Mind Up!

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Maxime Rambourg
Uitgever: Geronimo Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het simpele kaartspelletje Take 5! is alweer dertig jaar oud en kent nog steeds weinig gelijken in het genre. Simpele regels, snel gespeeld en als het misgaat doe je zo een tweede potje. Of een derde. Het kent vele navolgingen, maar meestal zijn ze minder snel, minder simpel of nog belangrijker: minder leuk. Mind Up! is een van de nieuwste uitdagers van de moderne klassieker.

De gelijkenissen zijn makkelijk te zien. Ook hier heb je een hand met genummerde kaarten, waarvan iedereen per ronde een kiest om te spelen. De keuzes worden tegelijk bekend gemaakt, waarna de spelers in oplopende volgorde hun kaarten in een rij op tafel leggen. De speler met de laagste kaart pakt de laagste kaart in de rij die al op tafel lag, enzovoort.

Kaarten die je krijgt verzamel je per kleur, waardoor je maximaal vijf groepjes voor je hebt liggen. Ieder groepje leg je bij een scorekaart, die aangeeft wat de waarde is per kaart in dat groepje. De vijf scorekaarten worden elke ronde willekeurig neergelegd. Dat betekent dat kaarten van de eerste kleur die je verzamelt de ene keer een punt en de andere keer vijf punten per kaart waard zijn.

Als alle kaarten gespeeld zijn, telt iedereen de waarde van de verkregen kaarten op en neemt ze dan in de hand. Je krijgt nog een extra kaart van de stapel erbij, waarna je de nieuwe ronde op dezelfde manier verder speelt. Na drie rondes wint de speler met in totaal de meeste punten.

…en de waardering

Mind Up! maakt de beloften wel waar: het is simpel, snel en best leuk. Het is geen Take 5!-killer, maar is zeker leuk genoeg als afwisseling. Het leukste van het spel is dat je vaak redelijk kunt inschatten wie welke kaart graag wil hebben. Als een paarse kaart de hoogste in de rij is, en paars is voor jou veel punten waard en voor anderen niet, hoef je misschien niet tot het uiterste te gaan om die te krijgen. Maar als een andere speler ook graag paars wil, moet je misschien toch maar je hoogste kaart spelen. Maar is die wel hoog genoeg?

Onvermijdelijk zal het vaak voorkomen dat je een kaart krijgt die je helemaal niet wilt, of waarvan je niet gedacht had dat je die kon krijgen. Zeker met meer spelers neemt de onvoorspelbaarheid toe, maar dat hoort bij het spel.

Voor mensen die graag veel controle over hun lot hebben in Mind Up! misschien minder geschikt, maar als je zoekt naar een eenvoudig spel op momenten dat de denkkracht een beetje op is, is het zeer geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *