Caper

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Unai Rubio
Uitgever: Jumbo (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het overkomt me regelmatig dat iemand roept ‘Wat een afzichtelijk spel is dat!’ als ik iets nieuws op tafel leg. Het zijn altijd vrouwen die dat doen (meestal mijn twee mede-spellengekken) en het is me een raadsel waarom. Misschien zijn ze meer op uiterlijk gericht, of ze leggen de lat hoger dan de -meestal mannelijke- vormgevers en spelontwerpers. Bij Caper gebeurde precies het tegengestelde. De cartooneske en humoristische illustraties zijn niet alleen stijlvol, ze passen ook uitstekend bij het thema: gewiekste criminelen die spectaculaire kraken zetten, zo te zien in de glamoureuze jaren 60.

Caper is een doorgeefspel voor twee, waarbij de spelers elkaar in zes rondes om beurten dieven en gereedschappen doorspelen. In de oneven rondes krijg je een aantal dievenkaarten in de hand, waarvan je om beurten eentje uitkiest en een van de drie locaties neerlegt, zoals een bank of museum. In de even rondes krijg je uitrustingskaarten die je bij je dieven neer kunt leggen.

Veel van deze kaarten leveren ‘capers’ op, sluwe trucs waarmee je je kraak kunt zetten. De speler die de meeste capers heeft bij een locatie wint deze en krijgt de bijbehorende punten en bonussen. De dieven en uitrustingen leveren zelf ook punten op, vaak in combinatie met andere kaarten. Ten slotte scoor je nog punten als je veel waardevolle spullen hebt weten te jatten. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Caper is een sfeervol en gewiekst spel. De passende vormgeving helpt bij het speelplezier, maar ook met een minder goede uitvoering viel er genoeg te genieten in het spel. Je bent aanvankelijk vooral gericht op het halen van de meeste capers bij de locaties, maar met de andere kaarten zijn er ook zeker punten te scoren. De juiste kaarten op de juiste plek spelen is niet altijd eenvoudig, en soms moet je gewoon een kaart pakken om te voorkomen dat je tegenstander hem krijgt.

Het grootste nadeel van Caper is de hoge instap. Iedere kaart heeft zijn eigen functie, die uitgelegd wordt met symbolen. Als je ze eenmaal begrijpt zijn ze volstrekt logisch, maar in het eerste potje zit je voortdurend in het regelboekje te zoeken.

Met de vele verschillende locaties, dieven en gereedschappen biedt het spel ook nog behoorlijk wat variatie, waardoor geen spelletje hetzelfde is. Caper heeft mijn hart zeker gestolen, en niet alleen om het uiterlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *