Ballonrace

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Stephen Glenn
Uitgever: 999 Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Voor de lezers van diverse discussiegroepen op internet is de naam van Stephen Glenn geen onbekende. Met zijn eerste spel Ballonrace maakt hij de overstap van speler naar auteur, nog wel in deze succesvolle reeks van Kosmos. Een aardig voorbeeld van ‘goed voorbeeld doet volgen’, en een goede zaak voor de spellenhobby.

In Ballonrace beheren beide spelers vier ballonnen, die over laaglanden en bergen moeten manoeuvreren. Boven de laaglanden moet zo laag mogelijk gevlogen worden, in de bergen zo hoog mogelijk. De hoogte van de ballonnen wordt bepaald door het spelen van kaarten met waardes 1-13. Hoe hoger de som van de kaarten bij een ballon, des te hoger hij vliegt.

Op vier tegels worden blokjes gelegd in vijf kleuren. Op tegel 1 komt één blokje, op tegel 4 komen er vier. Om beurten leggen de spelers een kaart aan bij een van de tegels. Je mag daarbij aan beide kanten aanleggen, maar alleen kaarten in de kleuren van de blokjes. Liggen op tegel 3 bijvoorbeeld twee rode blokjes en een blauwe, dan mogen aan beide kanten in totaal alleen twee rode en een blauwe kaart gespeeld worden.

Als aan beide kanten alle vereiste kaarten gespeeld zijn, dan wordt bepaald wie de blokjes krijgt. In het laagland is dat de speler met de laagste som, in de bergen de speler met de hoogste. Bij gelijke stand wint de speler die de laatste kaart aanlegde. Vervolgens worden de kaarten weggelegd en wordt de tegel omgedraaid: laagland wordt bergen en andersom.

De bedoeling is om in de verschillende kleuren de meerderheid aan blokjes te krijgen. Zodra iemand de meerderheid in een kleur heeft, krijgt deze speler de bijbehorende bokaal. Wie drie bokalen haalt, wint het spel.

Blokjes van reeds besliste kleuren zijn echter niet nutteloos: die mag je op elk gewenst moment 3:1 inruilen tegen een andere kleur. Daardoor kan het spelverloop ineens drastisch veranderen, en kun je een verloren positie ombuigen in winst (of andersom!).

… en de waardering

Omdat je mogelijkheden in Ballonrace worden bepaald door de kaarten die je trekt, lijkt de geluksfactor erg hoog. Toch is dat bedrog: omdat je je kaarten zowel bij jezelf als bij je medespeler mag aanleggen en hoge en lage kaarten afwisselend goed zijn, heb je eigenlijk altijd wel een goede optie om te spelen. Soms heb je zelfs teveel opties, en dan wordt het een kwestie van de juiste keuze maken. De omwisselregel, die door sommigen verfoeid wordt, vind ik nou juist een briljante vondst: je moeite om blokjes te scoren is nooit vergeefs. Soms moet je zelfs uitkijken om een bokaal niet te snel te willen winnen, omdat je daarmee je tegenstander ineens een mogelijkheid tot inwisselen biedt, die je zelfs de winst kan kosten. Wat mij betreft mag Stephen Glenn zich voorlopig blijven richten op eigen in plaats van andermans spellen. Ballonrace is een bijzonder goed uitgebalanceerd en erg vermakelijk spel. Een van de beste in de reeks!

Letterlijk en figuurlijk een luchtig tweepersoonsspelletje. Bij dit spel pakt het leuk uit dat alle kaarten zowel positief als negatief neergelegd kunnen worden. Dat levert soms aardige dilemma’s op. En niet onbelangrijk, het dempt de geluksfactor die je bij veel kaartspelletjes hebt behoorlijk. De regels zijn zo eenvoudig dat het spel ook voor gelegenheidsspelers snel op te pakken is. Kortom een prima spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *