After Us

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 10 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Florian Sirieix
Uitgever: Geronimo Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het is nog niet zo erg als bij Marvel, maar er spelen zich inmiddels al aardig wat films af in het universum van Planet of the Apes. Het is dan ook een bekende duistere fantasie: wat gebeurt er met de aarde als de mens naar de marge verdwijnt en een andere soort de aarde domineert? After Us gaat nog een stapje verder. De mens is volledig uitgestorven en enkele soorten (mens)apen hebben het stokje overgenomen.

Die setting zien we verder alleen terug in de illustraties van het spel, want in het spelverloop komen we dit gegeven niet echt meer tegen. After Us is vooral een puzzelspel. Iedere speler begint met een identieke set van acht kaarten, waarvan je er elke beurt vier open voor je neerlegt. Deze vier kaarten leg je naar keuze naast elkaar, om zo in de drie verschillende rijen zoveel mogelijk gesloten kaders te maken. Op elke kaart staan delen van zo’n kader. Als je kaarten zo neerlegt dat de aangrenzende helften samen een kader maken, krijg je de beloning. Niet gesloten kaders lever niks op.

Die beloningen bestaan vaak uit grondstoffen, punten of andere bonussen. Als iedereen alle beloningen heeft ontvangen kiest iedereen in het geheim een aap uit waarmee je je stam wilt versterken. Je hebt keuze uit mandrils, orang-oetangs, gorilla’s en chimpansees. Ze hebben ieder hun eigen specialisatie en zijn in twee niveaus beschikbaar. Kaarten van niveau twee zijn uiteraard beter dan van niveau een, maar kosten ook twee keer zoveel. De selectie van een aap levert bovendien een bonus op, wat de keuze voor de aap die je wilt kopen ook beïnvloedt.

Het spel eindigt zodra iemand 80 punten of meer heeft. Iedereen maakt de huidige beurt nog af en de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

After Us is een van die bijzondere spellen die zowel met twee, zes, als alle aantallen ertussenin goed speelt. Dat komt doordat iedereen tegelijk bezig is en je meestal niet zo lang op anderen hoeft te wachten. Het nadeel daarvan is wel dat je vrijwel niets met je medespelers te maken hebt. Een ander nadeel is dat valsspelen erg gemakkelijk is, want ‘per ongeluk’ een grondstofje of puntje te veel pakken is zo gedaan en de pakkans is klein.

Niet iedereen vindt dat even geslaagd, mij heeft het niet gestoord. Af en toe is het gewoon heerlijk om lekker even met je eigen puzzeltje bezig te zijn. After Us heeft eenvoudige regels, maar laat je hersens plezierig kraken op dat puzzeltje. Hou daarbij in de gaten dat het eerder een sprint dan een marathon is. Zeker als je deck steeds meer goede apen heeft kan het snel gaan met de punten en is het voorbij voor je het weet. Maar dan doe je toch gewoon nog een potje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *