Cascadia: Landmarks

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
30-60 minuten
Auteur: Randy Flynn, Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich
Uitgever: Flatout Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Al direct bij het verschijnen was Cascadia een grote hit. Dankzij coronaperikelen duurde het even voor het overal goed verkrijgbaar was, maar sindsdien sloeg het bij zowel veel- als gelegenheidsspelers aan. De combinatie van thema, vormgeving en het soepele spelverloop was een schot in de roos. Een uitbreiding was dus een kwestie van tijd.

Randy Flynn heeft daar met Landmarks de tijd voor genomen, en de hulp ingeroepen van een groepje ontwerpers dat ook al andere spellen van de uitgever op hun naam had, zoals Verdant en Ten.

De uitbreiding voegt nieuwe starttegels, landschapstegels en puntenkaarten van de dieren toe, maar ook een nieuw element: de landmarks, oftewel herkenningspunten. Ieder landschapstype heeft zijn eigen landmark. Afhankelijk van het aantal spelers gebruik je per landschap een aantal landmarks en bonuskaarten. Telkens als je van een landschapstype een gebied maakt dat uit minstens vijf tegels bestaat, mag je een bijbehorende landmarkfiguur en bonuskaart nemen. Het speelfiguur plaats je op de net gelegde tegel, met de bonuskaart scoor je aan het einde punten.

Van ieder landmark kun je er maar eentje krijgen, en je bent niet verplicht ze te nemen. Plaats je op de vijfde tegel liever een dier, dan mag je ook later nog een landmark nemen, mits je het gebied uitbreidt met een zesde tegel of meer.

Verder speelt het spel hetzelfde en eindigt het nadat iedereen twintig tegels heeft genomen. De punten voor de landmarks tel je op bij de gebruikelijke score, en de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

De landmarks zijn op het eerste gezicht een eenvoudige toevoeging, maar al snel blijkt dat ze het spel een behoorlijk stuk complexer maken. De bonuskaarten voor de landmarks zijn leuk, maar zelf zijn ze een sta-in-de-weg. Met het plaatsen van iedere landmark blijft er minder ruimte voor de dieren over, waardoor het regelmatig kan gebeuren dat je een tegel neemt zonder het bijbehorende dier te kunnen plaatsen. Het belang van de natuurfiches (dennenappels) wordt zo nog een stuk groter.

Dit zorgt voor een hoop extra gepuzzel, en dat maakt Landmarks vooral geschikt voor de ervaren Cascadiaspeler die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Voor die mensen is het een zeer welkome aanvulling op deze jonge evergreen, de gelegenheidsspeler kan gerust nog even wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *