Spelers: Bas, Dagmar, Johan, Mark, Niek, Peter Hein en Willemien
Gespeelde spellen:
Tai Pan
Puerto Rico
De Kathedraal
Fiji
De vakanties zijn zo?n beetje ten einde en daarmee was het deze avond weer wat drukker. Er moest dus gesplitst worden, en met vier Tai Panliefhebbers in het gezelscahp lag een spelkeuze voor de hand. Dat gold nog eens extra omdat Dagmar in haar nieuwe werkkring de potjes Tai Pan tijdens de lunch (voorlopig) zal moeten missen. Niek suggereerde Puerto Rico aan de anderen, waarvan hij wist dat in ieder geval Bas het erg kan waarderen.
Spelers: Dagmar, Mark, Niek en Peter Hein
Bij het samenstellen van de teams gaf Dagmar aan in ieder geval niet met Niek te willen spelen. Die was daar wat verbaasd over, maar iedereen moet natuurlijk weten dat je Tai Pan beter niet met je partner als maat kunt spelen om echtelijke spanningen te voorkomen. Met Peter Hein had ze redelijk wat routine als teamgenoot en daarmee was de teamsamenstelling een feit.
Mark begon de eerste ronde goed door direct een Tai Pan te halen, evenals het meerendeel van de punten. Maar de drie rondes erna toonden Dagmar en Peter Hein aan een goed ingespeeld team te zijn. Dagmar haalde een Tai Pan en Peter Hein volgde dat op met een succesvolle gewone en Grote Tai Pan. Die haalde hij ook alleen omdat hij precies de goede kaart van Dagmar had gekregen, de Mah Jong. Maar iedereen met een beetje Tai Pan ervaring weet natuurlijk dat krappen Grote Tai Pans altijd beloond worden met een bom of andere mooie onverslaanbare combinatie. Daar is geen Draak voor nodig.
Na de vierde ronde was de stand 715-285 in het voordeel van Dagmar en Peter Hein. Het was voor het andere team tijd om wat terug te doen en dus riep Niek Grote Tai Pan. Hij kwam een heel eind, maar toen hij een full house speelde ging het mis. Peter Hein speelde een hogere full house, die Mark liet gaan. Daardoor raakte Niek van slag af en hij kon het spel niet meer naar zich toe trekken. Peter Hein speelde Dagmar goed aan, zodat zij als eerste uit ging.
De heren kwamen deze klap niet meer te boven. Dagmar haalde in de volgende drie rondes nog twee keer een Tai Pan, waarbij de tweede samenging met een dubbelslag, goed voor in totaal 300 punten.
Ondanks dat Dagmar nog klaagde dat haar kaarten niet geweldig waren had ze toch drie keer Tai Pan kunnen roepen (en halen). Na acht rondes was de eindstand als volgt:
Uitslag: Dagmar en Peter Hein 1250, Mark en Niek 250
Waardering: allen 5
Spelers: Bas, Johan en Willemien
Johan was vrij nieuw bij de spellenclub en kende Puerto Rico nog niet. Iemand (niet Bas deze keer) zei hem dat hij dat beslist eens moest spelen en de anderen die niet nodig Tai Pan wilden spelen waren er ook wel voor te vinden.
Met drie spelers is het redelijk makkelijk om uit elkaars vaarwater te blijven qua goederen. Johan ging voor veel suiker, Willemien verbouwde tabak en Bas was de enige met koffie, al was hij vooral bezig veel verschillende soorten te verbouwen om zo van zijn vrij vroeg gekochte fabriek te kunnen profiteren. Willemien genereerde wat minder geld, maar had maar liefst drie steengroeven. Hierdoor geholpen was zij de eerste met een haven, kort daarna gevolgd door Bas.
Het was Bas duidelijk dat Willemien voor stond in de puntenfiches. Hij had echter meer geld. Hij koos daarom kort voor het einde de bouwmeester om een groot gebouw (het Tolhuis) te bouwen, op een moment dat Willemien daar net 1 dubloen te weinig voor had. De ronde daarna maakte hij het spel uit door de burgemeester te kiezen, ook al had hij de kolonisten helemaal niet nodig. Dankzij de bonus van het grote gebouw eindigde hij voor Willemien. Johan, voor wie dit de eerste keer was, kon de ervaren spelers niet bijhouden.
Uitslag: (fiches + gebouwen + bonus):
Bas 27 + 21 + 6 = 54
Willemien 29 + 19 = 48
Johan 18 + 14 = 32
Waardering: Bas en Willemien 5, Johan 4
Spelers: Dagmar, Mark, Niek en Peter Hein
Mark wilde erg graag ook nog een bordspel spelen deze avond en dat kon na Tai Pan ook nog prima. Peter Hein had De Kathedraal nog mee, dat niet eerder was gespeeld op de dinsdagavond en voor de anderen allemaal onbekend.
Het spel ging snel van start, maar De Kathedraal duurt toch vaak langer dan je denkt. In de zes rondes gebeurt er best veel en soms is het even goed nadenken of en waar je je bouwmeesters inzet. Peter Hein probeerde een strategie te volgen waarmee hij veel inkomsten had (dankzij de timmerman die hout omzet in geld), zodat hij altijd genoeg had om zijn bouwmeesters daar in te zetten waar hij ze het liefst wilde. De anderen pakten het anders aan en gingen voor een maximale grondstofopbrengst en de bijbehoren handwerklieden om die om te zetten in punten. Vooral Dagmar en Mark waren er niet vies van om regelmatig een bouwmeester op de Abdij in te zetten om zo snelle punten te scoren. Als je dat maar vaak genoeg doet gaat het met de punten wel hard. Beide spelers zaten ook goed in de handwerklieden die steen omzetten in punten en scoorden zo flink.
Een erg grillig verloop kenden dit spel de gebeurteniskaarten. Er zitten vijf positieve en vijf begatieve in het spel en van deze tien worden er vier willekeurig uit het spel gehaald. De kans op een goede of slechte kaart is dus even groot. Na drie negatieve gebeurtenissen merkte Peter Hein op dat de kans op nog een negatieve nu wel erg klein was (al viel dat met 2/7 nog wel mee). En jawel hoor, de vierde en zelfs de vijfde kaart bleek negatief, waarmee alle negatieve kaarten in het spel waren gekomen. Pas de zesde had een gunstig effect. Niek had ergens halverwege een kaart bemachtigd om de gebeurteniskaart te mogen bekijken en had zich in die rondes beschermd.
Heel veel last hadden vooral Dagmar en Mark er niet van, want ze gingen erg hard op het scorespoor. Peter Hein vreesde al dat hij dat nooit meer in zou kunnen halen, maar gelukkig voor hem had hij wat metaal zitten sparen en slaagde hij er in een paar handwerklieden te krijgen die dat kunnen omzetten in obsceen vele punten. In de laatste ronde verdubbelde hij daarmee zijn score, maar genoeg voor de eerste plaats was het lang niet. Die was overtuigend voor Mark. De strijd om de tweede plaats was wel heftig en op de tiebreaker ging die naar Dagmar.
Dagmar vond de gebeurteniskaarten maar een beetje flauw, wat haar waardering drukte. De anderen hadden zich beter vermaakt.
Uitslag: Mark 46, Dagmar 40 (4 geld), Peter Hein 40 (2), Niek 39
Waardering: Mark, Niek en Peter Hein 4, Dagmar 3
Spelers: Bas, Johan en Willemien
Bas zocht in de kast naar iets korts en zijn oog viel op Fiji, een 2F spel dat hij nog nooit gedaan had, dus beslist nog eens moest proberen. Willemien kon het met wat in de regels bladeren wel uitleggen.
Het spel heeft een nogal chaotisch verloop. Als twee mensen gelijk bieden gaat de derde er met de actie vandoor. Daardoor is het erg moeilijk te sturen wat er gebeurt. Verder bestaat het spel uit vier geheel onafhankelijke rondes, waardoor er in het geheel geen lange termijn planning in zit. De waardering viel dan ook een stuk lager uit dan bij sommige andere 2F spellen. Alleen Willemien zag er nog wel de lol van in.
Uitslag: Willemien en Bas 5, Johan 2
Waardering: Willemien 3½, Bas 3, Johan 2½