Stingy

Geplaatst door

2-6 spelers
15-30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Playthisone (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Samen met je medespelers heb je een succesvolle carrière als boekanier achter de rug. Nu het vechten voorbij is en je aan je pensioen begint te denken (ook piraten zijn FIRE-adepten, zo blijkt) is het tijd om al die kostbare buit onder elkaar te verdelen. Maar omdat jullie piraten blijven, gaat die verdeling er niet per se eerlijk aan toe…

Iedere speler begin met een aantal fiches met daarop typische kostbaarheden als parels, Spaanse matten, rum en papegaaien. Van iedere soort buit zijn er setjes in zes verschillende kleuren. In je beurt ruil je deze fiches met de andere spelers. Dat aanbod kan een medespeler niet weigeren: jij neemt al haar fiches van één verzameling (bijvoorbeeld alle rode papegaaien) en geeft haar vervolgens andere fiches terug die de zelfde waarde vertegenwoordigen. Deze fiches hoeven niet per se van dezelfde set te zijn, al mag je verzamelingen nooit opsplitsen. Na de ruil mag je een of twee gedekte fiches nemen van het midden van de tafel, afhankelijk van het aantal spelers.

Alleen complete sets zijn punten waard, en die waarde loopt snel op. Een complete set van drie rumflessen is zes punten waard, een set van zeven piratenvlaggen maar liefst 25. Het spel eindigt als alle gedekte fiches op zijn, waarna iedereen nog één keer mag ruilen. De spelers tellen nu de waarde van de verschillende setjes bij elkaar op en de speler met de hoogste gecombineerde waarde mag zich de grootste kaperkapitein ooit noemen. Aaarrgh.

…en de waardering

Stingy is een subtiel ruilspel, dat meer in zich heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Verzamelingen verwisselen voortdurend van eigenaar en daarom moet je goed anticiperen wanneer het juiste moment is gekomen om je over een bijna complete verzameling van ene medespeler te ontfermen. Soms is het zelfs verstandiger om even niet te ruilen en zo een extra gedekt fiche te mogen pakken. 

Stingy is daarmee niet gespeend van enige diepgang, maar een tactische breinbreker is het zeker niet. De keuzes liggen niet altijd voor de hand, maar zijn ook weer geen moeilijke afwegingen zoals in bijvoorbeeld Lost Cities. Geen spel dat je tientallen keren zult spelen, maar na een tijdje afwezigheid is altijd weer welkom op tafel.

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *