Boomgaardje

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
10 minuten
Auteur: Vera Baumeister
Uitgever: Haba (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Haba is een van de bekendste uitgevers van kinderspellen, en een van hun bekendste titels is Boomgaard, dat na ruim twintig jaar nog steeds in hun catalogus staat. Boomgaard is alleen een vrij prijzig spel, en het mag dus niet verbazen dat er uiteindelijk ook een vriendelijker geprijsde variant is verschenen: Boomgaardje.

Het basisprincipe in Boomgaardje is hetzelfde als bij de grote variant. De spelers proberen samen het fruit te oogsten voor de raaf de boom heeft bereikt en alles opeet. Om beurten gooien de spelers een dobbelsteen, met daarop zes verschillende bloemen en een zonnetje. Gooi je een bloem, dan draai je een van de drie kaartjes om met die bloem erop. Met een zonnetje mag je zelf kiezen wat je draait.

Op de kaartjes staat een slapend dier, de raaf of twee kersen. Bij een slapend dier is er niks aan de hand. Je draait hem stilletjes weer om, om hem niet wakker te maken. Kersen zijn goed nieuws: je mag een trosje uit de boom plukken en in het mandje doen. De kaart gaat uit het spel. De raaf is slecht nieuws: hij komt een stapje dichterbij, maar de kaart blijft in het spel.
Het spel eindigt als alle kersen geplukt zijn, of als de raaf het laatste vakje bereikt. In het eerste geval winnen de spelers, anders de raaf.

… en de waardering

Geheel volgens de verwachtingen die je bij Haba hebt, blinkt Boomgaardje weer uit in de vormgeving. Lekker dikke kaarten, een knots van een dobbelsteen en een hele grote zwarte raaf zijn een lust voor het oog en het gevoel. Maar ook het speelplezier is dik in orde. Het is simpel genoeg dat ook peuters moeiteloos mee kunnen spelen, en oudere kinderen blijven ook nog genoeg geboeid. En omdat het coöperatief is, kunnen de grote broers en zussen de kleintjes helpen, in plaats van altijd maar te winnen. Het allerleukste is natuurlijk om actief in het spel op te gaan door zachtjes ‘Ssst’ te zeggen als je een slapend dier omdraait, of ‘Kra kra’ als de raaf zijn snavel laat zien.

Voor volwassen spelers is Boomgaardje iets teveel alleen geheugen en geluk, maar ik moet de eerste peuter of kleuter nog tegenkomen die dit geen leuk spelletje vindt. Voor hen is Boomgaardje een uitstekende kandidaat voor het eerste echte spel om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *