Big Five

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
20 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Sommige jagers en veel toeristen dromen ervan de Afrikaanse grote vijf te schieten met hun geweer of camera: de buffel, de leeuw, de olifant, de neushoorn en het luipaard. Jagers die dat nog in hun hoofd halen kunnen tegenwoordig terecht rekenen op wereldwijde woede, maar ook toeristen kunnen soms net iets te dichtbij komen. Wie wat minder reislustig is ingesteld kan ze met Big Five ook op tafel leggen, al nemen de zebra, de gorilla en de giraffe hier de plaats van luipaard, neushoorn en buffel in.

Big Five volgt hetzelfde principe als succesvolle spellen als Scrabble en Qwirkle. De spelers leggen kaarten aan, waardoor verticale en horizontale rijen van kaarten ontstaan. Alle kaarten in een rij moeten of hetzelfde dier hebben met een verschillende kleur achtergrond, of precies andersom. Een groene gorilla en gele giraffe kunnen nooit in dezelfde rij liggen.

Iedere speler krijgt een eigen stapeltje kaarten en neemt daarvan vijf in de hand. Uit je hand mag je per beurt zoveel kaarten spelen als je wilt, zolang ze maar allemaal dezelfde rij verlengen. Leg je de vierde of vijfde kaart in een rij, dan mag je als bonus nog een kaart uit je hand of van je stapel afleggen.

Het spel eindigt als een speler door al zijn kaarten heen en daarmee de winnaar van het spel is.

…en de waardering

Hoewel ik het principe erg elegant vind, ben ik nooit een groot fan van Scrabble en Qwirkle geweest. Omdat ze met punten werken, kom je te vaak in een situatie terecht dat mensen het bord af gaan speuren naar een plekje waar die ene tegel net een puntje meer op kan leveren. Met meer dan twee spelers moet je dan soms eindeloos op je beurt wachten.

Big Five heeft dit probleem niet: je hoeft alleen maar zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken en iedere kaart is er een. De tafel afzoeken naar de mogelijkheid om de meeste kaarten te kunnen leggen gaat erg snel.

Heel veel planning komt daar niet bij kijken, Big Five is daarvoor te opportunistisch. Wie zijn beurten graag vooruit plant kan daarom waarschijnlijk beter een van die andere twee spellen doen. Wie graag even een luchtig tussendoortje doet waarvoor je geen grote woordenschat hoeft te hebben of graag snelle hoofdrekensommetjes maakt (bijvoorbeeld met kinderen) is bij Big Five aan het juiste adres.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *