Wucherer

Geplaatst door

2-6 spelers
10-20 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: Abacus Spiele (1997)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wucherer (Landlord in het Engels) is een heel on-Duits kaartspel van de hand van Friedemann Friese. Friese staat er om bekend dat hij een voorkeur heeft voor bizarre thema’s en afbeeldingen, maar Wucherer is wellicht wel het meest bizarre spel van zijn hand.

In Wucherer zijn de spelers huisbazen die het druk hebben met het bouwen van mooie appartementencomplexen, het aantrekken van goedbetalende huurders, het “doorverwijzen” van slecht betalende huurders naar de concurrent en die niet vies zijn van wat geweld om het huurdersbestand de goede kant op te krijgen.

Het spel wordt gespeeld met kaarten, op de achterzijde van de kaarten staan de kale huizen afgebeeld en op de voorzijde de verschillende huurders en actiemogelijkheden. De kaarten zijn sfeervol vormgegeven, als je tenminste van een beetje zwarte humor houdt, ze zijn namelijk behoorlijk grof.

Je moet dus kiezen op welke manier je een kaart gebruikt, als bouwmateriaal of als huurder/actiekaart. De lol van het spel zit hem in de huurders en de actiekaarten. Er zijn tien verschillende soorten huurders die allemaal hun eigen wensen en eigenaardigheden hebben. Sommige willen alleen in laagbouw wonen (de goedbetalende rentenier), anderen willen extra betalen om bij bepaalde huurders te wonen (studenten) en sommigen jagen de andere bewoners weg (krakers en muzikanten). Doordat je huurders ook bij je tegenstanders mag leggen, heb je invloed op hun huurinkomsten.

Naast de huurders, zitten er vijftien verschillende soorten actiekaarten in het spel. Met deze kaarten kan je soms je zelf een beetje helpen, maar vaker de andere spelers dwars zitten. Je kan bijvoorbeeld een huurder vermoorden of een bom gooien op een gebouw. Natuurlijk kan je één van je eigen minder gewenste huurders om laten leggen (krakers of ander slecht betalend gespuis), maar je kan natuurlijk ook de best betalende huurder van één je concurrenten laten omleggen. Met een politiekaart kan alleen één van de andere spelers de politie naar de crimescène laten komen en dan komt het er op aan dat je voldoende alibi-kaarten hebt om de schuld in andermans schoenen te schuiven zodat die een tijdje achter tralies verdwijnt………

… en de waardering

Zoals ik in mijn inleiding al zei, Wucherer is een erg on-Duits spel. Dit soort thematische spellen, komt meestal uit Amerika (met als meest bekende voorbeeld Munchkin). Ook het thema en de afbeeldingen zijn ongekend grof voor een Duits spel.

Ik ben niet echt een fan van thematische spellen en dus kan Wucherer mij dan ook niet echt bekoren. Er zijn mij te veel verschillende kaarten die allemaal net even anders werken. Je bent daardoor te veel tijd kwijt met het bestuderen van de kaarten waardoor de vaart uit het spel wordt gehaald. Verder ben je wel heel erg afhankelijk van welke kaarten je trekt en wat je tegenstanders doen (er is niets wat ze tegenhoudt om je samen te grazen te nemen).

Maar aan de andere kant, vind ik Wucherer wel een beter spel dan de andere thematische spellen die ik gespeeld heb. In vergelijking met deze spellen is het aantal verschillende kaarten in Wucherer nog beperkt gebleven en kan je nog een beetje plannen wat je gaat doen. Daarom zou ik het spel eigenlijk een 2,5 willen geven, maar helaas mag dat niet en daarom blijft Wucherer op slechts twee pionnen steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *