Ubongo kaartspel

Geplaatst door

1-4 spelers
20 minuten
Auteur: Grzegorz Reichtman
Uitgever: university games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Na de transformatie van Expedition Pyramide naar Ubongo (zelfde spel, ander thema) volgde een kleine versie van Ubongo. Ook in deze versie moeten in rap tempo tangram-achtige puzzels worden opgelost.

Er zijn vier verschillende kleuren opdrachten die keurig gescheiden worden neergelegd. In dezelfde kleuren zijn er kartonnen vormpjes. De kartonnen vormpjes worden in het midden van de tafel gelegd en daarna kan het spelen beginnen.

De spelers kiezen omstebeurt een (code)kaartje (waarbij nooit een kleur mag worden gekozen die een speler voor je al heeft gepakt). De startspeler draait vervolgens de zandloper om en daarna mogen alle spelers hun kaartje omdraaien. Hierop staan twee dingen aangegeven. Allereerst staat op het kaartje welke kartonnen vormpjes je uit het midden van de tafel moet pakken. Daarnaast staat er de puzzel op die moet worden opgelost. Er staat een wit vlak en met de kartonnen vormpjes die je hebt gepakt moet je dit vlak zien te bedekken. En daarvoor heb je slechts 20 seconden (de doorlooptijd van de zandloper).

De spelers die het puzzeltje op tijd hebben opgelost mogen hun kaartje houden. De spelers die dit niet gelukt is moeten hun kaartje aan de speler geven die de puzzel als eerste had opgelost. Het spel is afgelopen als de kaartjes van één kleur op zijn en wie dan de meeste kaarten heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

Op de ene kant van de (code)kaartjes staat een puzzeltje waarvoor je twee kartonnen vormpjes nodig hebt, aan de andere kant van het kaartje staat een puzzeltje waarbij je drie vormpjes nodig hebt.

… en de waardering

Als je de puzzeltjes in alle rust oplost, zijn ze bedrieglijk eenvoudig. Maar zodra je het onder de tijdsdruk van de zandloper moet doen, gaat het ineens een stuk lastiger. Die twintig seconden zijn echt zo om en het lukte mij dan ook regelmatig niet om in die beperkte tijd de juiste stukjes te pakken en ze op hun plaats te leggen. En daardoor wordt het best een aardig puzzelspelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *