De 20 meest bekeken recensies op Spellengek

Geplaatst door

Het is inmiddels iets meer dan een jaar geleden dat we de grote Spellengek-make-over hebben doorgevoerd. Alle statistieken gingen op dat moment ook weer terug naar nul en dus hebben we nu een mooi overzicht van welke recensies het afgelopen jaar het meest bekeken zijn. Ik heb voor jullie de top 20 opgezocht en dit zijn ze:

 1. Wingspan
 2. Azul
 3. Keer op Keer
 4. De zoektocht naar El Dorado
 5. Puerto Rico
 6. Stenen Tijdperk
 7. Terraforming Mars
 8. Keer op Keer 2
 9. Splendor
 10. Lost Cities
 11. My City
 12. Clever
 13. Clever tot de 3e macht
 14. Everdell
 15. Dominion
 16. Parijs: de Lichtstad
 17. El Grande
 18. Calico
 19. Catan: het Duel
 20. The Castles of Burgundy

Wat me verrast heeft is hoe goed de klassiekers het hebben gedaan. Als we een recensie (of ander stuk) op de site plaatsen, dan wordt dat in het begin heel vaak gelezen en daarna zakt de interesse weg. Maar sommige spellen zijn zo populair dat ook jaren nadat ze zijn uitgebracht mensen er nog informatie over zoeken. De oudste spellen in dit lijstje zijn El Grande (1995), Lost Cities (1999) en Puerto Rico (2002).

De keerzijde daarvan is dat de kans best groot is dat recente spellen als Calico, Parijs: de Lichtstad, My City, Keer op Keer 2 en Clever tot de 3e macht volgend jaar uit deze lijst zijn weggezakt omdat hun nieuwswaarde misschien wel wat af gaat nemen als ze langer in de schappen liggen.

Het spel waarvan ik het meest verbaasd was dat ze in deze lijst staat, is Parijs: de Lichtstad. Begrijp me niet verkeerd, dit is een prima tweepersoonsspel, maar er zijn heel veel spellen die ik heel veel leuker vind (ook onder de recent uitgekomen spellen) en daarom verbaas ik me er over dat deze zo hoog staat.

Ik vind het ook heel verrassend dat Catan: Het Duel in deze lijst opdook. Als ik een Catannetje in deze lijst had verwacht, dan was dat toch eerder het bordspel geweest, maar misschien is dat spel zo bekend dat echt niemand daar meer informatie over opzoekt. Ik hoor eigenlijk nooit dat iemand Catan: Duel speelt, maar schijnbaar is het spel onder de radar heel populair buiten de groep verwende veelspelers.

Verder vind ik het grappig dat Clever en Clever tot de 3e macht in de lijst staan, maar Dobbel zo  Clever niet. Ik denk dat dit dus komt doordat Clever tot de 3e macht een relatief recente recensie is en dat hij daardoor net dat zetje heeft gekregen om in de lijst te komen dat Dobbel zo Clever niet meer kreeg.

Het verbaasde me niet dat er een grote overlap is tussen de spellen die in de Spellengek top 100 staan en die waarvan de recensie het meest gelezen wordt. De nummer 1 is zelfs hetzelfde (Wingspan). De artikelen over de Spellengek top 100 behoren tot de meest gelezen stukken op deze site en het zal vast regelmatig voorkomen dat iemand doorklikt op een spel dat daar in staat. In het onderstaande lijstje zijn de spellen die ook in de Spellengek top 100 van 2021 voorkwamen dikgedrukt en tussen haakjes staat de plek waarop zij daarin stonden.

 1. Wingspan (1)
 2. Azul (3)
 3. Keer op Keer
 4. De zoektocht naar El Dorado (28)
 5. Puerto Rico (4)
 6. Stenen Tijdperk (12)
 7. Terraforming Mars (2) 
 8. Keer op Keer 2
 9. Splendor (11)
 10. Lost Cities (56)
 11. My City (78)
 12. Clever (27)
 13. Clever tot de derde macht
 14. Everdell (8)
 15. Dominion (10)
 16. Parijs: de Lichtstad
 17. El Grande (17)
 18. Calico
 19. Catan: het Duel
 20. The Castles of Burgundy (5)

Wat wel verrassend is dat een aantal recensies van spellen die in de top 10 van de Spellengek Top 100 staan, niet in de top 20 meest gelezen recensies voorkomen, namelijk 7 Wonders Duel (6), Orléans (7) en Ticket to Ride Europe (9). Vooral het ontbreken van Ticket to Ride had ik niet verwacht. Dit is zo’n populaire spellen-serie dat ik had verwacht dat mensen regelmatig informatie zouden opzoeken over de verschillende versies om te kijken welke ze zouden willen kopen.

Pandemie heeft deze lijst nét niet gehaald (hij staat op plek 23) en ook dat verbaast me een beetje. Door de Corona-pandemie is dit spel ongekend actueel en heeft het veel aandacht gehad buiten de spellenwereld en daardoor had ik verwacht dat er vaker naar informatie over dit spel gezocht zou zijn. Het eind van de Corona-pandemie lijkt nog niet in zicht, dus het zou zo maar kunnen dat Pandemie nog wel wat plaatsjes gaat stijgen en volgend jaar wel in de top 20 terecht zal komen.

Voor de liefhebbers van lijstjes heb ik ten slotte per subcategorie even opgezocht wat de meest populaire recensies zijn. Hier zit natuurlijk enige overlap bij met de overall top 100.

Kinderspellen

 1. De wraak van Toetanchamon
 2. Jakkiebak! Kippekak!
 3. Mollenmania
 4. Halli Galli
 5. Stap op
 6. De betoverde doolhof
 7. Het Magische Labyrint
 8. Keer op Keer Kids
 9. Middernacht, Vampierenjacht!
 10. Ramses II

Familiespellen

 1. Azul
 2. Keer op Keer
 3. Splendor
 4. Lost Cities
 5. Parijs: de Lichtstad
 6. Calico
 7. Ticket to Ride
 8. Carcassonne
 9. Ticket to Ride: Nordic Countries
 10. Tranquility

Gevorderde spellen

 1. Wingspan
 2. De zoektocht naar El Dorado
 3. Stenen Tijdperk
 4. Keer op Keer 2
 5. My City
 6. Clever
 7. Clever tot de 3e macht
 8. Dominion
 9. El Grande
 10. Catan: het duel

Expertspellen

 1. Puerto Rico
 2. Terraforming Mars
 3. Everdell
 4. Imperial Settlers
 5. Clans of Caledonia
 6. Bonfire
 7. Orléans
 8. Terra Mystica
 9. Marco Polo
 10. Chronicles of Crime 1400

Tweepersoonsspellen

 1. Wingspan
 2. Azul
 3. Keer op Keer
 4. Stenen Tijdperk
 5. Keer op Keer 2
 6. Splendor
 7. Lost Cities
 8. My City
 9. Clever tot de 3e macht
 10. Dominion

Partyspellen

 1. Stay Cool
 2. Hellapagos
 3. Codenames
 4. Dixit
 5. Scrupulus
 6. Trivial Pursuit
 7. Secret Hitler
 8. Paranormale Detectives
 9. Dodelijke Dilemma’s
 10. Just One

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *