Een blog vol schaamte

Geplaatst door

Het is een bekend gegeven dat mensen vaak irreële (te positieve) verwachtingen van de toekomst hebben en daarom regelmatig suboptimale (of ronduit stomme) keuzes maken. Denk aan mensen die begin januari zeker weten dat ze het hele jaar fanatiek gaan sporten en daarom een uitgebreid abonnement bij de sportschool nemen of mensen de meest luxe broodbakmachine kopen omdat ze vanaf nu altijd hun eigen brood gaan bakken. Bij spellenliefhebbers komt het vaak voor dat mensen een verkeerde inschatting maken van hoe vaak of welke spellen ze gaan spelen waardoor ze te veel of de verkeerde spellen kopen. Ik ben daarop zeker geen uitzondering.

Spellenliefhebbers hebben ook een woord voor deze stapel spellen die in hun kast staat te wachten om gespeeld te worden, dit wordt de Pile of Shame of de Shelf of Shame genoemd. Afgelopen weekend heb ik mijn Shame eens geïnventariseerd en ik kwam op een lijst met 50 spellen die ik volgens Boardgamegeek nog nooit gespeeld heb. Ik heb deze lijst uitgeprint aan een binnenkant van een kastdeur in de woonkamer gehangen en verwacht (of hoop) dat ik ze daardoor ga spelen en het mijn kooplust iets gaat afremmen (eerst spelen wat ik heb voor ik nieuwe spellen in huis haal).

Ter verdediging kan ik daarbij nog wel opmerken dat ik van een paar spellen (zoals Babel en Domaine of te wel Leeuwenhart) weet dat ik ze gespeeld heb voor ik spellen begon te loggen op Boardgamegeek, maar heel veel korter zal mijn lijst daarvan niet worden.

Op mijn lijst staan een aantal kastdochters die ik al meer dan tien jaar heb. Dat zijn vooral uitbreidingen voor het Catan bordspel. Ik zou ze oprecht graag spelen, maar het aantal mensen dat nog Catan wil spelen is beperkt en als het er al van komt dat is het basisspel eventueel aangevuld met de Steden & Ridders uitbreiding. Verder staan er ook flink wat uitbreidingen voor andere spellen op die ik in mijn enthousiasme over een spel heb gekocht, maar die vervolgens nooit gespeeld zijn (bijvoorbeeld een aantal uitbreidingen voor Imperial Settlers). Er staan ook een aantal spellen op waarvan ik eigenlijk vrees dat ze misschien toch niet zo leuk zijn als ik dacht toen ik ze kocht (Broom Service The Cardgame bijvoorbeeld). En gelukkig staan er ook heel veel spellen op die ik redelijk recent gekocht heb (zoals op Spiel 2021) en waar ik domweg nog niet aan toegekomen ben omdat ik nou eenmaal altijd minder tijd en gelegenheid heb om spellen te spelen dan zin. Zonder deze lijst zou het leeuwendeel van deze recente aankopen vast binnenkort ook gespeeld worden.

Stel dat het me lukt om al deze spellen te spelen, heb ik dan echt alle spellen in mijn kast gespeeld? Het eerlijke antwoord is “nee”. Ik log op Boardgamegeek namelijk niet of een spel dat ik speelde van mij of van iemand anders was. Het zou dus zo maar kunnen dat er nog een aantal spellen in mijn kast staan waarvan ik mijn exemplaar nooit gespeeld heb omdat ik met iemand anders exemplaar heb gespeeld. En  ik heb op Boardgamegeek ook ooit mijn lijst met spellen wat opgeschoond door sommige uitbreidingen weg te halen, denk aan de verschillende borden voor Hoogspanning, promokaarten voor Dominion of uitbreidingen voor het Catan kaartspel en ook daar zaten zaken bij die ik nog nooit gespeeld had.

Maar zelfs als ik ook al deze uitbreidingen en dergelijke een keer zou spelen, dan nog zou er genoeg over blijven om me toch een beetje voor te schamen omdat meer dan de helft van de spellen uit mijn kast 5 keer of minder zijn gespeeld en je je dus kan afvragen waarom ik ze gekocht heb of waarom ik ze niet weg doe. Gedeeltelijk is dat omdat ik van heel veel spellen hoop dat ik ze wel weer ga spelen (want ik vind ze wel oprecht leuk, maar wederom ik heb minder tijd dan speelzin) en voor een ander deel is dat omdat ik het verkopen van spellen via marktplaats ook altijd best veel gedoe vind en ik dat zo lang mogelijk uitstel. Het zal er binnenkort wel weer eens van moeten komen omdat de spellenkamer rommelig begint te worden doordat niet alle spellen meer een net plekje in de kast hebben.

4 reacties

  1. Ik heb onlangs ook een telling gedaan in onze kast, en kwam op 18 van de 70 niet gespeeld 😮
    En als je nog spellen wil verkopen wil ik altijd wel een blik werpen hoor 🙂

    1. Dat is goed om te weten!
      In absolute zin vallen jullie ongespeelde spellen nog best mee, als je je daar een weekje vakantie op uit leeft, dan kan je een eind komen. Veel speelplezier gewenst alvast.

    1. Ssst, zeg dat nou niet! Straks leest hij dit en dan wordt het wel heel moeilijk voor me om hem zo ver te krijgen om het te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *