandoverzicht verder over. Dit wordt dus een kort maandoverzichtje.

Het eerste andere nieuwe spel was Agropolis. Dit is weer zo’n leuk klein Button Shy spelletje dat Quined Games naar Nederland heeft gehaald. Het spel doet heel sterk aan Sprawlopolis denken. Beide spellen zijn coöperatieve spellen waarin de spelers samen een landschap bouwen door om de beurt een kaart aan te leggen. Het landschap wordt iedere keer op een andere manier gewaardeerd, waardoor elk spel anders is. In Sprawlopolis bouwde je een stad, in Agropolis bouw je het platteland en dat is dan ook meteen het grote verschil. Je kan de spellen ook nog combineren, maar dat heb ik niet geprobeerd. Ik vind de spellen wel erg op elkaar lijken, waardoor de vraag zich opdringt of je aan één van de twee niet genoeg hebt (kies welk thema je het meet aanspreekt). Maar verder: prima tussendoortje.

Het tweede nieuwe spel was de langverwachte uitbreiding voor De Verdwenen Ruïnes van Arnak, Expeditieleiders genaamd. De kern van deze uitbreiding is dat iedere speler aan het begin van het spel één van de zes expeditieleiders kiest waar hij of zij mee speelt. Iedere expeditieleider heeft zijn eigen starthand met kaarten die net anders zijn dan die van de anderen. En daarnaast hebben ze nog speciale vaardigheden die je in kan zetten (voor iedere expeditieleider is er een handig spelershulpje waar de nieuwe regels voor het betreffende karakter op worden uitgelegd). Wij speelden bijvoorbeeld met de kapitein (dan krijg je een extra mannetje) en de valkenier (dan kan je je roofvogel er op uit sturen om o.a. goud te halen). Verder zit er een nieuw dubbelzijdig onderzoeksbord in de uitbreiding waardoor je opnieuw je weg moet zoeken door het onderzoekslabyrint. En natuurlijk zitten er nieuwe voorwerpen, artefacten, monsters en assistenten in de doos die je door het basismateriaal kan mengen.  

Ik heb De Verdwenen Ruïnes van Arnak: Expeditieleiders met plezier gespeeld. Ik moest wennen aan mijn expeditieleider en denk dat ik er nog niet het maximale uit gehaald heb. Ik zou er graag nog eens mee spelen en ben ook benieuwd naar de andere expeditieleiders. Het is jammer dat het spel net te complex en lang is om makkelijk op tafel te komen, waardoor ik iets meer geduld moet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *