Carcassonne: Kooplieden & Bouwmeesters

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

In de eerste helft van 2003 kwam de tweede uitbreiding van Carcassonne uit, inmiddels alweer de vijfde loot aan deze stam (De Rivier niet meegerekend). De eerste uitbreiding was nog titelloos, deze krijgt direct een naam mee. Het materiaal bestaat uit diverse nieuwe tegels in vaak bizarre vormen, en twee nieuwe speelstukken, in alle zes kleuren: een varken en een mannetje dat een bouwmeester moet voorstellen (Varkens & Bouwmeesters was dus in mijn ogen een logischer naam geweest).

De auteur heeft twee goede ideeën uit Jagers & Verzamelaars gebruikt om in de tweede uitbreiding te stoppen: extra tegels pakken en het belonen van het afmaken van andermans stad. Extra tegels krijg je met de bouwmeester. Eerst moet je je bouwmeester plaatsen op een weg of stad waar je al een mannetje hebt staan. Iedere volgende beurt dat je de betreffende weg of stad uitbreidt, mag je een extra tegel pakken. Breidt je dezelfde weg of stad weer uit met de extra tegel, dan mag je overigens niet nog een extra tegel pakken. Het kan dus ineens leuk worden om beurten achter elkaar wegen te trekken, als je je bouwmeester op een weg hebt staan. In het basisspel was dit meestal slecht nieuws, maar de bouwmeester maakt er een voordeel van.

De kooplieden bevinden zich in de steden, en krijgen geen aparte speelfiguren. Op de extra tegels in deze uitbreiding staan drie verschillende handelswaren afgebeeld: graan, wijn en laken. Als je een stad afbouwt krijg je voor ieder afgebeeld symbool een bijbehorend fiche. Per soort krijgt de speler die aan het einde de meeste fiches heeft, en bonus van tien punten. Zo kan het dus soms erg interessant zijn om andermans stad af te maken, weer een goed idee uit Jagers & Verzamelaars.

De varkens tenslotte hadden van mij niet gehoeven, al zijn de figuurtjes alleraardigst. Voor wie nog steeds met de oude boerenregel speelt (je kijkt per stad wie aangrenzend de meeste boeren heeft i.p.v. per weiland) kan in verwarring raken, omdat de spelregels voor de varkens de nieuwe regel gebruiken. Hoe dan ook: als je varken in een weiland staat met boeren die punten voor je scoren, krijg je per stad een punt extra. Dit maakt de toch al niet onbelangrijke boeren alleen maar belangrijker. Aan de andere kant scoor je er nooit meer dan een handvol punten mee, dus veel kwaad kan het ook niet.

… en de waardering

Eerlijk gezegd begon ik Carcassonne na ruim honderd potjes toch wel een beetje saai te vinden, zeker als er een beter alternatief in de vorm van Jagers & Verzamelaars voorhanden is. Gelukkig brengt deze uitbreiding daar verandering in. Het biedt weer een stuk meer variatie in het spel, en maakt het spel een stuk leuker. Speel dus nooit meer zonder! Ik hoop alleen dat de uitgevers het bij deze uitbreiding laten, want meer tegels passen er echt niet in de doos…

De tweede uitbreiding van Carcassonne voegt aan het spel echt nieuwe elementen toe. Het meest ingrijpend is wel dat het afbouwen van een stad van iemand anders lonend kan worden omdat je dan handelsgoederen kan krijgen. Hierdoor word je in het spel gedwongen beter op te letten wat de andere spelers doen. Ik vind dit een erg leuke twist aan een op zich zelf al heel goed spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *