Broom Service

Geplaatst door

2-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Andreas Pelikan & Alexander Pfister
Uitgever: alea (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

In 2008 verscheen onder het Alea-label van Ravensburger het excellente kaartspelletje Wie Verhext. Dit spel werd zelfs genomineerd voor de Spiel des Jahres, maar moest toen Keltis voor laten gaan. Wie Verhext is in 2015 omgetoverd (geupgrade) tot het bordspel Broom Service en werd wederom genomineerd voor de Spiel des Jahres (in de categorie expertspellen) én wist de jury dit keer wel te betoveren en ging er dus met de winst vandoor.

In Broom Service zijn de spelers heksen die toverdrankjes maken en afleveren bij hun klanten. En om dat te doen halen ze alles uit de kast, zelfs toverspreuken die het weer beïnvloeden zodat zelfs de zwaarste onweersbui niet voorkomt dat ze hun taak uitvoeren.

Het spel bestaat uit zeven rondes en in iedere ronde kiezen de spelers vier van de tien mogelijke acties uit. Deze acties staan op kaarten afgebeeld. Er zijn vier groepen van kaarten: de verzamelaars (die verzamelen de drankjes), de heksen (die vliegen naar de juiste gebieden), de druïden (die leveren de drankjes af) en de weerfee (die onweersbuitjes wegtovert).

Vervolgens kiest de startspeler een van zijn kaarten uit. Deze kaart kan hij laf spelen of moedig. Als je een kaart laf speelt, dan mag je vervolgens de bijbehorende actie uitvoeren. Als je de kaart moedig uitspeelt, moet je afwachten of anderen deze kaart ook hebben gekozen en hem moedig willen spelen. Er kan namelijk maar één speler moedig zijn en dat is de laatste speler die claimt moedig te zijn. De moedige speler krijgt naast de actie die de laffe speler heeft uitgevoerd altijd nog iets extra’s (extra punten, extra drankjes). Het is dus heel fijn om moedig te zijn, maar ja, het is niet zonder risico’s. Als je pech hebt en iemand anders is moediger, dan krijg je helemaal niets.

En alsof het niet al moeilijk genoeg is om de juiste rollen te kiezen en te beslissen of je laf of moedig bent, moet je ook nog rekening houden met het bord waarop de acties worden uitgevoerd. Sommige afnemers (degenen die in ronde torens wonen) willen maar één keer een drankje en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook onweerswolken laten zich maar één keer wegtoveren. En om het nog moeilijker (en leuker) te maken moet je er ook nog rekening mee houden dat kaarten niet altijd in de volgorde gespeeld worden die jij wilt. Het kan zo maar zijn dat je van plan was eerst een paars drankje te laten brouwen om vervolgens naar de bergen te vliegen en daar het drankje af te leveren, maar dat de eerste kaart de kaart is waarmee je het drankje af mag leveren. Aangezien je moet volgen, is je hele plan nu in deugen gevallen en is het te hopen dat je een plan B (en C en D) achter de hand hebt.

Tijdens het spel verzamel je punten door drankjes af te leveren. Bovendien wordt er elke ronde een gebeurtenissenkaart opengedraaid die vaak ook extra punten toekent aan spelers die aan de voorwaarden van die kaart voldoen (bijvoorbeeld minder dan vijf drankjes op voorraad hebben of je speelfiguur in het bos hebben staan). Aan het eind van het spel worden nog punten vergeven voor het aantal onweersbuien dat je weg getoverd hebt. Wie dan de meeste punten heeft wint het spel.

…en de waardering

Wie Verhext vind ik leuk en Broom Service doet daar wat mij betreft zeker niet voor onder. De kern is hetzelfde (welke kaarten kies je, in welke volgorde speel je ze en wanneer durf je het aan om moedig te zijn), maar door het bord krijgt het spel nog een hele nieuwe dimensie. Nu moet je ook nog opletten waar je speelfiguren staan om te bepalen wat je mogelijkheden zijn en wie je in de gaten moet houden. De beslissingen die je neemt, zijn op het scherpst van de snede en dat maakt dat Broom Service een super spannend spel is. Enig nadeel is dat er zo veel is om over na te denken dat trage spelers de boel op kunnen gaan houden (je kan blijven nadenken als je wilt). Het spel werkt goed met alle spelersaantallen, zelfs met twee (al speel ik het het liefst met vier of vijf spelers). Broom Service is wat mij betreft dan ook een terechte winnaar van de Spiel des Jahres expertspellen.

2 reacties

  1. Het ene is een zuiver kaartspel, het ander een bordspel met kaarten.

    Wie Verhext is een zuiverder ontwerp en speelt vlotter weg. De moeite om op te zoeken.

  2. Ik vond Wie Verhext/Witch's Brew toch echt beter… de scherpe kantjes zijn er wel een beetje afgehaald in deze versie en dat vind ik jammer. Het blijft een leuk familiespel, maar bij mijn spellengroepje hoef ik dit niet meer op tafel te leggen (terwijl Wie Verhext daar zeer gewaardeerd wordt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *