Ze konden het toch leuker maken!

Geplaatst door

Belastingen zijn een noodzakelijk kwaad. Als maatschappij hebben we het geld hard nodig om al onze gezamenlijke uitgaven te financieren (politie, zorg, onderwijs, wegen, etc.), maar de meeste mensen betalen toch liever iets minder dan iets meer. En soms zijn mensen zelfs bereid om daar vals voor te spelen door de regels te ontduiken zodat zij hun fair share niet hoeven te betalen. Gelukkig zijn er de mensen van de FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) die hun best doen om de grote en kleine fiscale boefjes aan te pakken. Dat is nuttig, leuk en interessant werk. Het bevat zelfs alle ingrediënten om er een spel van te maken!

En dat is precies wat het Belasting & Douane Museum in Rotterdam heeft gedaan. Tot 3 oktober 2022 kun je namelijk in dit museum nog terecht voor een speciale tentoonstelling over het werk van de FIOD. In deze tentoonstelling zijn een aantal “escaperooms” te vinden waar je zelf kan ervaren of je een beetje geschikt bent voor het werk van een financieel rechercheur.

Dit klonk mij als muziek in de oren en dus bezochten Niek en ik het Belasting & Douane Museum in onze vakantie. Ik ga natuurlijk niet precies verklappen wat je moet doen in de escaperooms, dus lees rustig verder als je ook nog naar het museum toe wilt gaan.  Op de derde verdieping van het museum is de FIOD campus. Op de muren hangen heel veel bordjes met informatie en sappige verhalen over het werk van de FIOD. Interessant om te lezen, maar daar kwamen we niet voor.

In de tentoonstellingsruimtes zijn vijf kamers waar je een opdracht kunt uitvoeren. Iedere opdracht begint met een filmpje dat je uitlegt wat je moet doen. Ik was verrast door de veelzijdigheid van de opdrachten die ze bedacht hebben en over hoe mooi alles gemaakt is. De eerste opdracht die wij deden was vrij makkelijk, maar ze werden al snel uitdagender, maar niet doordat je er veel voorkennis voor nodig hebt. Ik denk namelijk dat de escaperooms ook prima te doen zijn voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 10. Soms is het namelijk best handig om een klein persoon bij je te hebben, terwijl voor andere opdrachten kennis nodig is waarvan ik hoop dat kinderen van 10 er nog niet over beschikken.

Toen wij er waren was wel helaas één ruimte buiten gebruik omdat de computer in die ruimte kapot was. En in een andere ruimte waren de batterijen van één van de zaklampen die je voor die opdracht nodig had zo leeg dat de zaklamp het niet meer goed deed. Maar met één zaklamp kom je ook een eind. Wij kwamen er verder al doende achter dat het handig was geweest om pen en papier mee te nemen. Dat hadden we niet gedaan, maar met een telefoon waar je aantekeningen op kunt maken, lukte het uiteindelijk ook wel.

Wij deden er ongeveer een uur over om de tentoonstelling te bekijken en de vier escaperooms te ontrafelen. En ik moet eerlijk bekennen, dat we daar niet heel goed in waren. Soms omdat we zelf een domme fout maakten, maar bij één kwamen we er ook echt niet uit. Maar desondanks hadden we er veel lol in. Ik kan deze tentoonstelling van het Belasting & Douane Museum dan ook van harte aanbevelen aan alle spellengekken die van escaperoom-spellen houden.

En als je er dan toch bent, sla dan de rest van het museum vooral niet over. Ook dat is namelijk zeer de moeite waard. Zo is er bijvoorbeeld een speciale kinderrondleiding waarbij je met een pratende hondenknuffel op pad wordt gestuurd. Ik heb dat niet kunnen uitproberen (ik ben te oud en de knuffelhond was toen wij er waren al met een ander gezin op pad), maar het klinkt geweldig leuk. In tegenstelling tot de slogan van de belastingdienst, blijkt het dus wel degelijk mogelijk om de wereld van belastingen en douane leuker te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *