Big City

Geplaatst door

2-5 spelers
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: 999 Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Bij het openmaken van de Big City-doos lijkt het bijna alsof je een speelgoeddoos hebt gekocht in plaats van een bordspel. Er zitten maar liefst drie lagen in, vol met allemaal plastic gebouwen, trams en parken. Met zulk mooi spelmateriaal krijg je vanzelf zin om te spelen.

Voor het spel begint, wordt eerst een aantal wijken van de stad neergelegd, waar de spelers later gaan bouwen. Er zijn in totaal acht wijken, met daarop acht of negen percelen. Ieder perceel heeft een overeenkomstige perceelkaart. De spelers beginnen ieder met één perceelkaart van de stapels van de eerste vijf wijken. Is een speler aan de beurt, dan mag hij één actie uitvoeren, waarbij uit vijf verschillende gekozen kan worden. Je kunt een gebouw maken, aan de trambaan bouwen, de stad uitbreiden met nog een wijk, kaarten ruilen of passen.

De eerste actie, een gebouw plaatsen, is de enige die direct punten oplevert en dus de belangrijkste. Als je een gebouw wilt maken, lever je een tot drie perceelkaarten in, en plaatst op die percelen het gebouw van je keuze. In het geval van meerdere percelen moeten die natuurlijk wel aangrenzend zijn, maar ze hoeven niet in dezelfde wijk te liggen. Het plaatsen van gebouwen is aan regels gebonden: zolang het raadhuis niet gebouwd is, mag je alleen kantoren of woonwijken aanleggen. Voor het bouwen van het raadhuis krijg je geen punten, maar het raadhuis levert wel extra punten op voor gebouwen die op aangrenzende percelen geplaatst worden. Hoe groter het gebouw en hoe strenger de voorwaarden, des te meer punten je er voor krijgt. Na het bouwen vul je je hand weer aan tot vijf kaarten.

Parken en fabrieken kun je alleen aanleggen met speciale perceelkaarten. Dit zijn echte pestobjecten, want de percelen die zij bezetten kunnen niet meer bebouwd worden, en dus zijnn de bijbehorende perceelkaarten ineens nutteloos.

big city
…you’re so pretty…

Net als het raadhuis levert ook de trambaan bonuspunten op voor aangrenzende gebouwen. Met de bouw hiervan mag pas begonnen worden als het raadhuis er al staat. Dit laatste geldt ook voor het aanleggen van nieuwe wijken, die altijd met minstens twee percelen aan de andere wijken moeten grenzen. Als je niet tevreden bent met je kaarten, mag je zoveel omruilen als je wilt, zolang je maar niet meer dan twee kaarten van dezelfde stapel terugpakt.

Het spel eindigt als alle kavels zijn volgebouwd, of alle spelers twee beurten lang kaarten geruild of gepast hebben. Winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Big City is het spel bij uitstek voor planologen en iedereen die in zijn/haar jeugd wel eens fantasiesteden heeft getekend (ik beken schuld). Het thema is bijzonder geslaagd, en ook het spel zelf is heel aardig. Er zit wel een aanzienlijke geluksfactor in met het trekken van perceelkaarten. Als je geen aangrenzende percelen kunt bebouwen, wordt het lastig winnen. Dit probleem is groter naarmate er meer spelers zijn, wat Big City het meest geschikt maakt voor twee of drie spelers. De moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *