Boonanza het dobbelspel

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
20 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2]

Het spel…

Het is dringen in het spellenschap. Ieder jaar komen er vele honderden nieuwe spellen uit die allemaal een plekje in het spellenschap proberen te veroveren. De meest spellen gaan dan ook roemloos ten onder en verdwijnen al snel weer uit het schap. Zelfs goede spellen moeten op een gegeven moment het veld ruimen om nieuwe aanwas de ruimte te geven. Maar dat hoeft niet het einde te zijn, de echt goede en populaire spellen krijgen regelmatig nog eens een herdruk (al dan niet bij een nieuwe uitgever). Zo ook het Boonanza dobbelspel. Dit spel is in 2012 al eens uitgebracht en verschijnt dit jaar opnieuw in de schappen. Een spel dat na zo veel tijd zijn comeback maakt, moet haast wel een goed spel zijn.

Startspeler-pion

Boonanza het dobbelspel is een spin-off van het populaire kaartspelletje Boonanza. In beide spellen ga je aan de slag met bonen en verdien je daar geld (dukaten) mee. Daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op.

Opdrachten

In Boonanza het dobbelspel krijgen alle spelers een opdrachtkaart voor zich met daarop welke combinatie van bonen ze moeten verzamelen. Op elke kaart staan vijf regels met opdrachten (in oplopende moeilijkheidsgraad). De actieve speler begint en gooit de vijf dobbelstenen (met daarop de verschillende soorten bonen). Daarna kijken eerst de andere spelers of ze met de worp toevallig hun onderste opdracht(en) kunnen vervullen. Zo ja: gefeliciteerd! De spelers die hun opdracht kunnen vervullen schuiven een andere kaart over de vervulde opdracht(en) heen om aan te geven dat deze vervuld zijn.

De actieve speler moet vervolgens ten minste één dobbelsteen apart leggen en daarmee vastleggen. Daarna gooit de actieve speler de resterende dobbelstenen opnieuw en mogen de andere spelers opnieuw kijken of ze met deze resterende dobbelstenen een opdracht kunnen vervullen. Daarna legt de actieve speler weer ten minste één dobbelsteen weg. Dit gaat net zo lang door tot de actieve speler alle dobbelstenen heeft weggelegd. Eén keer per ronde mag de actieve speler zonder dobbelstenen af te leggen, alle (niet vastgelegde) dobbelstenen overgooien. Pas als alle dobbelstenen zijn weggelegd, kijkt de actieve speler welke opdrachten hij of zij heeft vervuld.

Dukaten

Vanaf het moment dat een speler de onderste drie opdrachten heeft vervuld, kan hij of zij beslissen om te gaan cashen. Voor drie vervulde opdrachten krijg je één dukaat, voor vier opdrachten krijg je twee dukaten en voor drie opdrachten vier dukaten. Zodra ten minste één speler tien dukaten heeft, is het spel afgelopen. Op dat moment cashen alle spelers nog hun vervulde opdrachten. Wie daarna de meeste dukaten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik snap niet dat dit spel een reprint heeft gekregen. Ik vond er namelijk vrij weinig aan. Er zitten nog best een paar leuke ideeën in het spel, zoals dat de andere spelers gebruik mogen maken van de dobbelsteenworp van de actieve speler en die dus een prikkel heeft om niet te veel en niet te vaak over te gooien. Ook zijn er twee type dobbelstenen met net verschillende soorten uitkomsten waardoor je een beetje moet kans berekenen bij het selecteren van de vast te leggen dobbelsteen.

Maar dit alles suggereert meer keuzeruimte dan er in de praktijk is. Na veel worpen is het namelijk meteen duidelijk welke “keuze” de beste is en dat doe je dan vervolgens. Het enige waar je dus nog een beetje op moet letten is dat er twee verschillende soorten dobbelstenen zijn met net andere kanten en dus andere kansen op uitkomsten. Maar dat voegt alleen wat extra denkwerk toe, maar verandert niet dat de optimale keuze vaak voor de hand blijft liggen. Hierdoor speelt het spel bijna zichzelf en daardoor vind ik er vrij weinig aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *