Carson City

Geplaatst door

2-5 spelers
90-120 minuten
Auteur: Xavier Georges
Uitgever: QWG Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

QWG Games begon als uitgever met het vertalen van buitenlandse titels, maar legde geleidelijk meer accent op het uitbrengen van nieuwe titels. Het eerste spel onder het QWG-label was Caylus. Een van de laatste spellen is Carson City, dat op veel punten schatplichtig is aan Caylus.

Carson City is net als Caylus een werkverschaffingspel waarbij de spelers collectief een stadje in de periferie opbouwen. De arbeiders zijn hier vervangen door cowboys. Bovendien gaat het er een stuk agressiever aan toe!

Het spel wordt in vier rondes gespeeld. In die rondes mogen de spelers achtereenvolgens een karakter uitkiezen (die verschillende voordelen bieden) en cowboys op actievelden inzetten, waarna de cowboys een voor een hun werk uitvoeren.

Het doel van het spel is natuurlijk het verkrijgen van de meeste punten. De belangrijkste bron van punten zijn gebouwen in de stad. Gebouwen leveren direct punten op en brengen de spelers inkomsten op. Met die dollars kunnen ze hun infrastructuur verder uitbreiden en punten kopen. Om een gebouw te kunnen bouwen in Carson City moet je zowel dat gebouw als de beoogde bouwlocatie claimen met een cowboy.

In de meeste werkverschaffingspellen geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. In Carson City kunnen verschillende spelers dezelfde actie proberen te claimen, maar slechts een mag hem uitvoeren. Daarvoor moeten de spelers duelleren door een dobbelsteen te gooien en het resultaat bij hun vuurkracht op te tellen. De vuurkracht wordt bepaald door het aantal revolvers en niet ingezette cowboys in je voorraad. De winnaar krijgt de actie, de verliezer krijgt zijn cowboy terug. Die verhoogt nu zijn vuurkracht en kan later opnieuw ingezet worden.

Na de vierde ronde krijgen de spelers nog punten voor hun gebouwen en geld in voorraad. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Carson City is een wijdlopig spel tjokvol spelidee├źn. Gecombineerd met de onvoorspelbaarheid levert dat een bij vlagen onoverzichtelijk en chaotisch spel op. Maar op de een of andere manier werkt het. Ondanks de duels biedt het spel biedt voldoende mogelijkheden voor planning, maar is er ook ruimte voor het nodige opportunisme. De verschillende karakters geven het spel veel charme en flexibiliteit. Ze bieden je allemaal verschillende leuke mogelijkheden, waar je je acties op aan kunt passen. Met de bankier speelt een ronde heel anders dan met de outlaw.

Dit zijn allemaal zaken die ik erg waardeer in een spel, zodat ik Carson City een leuk spel. Eigenlijk kent de wereld al genoeg werkverschaffingspellen, maar Carson City is een welkome aanvulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *