Cat Lady: Box of Treats

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Josh Woods
Uitgever: AEG (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Cat Lady is een spel waar ik al heel vaak naar had gekeken voor ik het kocht omdat ik vreesde dat onder het leuke thema een suffig spelletje zou zitten.  Dat bleek niet het geval, Cat Lady is echt een leuk tussendoortje en ik had het gewoon veel eerder moeten kopen. Toen ik de uitbreiding zag, aarzelde ik dan ook geen moment en heb die wél meteen gekocht.

De uitbreiding van Cat Lady bestaat uit verschillende elementen. Allereerst zit er extra spelmateriaal in de doos waardoor het maximale aantal spelers waarmee je dit spel kan spelen van vier naar zes verhoogd wordt. Maar er zitten ook een aantal extra basiskaarten voor met twee tot vier spelen, waaronder grijze katten (een nieuwe kleur) en een hele stapel met nieuwe zwerfkatten met leuke nieuwe eigenschappen.

Verder zitten er ook een paar nieuwe soorten kaarten in. Allereerst zijn er nu dozen om katten mee te verblijden. Op de doos staat wat voor kat er in mag (of welke kat er in wil). Aan het eind van het spel scoort elke doos met een blije kat er in, net zo veel punten als je dozen hebt (ongeacht of daar katten in zitten of niet). Verder zitten er een aantal actiekaarten in de set, waaronder een borstel die je het recht geeft om een eigen kat om te ruilen met een kat uit het centrale raster of een zaklampje waardoor je drie willekeurige kaarten uit het raster mag pakken om er vervolgens twee van te houden (en de derde leg je af). Verder zijn er kaarten met kattensnoepjes. Als je een kat een kattensnoepje geeft, dan zijn ze niet volledig gevoerd maar voldaan genoeg om één punt op te leveren (waarbij ook alle speciale eigenschappen vervallen).

En het laatste onderdeel van de uitbreiding zijn de gedeelde doelen (voor als je met drie of meer spelers bent). Als je deze wilt gebruiken dan leg je opdrachtfiches (in de vorm van de afdruk van een kattenpootje) tussen de spelers neer (zodat iedereen met elke buur één opdracht deelt). De spelers kunnen vervolgens er voor kiezen om de opdracht samen te proberen te vervullen. Als dat lukt dan krijgen beide spelers de punten die op het opdrachtfiche staan. Je scoort de punten overigens ook als je je buur alles hebt laten doen en zelf niets hebt bijgedragen.

…en de waardering

Zoals ik in de inleiding al schreef, heb ik Cat Lady te langzaam gekocht. Helaas is het tegenovergestelde waar voor Cat Lady Box of Treats. Deze uitbreiding voegt namelijk voor mij niet zo veel toe aan Cat Lady. Het leukste vind ik nog de extra (zwerf)katten vanwege de grappige plaatjes en namen. De dozen, nieuwe actiekaarten en kattensnoepjes vind ik vrij suf. Ik speel Cat Lady vooral als tweepersoonsspel met Niek en aan de gedeelde doelen zijn we dus nooit toegekomen. En dat vind ik geen gemis want ik denk dat ze eerder de geluksfactor dan het speelplezier verhogen omdat ze freerider-gedrag uitlokken (niet meehelpen om het doel te halen, maar wel de punten krijgen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *