2-8 spelers
45 minuten
Het spel …
Nu spellen steeds populairder worden, zijn er ook steeds meer mensen die de stap durven te wagen om hun eigen spellen uit te gaan geven door middel van een eigen bedrijf. Barbogames is zo’n nieuwkomer op de markt.
Yin Yang is een spel waar bij het thema (Chinese filosofie) een spelmechanisme gezocht is (met symbolen twee punten op de rand van het speelbord verbinden). Het spel wordt in twee fasen gespeeld. In de eerste fase bepaal je welke levenslijn je gaat proberen te realiseren en verzamel je vast wat stenen met symbolen. In de tweede fase ga je vervolgens proberen de twee punten van de levenslijn te verbinden door het plaatsen van de symbolen op het bord.
Het spelen bestaat uit het gooien van drie dobbelstokjes (in plaats van een reguliere dobbelsteen) en het verplaatsen van een pionnen over het bord. In de eerste fase maakt het niet zo veel uit hoe je loopt, zolang je maar niet op een leeg veld eindigt want dan kan je daar geen symboolsteen oppakken (waardoor je minder keus hebt in fase twee). In de tweede fase moet je dan vervolgens proberen om op de vakjes terecht te komen die op jouw levenslijn liggen. Je moet namelijk op de vakjes waar je pion op eindigt een symboolsteen leggen. Je mag echter niet zomaar elk symbool aanleggen, nee conform de Chinese filosofie moet je paren maken (zwart/wit, man/vrouw, dubbelhart/kind). Je mag een stuk dus alleen naast een ander stuk leggen als het daarmee een paar vormt.
Aan het spelmateriaal is overigens niet te zien dat het een spel is van een jonge uitgever, het spelmateriaal ziet er zeer verzorgd uit. Helaas kan dit niet over de spelregels gezegd worden. Deze zijn zo slecht geschreven (er worden meer woorden besteed aan het thema dan aan het uitleggen van het spel), dat ik na lezen ervan geen idee had hoe het spel gespeeld moest worden (en ik ben toch wel een heel ervaren regellezer). Een bezoekje aan de website van Barbogames verduidelijkte genoeg om daarna te kunnen gaan spelen.
… en de waardering
De makers van Yin Yang hebben erg hun best gedaan om een origineel spel te maken. Dit uit zich in de uitgebreide toelichting van het thema en de keuze voor het spelmateriaal, zoals de dobbelstokjes. Helaas is het spel zelf minder geslaagd. Het spel is een groot dobbelfestijn met dito geluksfactor (waarbij opgemerkt moet worden dat dobbelstokjes lang zo lekker niet gooien als dobbelstenen). Ik kan werkelijk niemand verzinnen aan wie ik dit spel aan zou raden. Voor spellenliefhebbers is het een mislukte gepimpte mens-erger-je-niet-variant en voor mensen die geïnteresseerd zijn in het filosofische aspect zal het thema een wel heel dun laagje vernis blijken.