Wonderboek

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 10 jaar)
90 minuten
Auteur: Martino Chiacchiera en Michele Piccolini
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.6]

Het spel…

Toen ik op de kleuterschool zat, was het boekenhoekje mijn favoriete plek in het lokaal. Ik was vooral dol op de pop-up boeken. Hoe vaak ik ze ook bekeek, ik bleef het leuk vinden om te zien hoe in de pop-up boeken de plaatjes omhoog kwamen en om “geheime” vakjes open te maken en te kijken wat daar stond. Het is het soort magie waar ik als kind geen genoeg van kon krijgen. Ik was dan ook onmiddellijk geïnteresseerd toen ik hoorde dat er een spel was gemaakt waarin een groot pop-up boek de plaats van het bord in nam.

Wonderboek is een avonturenspel waarin de spelers kinderen zijn die per ongeluk via een geheimzinnig boek terechtkomen in een wereld vol met draken en magie. De spelers gaan deze wereld niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk ontdekken. Er is namelijk van alles en nog wat verstopt in de pop-up die opent als je het Wonderboek dat het speelbord vormt openslaat.

Het spel bestaat uit zes scenario’s waarin je telkens een avontuur beleeft en die samen één verhaal vormen. Ieder scenario wordt aangestuurd door een apart deck kaarten. Je begint telkens bij de bovenste kaart die je door het verhaal en de eventuele nieuwe spelregels loodst.

Ik ga natuurlijk niets verklappen, maar globaal komt het er op neer dat je in ieder scenario een doel hebt dat je moet bereiken. Alle spelers hebben een eigen speelfiguurtje dat ze op het boek zetten. Iedere speler heeft iedere beurt drie acties waarmee hij of zij zijn speelfiguur kan bewegen of dingen kan latend doen (dingen ontdekken of vechten bijvoorbeeld).

Geen sprookje kan helaas zonder slechteriken. In Wonderboek zijn dat monstertjes (Wyrms geheten) die elke ronde ook een keer aan de beurt komen en de spelers aanvallen. Door deze aanvallen kunnen de spelers gezondheid verliezen en zelfs knock-out gaan. Gelukkig duurt dat nooit lang en staan spelers de volgende ronde gewoon weer op. Het enige nadeel is dat iedere keer dat in een ronde één of meer spelers knock-out gaan, de spelers een zogenaamd lotfiche moeten omdraaien. Als alle lotfiches zijn omgedraaid voor het spel is afgelopen, dan hebben de spelers samen verloren. Maar hopelijk komt het niet zo ver en weten de spelers tijdig hun doel te bereiken en daarmee het scenario te winnen.

…en de waardering

Wonderboek heeft me in positieve zin enorm verrast. Het is ongelofelijk knap hoe de auteurs een pop-up boek als bord hebben gebruikt waarbij het spel centraal is blijven staan en niet de pop-up. De pop-up is geen gimmick, maar dienend aan het spel. En daardoor is Wonderboek een heerlijk spel vol met kleine en grote verrassingen doordat de mogelijkheden die een pop-up boek bieden slim zijn gebruikt. In dit spel geldt echt dat er meer is dan je op het eerste gezicht ziet.

Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Ja, die zijn er wel. Ik vind de manier waarop de spelers vechten niet zo leuk. Je doet dit door met dobbelstenen te gooien en daarmee kan je heel veel pech hebben waardoor je geen monsters verslaat, die steeds sterker worden en je dus telkens knock-out kunnen slaan waardoor je het spel verliest. En dat is niet zo leuk in een spel dat draait om het ontdekken van het verhaal. Als je een scenario verliest, dan zal je het opnieuw moeten spelen waarbij de zaken die je de eerste keer verrasten natuurlijk geen verrassing meer zijn. En dan is het toch minder leuk. Verder moest ik sommige teksten op kaarten meerdere keren lezen omdat ik ze niet helemaal duidelijk vond. Dit haalt de vaart uit het spel en leidt af van waar je mee bezig bent (het verhaal ontdekken). En ten slotte is het inherent aan dit type spellen dat je ze uitspeelt en de herspeelbaarheid dus laag is. Je kan Wonderboek op zich meerdere keren spelen (het is geen legacy-spel waarbij je dingen stuk maakt of permanent verandert), maar je zal dan niet meer verrast worden en dat maakt het spel een tweede keer toch minder leuk.

Maar deze minpuntjes nemen niet weg dat Wonderboek een heerlijk spel is om te spelen, waarin je de balans moet vinden tussen toewerken naar je doelen en het ontdekken van de prachtige wereld waarin het spel zich afspeelt en het voorkomen dat de monsters te sterk worden waardoor er te vaak spelers knock-out gaan en je het spel kan verliezen.