First Class

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Helmut Ohley
Uitgever: 999 Games (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Enkele jaren geleden verraste de Duitse uitgever Hans im Glück de liefhebber van het zwaardere werk met Russian Railroads, een pittige werkverschaffer. In de opvolger First Class zetten de spelers geen mannetjes in, maar kiezen ze om beurten een kaart uit het midden van de tafel.

Er worden zes rondes gespeeld en in iedere worden er drie rijen van zes kaarten open op tafel gelegd. Met die kaarten bouwen spelers aan hun eigen tableau. Aan de zijkant van dat tableau kun je werken aan twee treinen door er nieuwe wagons aan te leggen. Die treinen leveren punten op, maar alleen als de conducteurs die wagons ook bezoeken. Veel kaarten laten je daarom nieuwe wagons nemen, deze opwaarderen of de twee conducteurs verplaatsen.

Bovenaan je tableau maak je een route die je trein aflegt op weg naar Istanbul, de eindbestemming. Met het nemen van nieuwe routekaarten en het verplaatsen van je locomotief kun je mooie bonussen scoren.

Het spel kent een stapel basiskaarten en vijf verschillende modules. De basiskaarten gebruik je altijd, van de modules kies je er twee. De modules geven extra opdrachten met eenmalige of permanente bonussen, ieder met een eigen accent. Eentje voegt een toefje Agatha Christie toe. Er is een moord gepleegd, en met iedere actie kunnen de spelers de verdenking op zich laden. De speler met de meeste bewijslast tegen zich verliest het spel hoe dan ook, ongeacht haar score. Deze module komt dan ook alleen goed tot haar recht met vier spelers.

Na de even rondes is er een puntentelling, met nog een extra telling na de zesde en laatste ronde. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Russian Railroads is een geliefd spel, met een veelgehoorde klacht: afgezien van de startopstelling kent het spel geen variatie of verrassingen. Het is vooral een kwestie van een strategie kiezen en die zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Als je die truc eenmaal beheerst is de lol er wel af. Hoewel ik nog lang niet vaardig genoeg ben in Russian Railroads om hier last van te hebben kan ik de kritiek wel begrijpen.

In First Class is hiervan geen enkele sprake. De modules voegen veel variatie toe, en de manier waarop de kaarten beschikbaar komen maakt het onmogelijk om een vooropgezette strategie doelgericht te kunnen vasthouden. Dat maakt First Class een minder voorspelbaar spel, zonder dat er veel geluk bij komt kijken. Eenvoudiger is het niet: iedere ronde pak je maar drie kaarten, dus elke keuze telt. De relatieve opbrengst afwegen van iedere kaart en wat voor consequenties dit een paar beurten later kan hebben is een schier onmogelijke rekensom.

Op het eerste gezicht oogt First Class door de onvoorspelbaarheid wat toegankelijker dan Russian Railroads, maar ik denk dat het slechts schijn is. Beide zijn pittige puntenpuzzelaars, die fans van het genre moeten aanspreken. Welke je voorkeur heeft is een kwestie van smaak; ik speel ze allebei graag.

3 reacties

  1. Superleuk spel maar met één groot nadeel waardoor het hier toch vertrokken is uit de kast: Als je het reeds kent heb je een énorm voordeel tov mensen die het voor het eerst spelen wat tot gigantische verschillen qua score kan leiden. Ik vind het leuk om mensen nieuwe spellen te doen ontdekken, maar met deze lukte dat niet op een leuke manier want je weet al op voorhand hoeveel voordeel je ervaring met het spel gaat geven waardoor het oneerlijk aanvoelt.

  2. Russian Rail Roads is zeker goed, maar first class vindt ik eigenlijk net zo goed. Je denkt spel met kaarten, dan is het vast luchtiger, maar nee. Het is inderdaad soms een brainburner. Denk dat ik First Class maar weer eens op tafel leg, tijdje geleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *