Zuiderspel 2024

Geplaatst door

Gisteren zijn Niek en ik een middagje naar Zuiderspel geweest. Ik had wel de hele dag gewild, maar Niek wilde ’s ochtends nog eerst sporten en dus konden we pas rond half 11 vertrekken. Zuiderspel wordt georganiseerd in de evenementenzaal van een NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven (dat ligt bij Eindhoven). Dat is vanuit waar wij wonen ongeveer anderhalf uur rijden. Onderweg luisterden we naar de nieuwste aflevering van Dinocast (een podcast over dinosaurussen met Gijs Rademakers en Maarten van Rossem, aanrader!) en maakte we nog een pitstop bij de gele M voor de lunch.

Zo rond half 1 reden we het terrein op. En tot onze aangename verrassing was er nog een laadpaal beschikbaar zodat de auto op kon laden terwijl wij ons in het beursgedruis storten. Zonder die laadmogelijkheid hadden we op de terugweg nog een snellader moeten bezoeken, nu konden we zonder stop naar huis rijden. Daar waren we heel blij mee (scheelt toch weer een kwartier/twintig minuten op de terugweg). Er stond op dit tijdstip geen rij bij de kassa dus we liepen zo naar binnen.

In de eerste stand na de ingang kwam net een tafeltje vrij bij een spel dat onmiddellijk Nieks aandacht trok, namelijk Race Pace. In dit spel ben je de teambaas van een formule 1 coureur die via commando’s zijn rijder naar de overwinning probeert te loodsen. Denk aan commando’s waarmee je je batterij moet laden, je rijder meer ervaring op doet of voor de bandenwissel. De snelheid van je rijder wordt bepaald door je positie op die verschillende aspecten. Maar je rijdt niet in een vacuüm en dus kan het weer roet in het eten gooien. Iedere ronde wordt een weerkaart opengedraaid die aangeeft wat voor weer het is en dat is weer van invloed op hoe snel je rijdt afhankelijk van op welke banden je rijdt (in de regen wil je regenbanden, maar als je in het zonnetje op regenbanden staat dan ga je juist langzamer). Behalve een weerkaart worden er ieder ronde nog twee kaarten opengedraaid die willekeurig wat extra snelheid geven of nemen.

Bij de uitleg werd al aangegeven dat dit spel het leukst is als je het met vier of meer spelers deed en dat met minder je eigenlijk een dummy-speler mee moet laten doen. Maar omdat dat weer voor extra complexiteit zou zorgen, werd ons aangeraden het gewoon even met zijn tweeën te spelen. En dat hebben we dus gedaan. Race Pace is een heel thematisch spel waar raceliefhebbers hun hart kunnen ophalen met al het racejargon dat gebruikt wordt (box, box, box, box!). Maar desondanks wilde het maar niet echt leuk worden. De random gebeurteniskaarten voelen een tikje ouderwets aan en maken het spel niet leuker, maar wel langer (je moet telkens die kaarten lezen en bedenken wat ze doen). We hebben het potje dan ook niet uitgespeeld.

In de tweede stand (van Hot Games) zochten ze nog twee spelers voor Orichalcum. Ik had al wel wat goeds over dit spel gehoord en dus schoven we snel aan. In Orichalcum bouw je iedere beurt een stukje landschap aan en voer je een actie uit (bijvoorbeeld het bouwen van een gebouw dat de rest van het spel voordeeltjes oplevert of het verslaan van monsters die in vulkanen wonen). Het spel speelt soepel weg: aan het begin van iedere ronde worden kaarten neergelegd waarop staat welke actie je mag uitvoeren en welke tegel je in je gebied mag aanbouwen. Door je landschap op bepaalde manieren te bouwen kan je punten scoren. Je kan daarnaast soms ook nog punten scoren door ze met goud te kopen. En wie als eerste vijf punten heeft, wint het spel.

Ik bakte er maar weinig van, maar vond Orichalcum wel echt een leuk spel. Orichalcum speelt bedrieglijk makkelijk weg, maar het is een hele uitdaging om uiteindelijk punten bij elkaar te schrapen. Ik deed te veel alles te tegelijkertijd en daardoor kwam ik nergens. We speelden het spel met zijn vieren en dat had als nadeel dat de laatste speler maar uit weinig kaart/tegel-combinaties kon kiezen en je dus soms alleen maar dingen kon waar je weinig aan had. Met minder spelers is er meer keus voor de laatste speler in een ronde en ik denk dat het spel daar nog leuker van wordt.

We waren inmiddels al halverwege de middag en ik begon me een beetje zorgen te maken of ik wel de hele beurs zou kunnen zien. In dit tempo zouden we maar één hoek van de enorme zaal gezien hebben voor het zes uur zou zijn geworden. We besloten dus een beetje te gaan rondlopen en op zoek te gaan naar wat drinken. Gelukkig was de horecastand in een andere hoek van de zaal en dus zagen we meteen wat meer van de stands. Wat ik positief vond aan de horecastand was dat er flink wat tafels waren waar je even rustig je drankje (en eventueel hapje) kon nuttigen. Maar ik stond wel een beetje te kijken van de prijzen die je betaalde voor flesjes drinken die je eerst zelf uit het rek moest halen en bij een selfservice kassa moest afrekenen. Voor dit soort prijzen mag je ook wel aan tafel komen bedienen.

Vervolgens liepen we nog een rondje en keken we bij wat stands rond. Het fijne van Zuiderspel is dat de beurs echt heel ruim is opgezet. Niets geen “haringen in een ton” gedrang in de gangpaden, je kon overal rustig lopen. In de meeste stands was ook ruimte zat om een spelletje te doen. Het was gezellig druk, maar tegelijkertijd was het niet moeilijk om een leeg tafeltje te vinden om een spel te doen als je niet te kieskeurig was. Bij sommige stands was het wel echt druk. We keken bijvoorbeeld even bij de stand van de Spellenvrienden en daar was het echt afgeladen vol met mensen die hun aangekondigde spellen graag wilden proberen. Dat lijkt me heel fijn voor een nieuwe uitgever.

Er waren ook meerdere winkelstands zoals die van Spelspul, Fantasy Encounter en 4 your games. In deze winkels werd ook druk geshopt en moest je soms wat geduld hebben om in de rekken te kijken. Ik vond het leuk om te zien dat er een breed aanbod was van recente releases en wat oudere spellen. Dat maakt het leuk om even de tijd te nemen om door de rekken te snuffelen om te kijken of er nog een onbekend pareltje tussen stond. Bij sommige uitgevers kon je bovendien ook hun eigen spellen kopen (zoals bij Hot Games en Jumping Turtle Games).

We zagen vervolgens een leeg plekje in de stand van Roll the Dice waar Shake that City werd gedemonstreerd. Dit spel stond op Spiel op mijn radar maar had ik toen niet kunnen spelen, dus ik was blij dat ik nu een herkansing kreeg. In Shake that City maak je met de shaker aan het begin van iedere ronde een raster van vier bij vier gekleurde blokjes. De startspeler kiest vervolgens een kleur en legt gekleurde tegels op zijn bordje neer in de vorm van de tegels in het raster. Daarna kiezen de andere spelers een andere kleur en doen hetzelfde. En op deze manier vul je je eigen bordje met gekleurde tegels. Iedere kleur scoort op zijn eigen manier en je kan daarbovenop nog punten scoren door aan de voorwaarden van de rijen te voldoen (bijvoorbeeld minimaal 4 zwarte tegels in een bepaalde rij hebben of een rij helemaal vol krijgen).

Shake that City is best een aardig spelletje, maar ook een beetje dertien in een dozijn. Er zijn al zo veel spellen waar je moet proberen om blokjes (of whatever) in bepaalde patronen te leggen. Ik vond het leuk om een keer gedaan te hebben en zou zeker geen nee zeggen als iemand het met me wil spelen. Maar ik hoef het niet zelf in de kast te hebben staan. Niek vond dit het leukste spel van de beurs omdat het lekker simpele regels had.

Het laatste spel dat we op de beurs deden was Droom Cruise van Jumping Turtle Games. We zagen een leeg plekje en dit is natuurlijk een thema dat ons erg aanspreekt. In dit spel ben je een manager op een cruiseschip en ben je er verantwoordelijk voor dat de gasten een toptijd hebben. Iedere manager is verantwoordelijk voor drie groepen toeristen. Elke ronde kies je eerst uit drie bestemmingen waar je naar toe gaat en daarna trek je een aantal activiteitenkaartjes waarmee je het vermaak op het schip samenstelt. En dat probeer je zo te doen dat het voldoet aan de behoeften van je passagiers. De ene groep wil lekker veel sporten, terwijl de ander vooral komt voor theater. En als extra troef kan je altijd nog een meet & greet met de Kapitein in de mix gooien.

Dream Cruise is, net als Shake that City, niet een heel origineel spel omdat je probeert doel en middelen in balans te brengen. Dat is ook niet heel ingewikkeld om te doen. Maar het thema maakt dat ik dit spel met heel veel plezier heb gedaan. Tussen de bestemmingskaarten kwam ik meerdere bestemmingen tegen waar we zelf geweest waren en dat haalt meteen leuke vakantieherinneringen naar boven. Voor mij was dit daardoor een echt feel good spel.

En toen was het in eens al weer half zes geworden. De beurs zou om zes uur sluiten dus helaas was er geen tijd meer om nog een spelletje te gaan doen. En dat vond ik jammer want ik had me nog uren op deze beurs kunnen vermaken. Er waren nog zo veel spellen die ik had willen spelen. Maar sluitingstijd is sluitingstijd dus er zat niets anders op dan nog even een klein rondje te lopen en nog een laatste blik te werpen op het winkelaanbod om daarna met onze weer opgeladen auto terug naar huis te gaan. Maar voor we dat konden doen, moesten we eerst nog een uitrijkaart halen. Er was maar één automaat en daar stond een flinke rij voor. We hebben zeker twintig minuten in de rij gestaan en dat was toch een beetje jammer. We hadden beter eerder op de dag al een dagkaart kunnen halen, maar dat is wijsheid achteraf (en een les voor volgend jaar). De parkeerkosten vielen vervolgens dan wel weer mee. De eerste drie uur waren gratis geweest en daarna betaalde je EUR 1,50 per uur. We hoefden dus maar EUR 4,50 af te tikken voor de hele middag. Dat zijn tarieven die we hier in het westen niet meer tegenkomen.

Conclusie: ik heb een toptijd gehad op Zuiderspel. De tijd vloog echt om en ik was nog lang niet klaar. Het is echt fijn dat de beurs zo ruim is opgezet dat je rustig kunt rondlopen zonder continu in opstoppingen terecht te komen. En dat is fijn want dat nodigt uit om even te kletsen met andere bezoekers en standhouders. Op een drukke beurs heb je al snel het gevoel dat je in de weg staat, maar op Zuiderspel is er letterlijk de ruimte om even met elkaar te praten.

Het aanbod aan recente spellen dat je kan uitproberen is heel groot. Eigenlijk alle uitgevers die er in Nederland toe doen, staan er ook. Van 999 Games, Asmodee en White Goblin tot Hot Games, Geronimo, Happy Meeple Games en Jumping Turtle, ze zijn er allemaal en daardoor kan je heel veel spellen uitproberen. Dit aanbod wordt nog aangevuld met stands van spellenvereniging Ducosim en spellenclub Roll the Dice waar je ook buitenlandse toppers kan spelen. Het kostte ons weinig moeite om tafeltjes te vinden waar we interessante nieuwe spellen konden proberen. En er was dus ook ruim voldoende aanbod aan plekken waar je deze (en andere) spellen kon kopen. Ik zag dan ook maar weinig mensen met lege handen de beurs verlaten.

Ik geloof niet dat al bekend is wanneer de beurs volgend jaar is, maar ik ga hem zeker in mijn agenda zetten als de datum wel bekend is. Ik wil dit blogje dan ook eindigen met een heel groot compliment aan de organisatie van Zuiderspel. Wat hebben jullie een ontzettend leuke beurs georganiseerd! Zuiderspel is echt het voorbeeld van hoe het moet: een breed aanbod aan spellen, winkels en ruimte waardoor dit een beurs is waar je heel lang wilt blijven plakken. Dank en hopelijk tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *