All games on deck: de eerste bordspellencruise vanuit de Benelux

Geplaatst door

In februari 2024 wordt de eerste bordspellencruise vanuit de Benelux georganiseerd door Captain Cruise en De Koperen Pion. Je kan instappen in Rotterdam of Zeebrugge en blijft een week weg. In die week ga je (naast de opstapplaatsen) naar Le Havre, Southampton en Hamburg. Een vriendin van mij zag deze reis (na even twijfelen, maar daarover zo meer) ook wel zitten en dus heb ik inmiddels geboekt.

Zoals gezegd is dit de eerste keer dat er een Beneluxiaanse Bordspellencruise wordt georganiseerd. Het is dus nog een beetje afwachten hoe het gaat zijn. In de aankondiging lees ik dat het een combinatie gaat worden van een gewone cruise met als extra kers op de taart dat er een speciale spellenbibliotheek aan boord gaat zijn voor de deelnemers van de cruise en dat er speciale ruimtes die op bepaalde tijdstippen exclusief toegankelijk zijn voor de deelnemers aan de borspellencruise. Daarnaast gaan er nog activiteiten georganiseerd worden, waaronder in ieder geval een Libertalia-toernooi. Verwacht overigens niet dat alle opvarenden spellenliefhebbers zijn. Er kunnen meer dan 6000 mensen op de boot. Zie de bordspellencruise als een soort extra pakket wat je geboekt hebt waardoor je bepaalde privileges (toegang tot de spellenbibliotheek en spellenruimtes) hebt en waardoor je mee kan doen aan de extra activiteiten. De meeste mensen aan boord zullen gewone cruisereizigers zijn die zich er hooguit over gaan verbazen dat er zo veel mensen spelletjes zitten te doen.

Ik weet niet precies wat we kunnen verwachten, maar ik ben wel al vaker op een cruise-vakantie geweest en zelfs een keer op een bordspellencruise (georganiseerd door Boardgamegeek, lees hier mijn verslagen van die vakantie). In dit blog zal ik op basis van deze eerdere ervaringen wat tips en aandachtspunten meegeven voor mensen die twijfelen en misschien graag wat meer algemene informatie willen hebben.

Ik vind cruisen een hele fijne manier van vakantie vieren. Je stapt aan boord en de boot brengt je naar verschillende havens waar je overdag van de boot kan gaan om leuke dingen te doen. Je komt zo op heel veel verschillende plekken zonder dat je telkens van hotel hoeft te wisselen en met spullen hoeft te sjouwen. En op de boot hoef je je ook niet te vervelen. Je kan natuurlijk gewoon ergens een spelletje gaan doen, maar je kan ook een sportklasje doen, gaan zwemmen in het zwembad, naar een voorstelling of optreden gaan of deelnemen aan een workshop. Als je wilt, dan word je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vermaakt. En tegen betaling is er nog veel meer mogelijk, bijvoorbeeld massages of behandelingen in de beautysalon.

Je kan aan boord op verschillende momenten en plaatsen eten en drinken. Zo is er altijd een buffetrestaurant waar je bijna de hele dag terecht kunt voor een breed aanbod aan voedsel (van hartig tot zoet, van  vegan tot carnivoor en alles wat er tussen in zit). Maar je kan ook voor het ontbijt, de lunch (op zeedagen) en het diner in de main dining hall gaan eten, waar je gewoon aan je tafel bediend wordt en waar je kan kiezen uit een menu met iedere dag andere opties. Je hoeft geen cent extra uit te geven aan eten als je dat niet wilt. Maar als je wilt dan zijn er zogenaamde specialty restaurants waar je net wat luxer kan eten, maar dan moet je wel bijbetalen. Ik heb dit nooit gedaan omdat het normale aanbod echt helemaal prima is.

Het enige wat niet standaard in een cruisefee zit is al het drinken. Je kan altijd koffie, thee, water en een soort limonade gratis drinken, maar voor andere drankjes moet je normaal of los bijbetalen of een pakket kopen. En het goede nieuws is dat voor de bordspellencruise je er al zo’n drankpakket bij krijgt waarmee je drankjes tot 6 euro kan bestellen zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Ik ben nog nooit met MSC (de cruisemaatschappij die de cruise uitvoert) mee geweest dus ik weet niet precies wat je hier voor krijgt. Een biertje en wijntje zal vast lukken en misschien zelfs een simpele cocktail (maar misschien moet je daar al wel voor bijbetalen). Dorst hoef je in ieder geval niet te hebben.

Er is een groot verschil tussen verschillende cruisemaatschappijen. Holland America Line is bijvoorbeeld wat meer gericht op een wat rustiger en ouder publiek en daar is het entertainment op aangepast (meer focus op kwaliteit van het eten en optredens, maar geen hysterische quizzen en disco’s). Royal Caribean richt zich bijvoorbeeld op een wat jonger publiek en daar wordt dus heel wat meer gefeest (Boardgamegeek werkt met Royal Caribean samen voor haar spellencruises). Ik ben nooit met MSC mee geweest, maar van wat ik er van zie, zit MSC wat meer in de party-hoek. Dat zie je ook al aan het schip waar we mee gaan varen (de Euribia). Dat is een super groot schip (er kunnen meer dan 6000 passagiers op) met veel attracties en entertainment-opties. Als je wat meer wilt weten over het schip, dan kan je eens op Youtube kijken, daar staan veel filmpjes waar mensen laten zien hoe de boot er uit ziet, hoe het buffet er uit ziet en hoe de hutten er uit zien.

De cultuur aan boord van de cruises die ik heb gemaakt was altijd behoorlijk Amerikaans. Zo stellen de medewerkers zich altijd aan je voor met hun naam en word je vaker dan wij gewend zijn gevraagd of je tevreden bent of nog wat nodig hebt. Voor ons voelt dat een beetje too much. Maar als je weet dat het voor de medewerkers heel belangrijk is dat de gasten tevreden over ze zijn omdat ze meer kans op promotie maken als gasten in hun enquêtes aangeven dat ze door die en die zo goed geholpen zijn, dan begrijp je het beter. Nu ik dit weet probeer ik dus te “namen” (nooit shamen) bij de enquête, het is een kleine moeite en je laat op die manier je waardering merken. Los daarvan kan je natuurlijk ook gewoon een extra fooi geven.

Cruisen is helaas geen heel milieuvriendelijke manier van reizen. Kijk Arjen Lubach er nog maar eens op na. Ik ga niet beweren dat deze cruise de uitzondering is die wel heel verantwoord is, maar de Euribia vaart op LNG in plaats van stookolie en dat schijnt toch een flink verschil te maken. Maar dat neemt niet weg dat een wandelvakantie op de Veluwe natuurlijk vanuit milieu-oogpunt een beter idee is.

De cruise vindt plaats in februari. En dat was voor mij wel een dingetje waar ik even heel goed over na moest denken. In februari kan de Noordzee heel ruw zijn en als dat gebeurt dan merk je dat echt wel op een cruiseschip. Dit is een spiksplinternieuw schip en dat zal vast state of the art stabilisatoren hebben die het schip zo veel mogelijk stabiel houden. Dat helpt zeker, maar reken er maar op dat je het aan boord merkt dat je op zee bent, zeker op de twee dagen dat je de hele dag aan het varen bent en dus niet dicht bij de kust bent. Ik weet dat ik zelf niet zo snel zeeziek wordt, maar als het echt spookt, dan word ook ik een beetje licht in mijn hoofd en is lopen een uitdaging (denk dronken tor). En daar heb ik eerder last van als ik niet naar buiten kan kijken en de horizon kan zien. Voor mij dus geen binnenhut (hoe gunstig die ook geprijsd zijn). Je hebt op het schip het minst last van de deining op de lagere decks en in het midden van het schip, dus als je mee wilt en denkt dat je last van zeeziekte zou kunnen krijgen, dan zou ik bij de boeking vragen of ze je daar een hut kunnen geven.

Los van het weer op zee, is het natuurlijk ook leuker om met mooi weer door een stad te lopen dan met winters weer. De steden waar we naar toe gaan lijken me leuk, maar als het echt naar weer is (regen, wind, sneeuw, glad, koud), dan dempt dat mijn enthousiasme om van boord te gaan wel. Gelukkig hoeft dat ook niet (er is immers genoeg te doen aan boord). En zal je ook minder last hebben van de deining als het schip aan wal ligt. Maar ik hoop natuurlijk op mooie zonnige dagen waarop je van de boot af kan gaan om iets van de steden te zien waar we zijn. En de kans daarop is in februari helaas wat kleiner dan in een zomermaand.

En februari is natuurlijk ook midden in de winter en dus midden in het snotter-seizoen. Dat vind ik zelf ook wel een beetje een risico. Ik ben vorig jaar met een cruise naar Noorwegen geweest en kwam terug met corona. En op het forum van Boardgamegeek lees ik nu ook weer dat flink wat mensen met corona en andere vage virusjes terug zijn gekomen van de bordspellencruise naar Alaska die zij net hebben gemaakt. Je zit toch met veel mensen dicht op elkaar in afgesloten ruimtes. De lucht zal de hele tijd via airco-systemen worden ververst en dat helpt , maar er blijven vast ook altijd wel wat virussen rond dwarrelen. Het kan daarom denk ik geen kwaad om wat extra zakdoekjes, neusspray, keeltabletten en paracetamol in je koffer te stoppen. En het kan zeker geen kwaad om op het schip netjes de instructies op te volgen om regelmatig je handen even te desinfecteren met de bekende doorzichtige gelletjes. Ik weet niet hoe ze het bij MSC doen, maar bij sommige cruisemaatschappijen stonden er bijvoorbeeld bij de ingang van restaurants medewerkers waarbij je verplicht even een kloddertje gel moest halen voor je het restaurant binnen mocht. Zo ver ik nu kan zien (maar dat kan natuurlijk altijd veranderen) lijken er geen speciale corona-maatregelen meer te gelden (vorig jaar moest ik nog, naast mijn vaccinatiebewijs, een negatieve test laten zien voor ik aan boord mocht en moest je op sommige momenten een mondkapje op).

Ik ben nog nooit met een cruiseschip in de plaatsen geweest waar we nu naar toe gaan, dus ik weet niet hoe het precies gaat zijn. Met een beetje geluk mag het schip centraal in een plaats aanleggen en kun je het schip aflopen en leuke dingen doen. Maar het komt ook voor dat je ergens in een industriële haven ligt en het nog een eind lopen is. Vaak zijn er dan wel shuttlebussen of soms hop on hop off bussen die je naar de leuke plekken kunnen brengen. Het kan zelfs voorkomen dat de haven niet diep genoeg is en je dus op zee ligt en met kleine bootjes (tenderboats) aan wal gebracht wordt, maar dat verwacht ik niet gelet op de plaatsen waar we aanleggen.

Je kan via de cruisemaatschappij excursies boeken in de plaatsen waar de boot aanlegt. Die zijn vaak niet goedkoop, maar ik vind ze vaak toch de moeite waard. Je gaat dan bijvoorbeeld met een bus naar een wat verder gelegen interessante plek waar je door een gids wordt rondgeleid. Met een beetje handig zoeken op internet zijn er vaak ook lokale alternatieven te vinden. Let er dan wel op dat je echt op tijd terug moet zijn bij het schip. Er wordt niet op je gewacht (ook niet als je door overmacht te laat bent) en als je de boot mist, dan is het jouw probleem om op de volgende bestemming te komen. Dit geldt overigens niet voor de door de cruisemaatschappij georganiseerde excursies, daar wordt wel netjes op gewacht.

Als je de prijs van de bordspellencruise vergelijkt met wat je voor dezelfde cruise “los“ betaalt, dan vind je vast prijsverschillen. En dat komt doordat de cruise “los” niet te vergelijken is met de bordspellencruise. Allereerst krijg je er immers het bordspellen-gedeelte bij (de bibliotheek, toernooien, exclusieve toegang tot extra ruimtes om te spelen). Maar daarnaast krijg je dus ook al een (simpel) drankenpakket. Maar wat je niet meteen ziet is dat ook de fooien al afgekocht zijn. Het is bij cruisen gebruikelijk dat er iedere dag automatisch een paar dollar/euro wordt geboekt op je rekening als fooi voor het personeel (denk aan Amerika waar je ook altijd apart een fooi moet geven aan de bediening in een restaurant). Je kan dit wel terug laten boeken, maar dat is heel erg not done omdat die fooien een belangrijke bron van inkomsten zijn voor al het personeel dat aan boord werkt. Als je de reis dus “los” boekt, dan zou het zo maar kunnen zijn dat deze extra kostenpost er nog bij komt tijdens je vakantie. Bij deze cruise komen er overigens nog wel een paar kleine kostenposten bij, namelijk reserveringskosten en bijdrages voor het calamiteitenfonds en SGR.

Ik heb wel even serieus getwijfeld of ik mee wilde met deze bordspellencruise vanwege de tijd van het jaar waarin hij vaart en de bestemmingen (Hamburg vind ik wel echt super leuk, de andere steden vind ik best leuk, maar stonden niet op mijn wensenlijst om nog eens te bezoeken). Maar ik heb zo ontzettend veel plezier gehad op de bordspellencruise van Boardgamegeek dat ik toch heb besloten om mee te gaan. Ik hoop dat deze cruise ook gaat voelen als een varende spellendag waar je relaxed allemaal leuke spellen kan spelen en met als kers op de taart nog gebruik kan maken van de andere activiteiten aan boord en wal. Ik ben heel benieuwd wat de organisatie van deze cruise gaat maken en welke aanvullende spellen-activiteiten er nog georganiseerd gaan worden.

Ik hoop dat ik met dit blog wat vragen heb kunnen beantwoorden over cruisen in het algemeen en de bordspellencruise in het bijzonder. Ik ben niet betrokken bij de organisatie dus als je specifieke vragen over de cruise hebt, dan kan je het best even contact opnemen met Captain Cruise. Maar als je los daarvan vragen over cruisen hebt, stel ze dan gerust hieronder in de reacties, dan zal ik ze beantwoorden. En wie weet zie ik je dan in februari aan boord van de MSC Euribia.

Naschrift: Inmiddels is de website van All Games on Deck online. Als je meer wilt weten of vragen hebt, neem daar dan vooral een kijkje.

4 reacties

    1. Hoi Ingrid,

      De cruise is gisteren vertrokken en de pagina met alle informatie op de website van het organiserend reisbureau is daarom uit de lucht. Je kan nog wel kijken op de Facebookpagina (zoeken op all games on deck). De prijzen lagen rond de 1000 euro per persoon (het varieerde afhankelijk van huttype).

      Groetjes Dagmar

  1. Hoi Dagmar!
    Top dat je meegaat. Ik zal even wat dingen toelichten voor wat betreft de keuzes die we hebben gemaakt.
    MSC is een Europese maatschappij met een Italiaanse inslag, de leeftijd aan boord is jonger dan op HAL en de “vibe” is minder amerikaans dan bijv op carnival of Royal carribean. Ik heb expres voor MSC gekozen omdat ze deze route met hun nieuwste ( en inderdaad meest innovatieve) schip varen. De metropolen route is er een die elke winter door meerdere maatschappijen wordt gevaren. Ik heb de route al meerdere keren gedaan en eigenlijk nooit last gehad van ruwe zee. ( maar dat zegt natuurlijk niks) Ik heb op de middellandse zee ruw weer gehad , dus het is gewoon hit or miss.
    Aan boord gaan we werken met een uitleen systeem voor de spellen bieb zodat alleen de mensen die met ons meegaan spellen kunnen lenen. Zo kunnen we in de gaten houden waar de spellen zijn, maar we kunnen ook naar de sponsoren terugkoppelen hoe vaak een bepaald spel is gespeeld bijv.
    Omdat dit de eerste editie is hebben we gekozen voor een all inclusive formule zodat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Alles zit erin reis, eten, danken pakket, fooi, en de spellen activiteiten. Je kan zelf kiezen wat voor hut je wilt hebben en in samenspraak met Captain Cruise kan je een hut uitzoeken die bij jou past. ( later in het jaar kan het zijn dat de maatschappij overstapt op garantie hutten, dan krijg je een hut nummer door MSC toegewezen in de boekings categorie die je hebt gekozen)

    Zoals ik zei, het is de eerste editie en we proberen er een mooie trip van te maken, er zullen ongetwijfeld wat dingen mis gaan, maar als we allemaal moet ons goeie been aan boord stappen wordt het een super gezellige week!

    Kyra van Wingerden
    De Koperen Pion/ All games on deck.

    1. Dank voor je uitgebreide toelichting. Ik kijk er naar uit en laten we hopen dat de zee zich een beetje koest houdt en het weer zich van zijn beste kant laat zien. Je hebt gelijk dat het in de zomer op de middellandse zee ook kan spoken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *