5211

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Tsuyoshi Hashiguchi
Uitgever: Next Move Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 1]

Het spel…

Liefhebbers van postcodes moet ik teleurstellen: 5211 heeft niets te maken met Den Bosch. Als het al een locatie verbonden kan worden, dan met enkele verder gelegen delen van het Koninkrijk der Nederlanden, namelijk Aruba en Curaçao. Op die eilanden komt de kododohagedis voor, die een prominente rol in het spel speelt.

De titel is een ultrakorte samenvatting van de spelregels. Iedere speler krijgt vijf grote en kleurrijke kaarten in de hand en speelt daarvan elke ronde eerst twee, dan een en dan weer een kaart. Iedereen speelt zijn kaarten simultaan en vult daarna zijn hand weer aan tot vijf kaarten.

Op sommige kaarten staan dus van die kododo’s, op de andere een getal van 2 tot 6. Als iedereen vier kaarten gespeeld heeft ga je voor de score een checklist af. Is er een exact aantal kododo’s gespeeld (het aantal spelers plus twee), dan scoort iedereen al zijn kododokaarten en wordt de rest afgelegd. Zo niet, dan scoort iedereen de kaarten van de kleur die in totaal het vaakst gespeeld is. Dat gaat ook niet zo maar, want als er van die kleur te veel kaarten zijn gespeeld, of als er van meerdere kleuren de meeste zijn gespeeld gaat het feest niet door en zoek je verder naar de winnende kleur. Het kan zo zelfs gebeuren dat geen enkele kaart gescoord wordt.

Het spel eindigt als de stapel op is en iedereen nog maar een kaart in de hand heeft. De spelers tellen nu de waarde van al hun gescoorde kaarten op (kododo’s zijn misschien fraai, maar ook slechts een punt waard) en de speler met de hoogste score wint.

…en de waardering

Het is moeilijk grip te krijgen op 5211. Als je eenmaal gewend bent aan de manier van scoren speelt het snel weg en is een potje zo gespeeld. Minder plezierig is dat je snel het gevoel krijgt dat je maar weinig controle op het spel hebt. Als een andere speler net de verkeerde kleur speelt, kan het gebeuren dat je helemaal niets scoort in plaats van een paar vette kaarten. Omdat je niet weet wat iedereen in de hand heeft is daar vrij weinig aan te doen. Zelfs bij een kort spel als dit kan dat erg frustrerend zijn. Met twee of drie spelers is het nog wel een beetje te sturen, maar met meer spelers is het een complete roulette.

Daardoor voelt 5211 uiteindelijk toch vrij onbevredigend aan. Ook voor een snel en eenvoudig spel als dit wil je uiteindelijk toch iets meer grip op je eigen lot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *