Big Brain Academy kaartspel

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Uitgever: university games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Ik vind het erg jammer dat vaak in winkels meer aandacht wordt besteed aan merchandise-achtige spellen dan aan goede spellen. Schijnbaar loont het toch meer om een (vaak slecht) spel met een bekend sausje in je schappen te leggen dan een goed, origineel spel. Wat ik hier vooral jammer aan vindt is dat ik denk dat de mensen die zo’n spel mee naar huis nemen (onterecht) bevestigd krijgen dat er op spellengebied niets nieuws onder de zon is en ze dus besluiten om voorlopig maar geen spellen meer te kopen.

Computer games zijn tegenwoordig populairder dan bordspellen en Nintendo is helemaal hot. Eén van de succesnummers van Nintendo is het spel Big Brain Academy. University heeft van dit spel al een bordspel op de markt gebracht en nu dus ook een kaartspel.

In het kaartspel spelen de spelers ieder voor zich en proberen ze zo veel mogelijk medailles te verdienen door binnen een halve minuut zo veel mogelijk opdrachtjes uit te voeren. Er zijn verschillende soorten opdrachten die allemaal door elkaar heen geschud zijn. De speler die aan de beurt is pakt telkens de bovenste kaart van de stapel, voert de opdracht uit en geeft de kaart aan de andere spelers die kijken of de opdracht juist is uitgevoerd. Zodra de tijd om is tel je het aantal goed uitgevoerde opdrachten en krijg je daar een medaille voor.

… en de waardering

Ik vond deze variant een tikje leuker dan het bordspel dat eerder dit jaar uitkwam omdat het spel meer is terug gebracht naar de essentie. In het bordspel had je veel meer gedoe met verschillende kleuren fiches en allerlei hulpmiddelen om de opdrachten op te lossen. In het kaartspel heb je gewoon een grote stapel kaartjes met een stift (die heb je nog wel nodig). Wat ik wel echt mis in de doos is een zandloper of nog liever een soort kookwekkertje dat na een halve minuut begint te piepen. Ik vergat tijdens het spelen regelmatig om op de tijd te letten en hierdoor duren de beurten niet precies even lang.

De opdrachten zijn redelijk simpel als je er de tijd voor neemt, maar doordat je ze onder tijdsdruk moet uitvoeren wordt het ineens een stuk pittiger. Daar komt nog bij dat je allerlei verschillende soorten opdrachten door elkaar moet doen waardoor je snel moet schakelen van tellen naar puzzelen naar vergelijken, etc. Het is wel echt een spel waarbij de spelers ongeveer hetzelfde niveau moeten hebben omdat anders bij voorbaat duidelijk is wie gaat winnen. Het was leuk geweest als dit was opgelost door jongere spelers meer tijd te geven dan oudere spelers om het verschil in lees- en analysesnelheid op te heffen (maar niets let je om hier een huisregel van te maken).

Kortom, de kaartspelversie van Big Brain Academy heeft me verrast. Ik verwachte nieuwe merchandise-troep, maar het bleek best een aardig kennis/reactie-spel te zijn. Niet iets dat je heel vaak zult willen doen, maar zo op zijn tijd best vermakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *