Sushi Roll

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: White Goblin Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 2.8]

Het spel…

Het zegt veel over de populariteit van Sushi Go dat het spel, bijna tien jaar nadat het uitkwam, nog steeds een vaste kracht in het spellenschap is. De kracht van dit spel is een combinatie van een lekker vlot toegankelijk spel en een heel schattig jasje. Na het succes van het kaartspelletje volgden een soort van Big Box editie (Sushi Go Party) én een dobbelversie (Sushi Roll).

Spelershulpje met o.a. op welke dobbelsteen welke sushi staat

In de dobbelversie zijn de kaarten van Sushi Go vervangen door dobbelstenen. In plaats van kaarten, trekken de spelers aan het begin van een ronde een bepaald aantal dobbelstenen die ze op een eigen bordje leggen. Er zijn vijf verschillende kleuren dobbelstenen die allemaal een eigen categorie sushi voorstellen. Zo staan op de witte dobbelstenen de nigiri en op de rode de maki-rolls.

Vervolgens kiezen de spelers om de beurt een dobbelsteen van hun eigen bordje en leggen die voor zich neer. Voordat je een dobbelsteen pakt kan je eventueel nog één van de twee speciale fiches inzetten waarmee je of een dobbelsteen van een andere speler kan afpakken (dan moet je er wel een van jezelf voor teruggeven) of je je eigen dobbelstenen opnieuw mag gooien. Aan het begin van het spel krijg je al een paar van dit soort fiches, maar tijdens het spel kan je er meer van krijgen via de turquoise dobbelstenen.

Nadat iedereen een dobbelsteen heeft gepakt, gooien alle spelers de dobbelstenen nog op hun bordje liggen opnieuw en leggen ze terug. Daarna worden de bordjes doorgeschoven naar de buurman zodat iedereen een nieuwe selectie van dobbelstenen krijgt om uit te kiezen. Dit gaat net zo lang door tot alle dobbelstenen verdeeld zijn.

Aan het eind van een ronde waarderen alle spelers de dobbelstenen die ze gekozen hebben. De verschillende soorten sushi worden op verschillen de manieren gewaardeerd. Zo krijg je een vast aantal punten voor een nigiri, maar krijg je voor sashimi pas punten als je er drie van hebt.

Na drie rondes is het spel afgelopen en wint de speler die de meeste punten heeft gescoord.

…en de waardering

Sushi Roll is echt Sushi Go het dobbelspel. De spellen spelen, ondanks de switch van kaarten naar dobbelstenen, voor 95% hetzelfde. Dit komt onder andere doordat precies dezelfde sushi gebruikt worden die op nagenoeg dezelfde manier scoren. Als je bekend bent met het kaartspel, is het dan ook een eitje om de regels van het dobbelspel te leren.

Ik zie maar drie echte verschillen tussen de twee spellen. Het eerste daarvan is dat je dobbelstenen tussen beurten door over gooit waardoor er telkens net wat anders ligt. En het tweede is dat je niet tegelijkertijd kiest, maar om de beurt (zodat de spelers ook hun fiches in kunnen zetten om dobbelstenen om te ruilen). Deze beide verschillen maken het spel er wat mij betreft niet leuker op omdat ze er beide vooral voor zorgen dat het spel langer duurt. doordat de vaart uit het spel wordt gehaald doordat je tussen beurten de dobbelstenen opnieuw moet gooien (extra handeling) en je vervolgens om de beurt een dobbelsteen kiest in plaats van tegelijkertijd.

Het laatste verschil is dat er minder geheime informatie is. In Sushi Go zie je niet welke kaarten de andere spelers hebben en moet je dus soms gokken of je het aandurft om bijvoorbeeld een sashimi te pakken (misschien zitten er onvoldoende in het spel en krijg je er geen drie). Bij Sushi Go zie je vanaf het begin precies welke dobbelstenen er zijn kan je dus beter inschatten welke sushi je kan krijgen. Deze voorkennis haalt voor mij een deel van de spanning weg die Sushi Go zo leuk maakt en dit is dus voor mij ook al geen verbetering.

Sushi Roll lijkt zo sterk op Sushi Go dat door deze drie verschillen een goed spel niet ineens een slecht spel wordt. Sushi Roll speelt op zich prima weg en is nog steeds een grappig tussendoortje. Maar het voelt desondanks wat overbodig omdat Sushi Go gewoon leuker is, minder kastruimte inneemt en nog goedkoper is ook. Als je nog geen spellen uit deze serie hebt, dan zou ik altijd eerst Sushi Go aanraden en als je Sushi Go al hebt, dan voegt Sushi Roll niet echt wat toe aan je spellencollectie en zou ik het je ook niet aanraden. Of te wel, Sushi Roll is een prima spel, maar toch de aanschaf niet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *