Chronicles of Crime 1400

Geplaatst door

1-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: David Cicurel, Wojciech Grajkowski
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Chronicles of Crime 1400 is een nieuw spel in de Chronicles of Crime serie. In alle spellen uit deze serie moet je misdaden oplossen. In het originele spel deed je dat in het hedendaags Londen, in Noir in het Los Angeles in de periode net na WOII. En dit keer gaan we aan de slag in het Parijs van de late middeleeuwen! Je bent namelijk een ridder die al sinds kind af aan af en toe vreemde, profetische dromen heeft. Regelmatig word je wakker uit dromen vol misdaad en geweld en inmiddels weet je dat die dromen vaak meer waarheid bevatten dan je lief is. Maar deze inkijkjes helpen je ook om de misdaden vervolgens op te lossen!

Chronicles of Crime wordt, net als de andere spellen in deze serie, aangestuurd door een (gratis) app die je op je telefoon moet installeren. In de app kies je of je de tutorial of één van de vier scenario’s wil spelen. In de app lees je vervolgens welke misdaad je deze keer moet gaan oplossen. Denk bijvoorbeeld aan iets als (zelf verzonnen omdat ik niets van het spel wil verklappen): er klopt een jongen aan je deur die je vertelt dat hij gestuurd is door een boekhandelaar die je vraagt hem te helpen omdat er bij hem een kostbaar getijdenboek is gestolen. De app vertelt je ook welke kaarten (locaties, personages, gebeurtenissen) je mag pakken om mee te beginnen. In ons fictieve voorbeeld zou je bijvoorbeeld de personage-kaarten van de winkelier en boodschappenjongen, de locatie-kaart van de winkel en de voorwerp-kaart boek moeten pakken. De app geeft ook nog aan welke droomkaarten je mag pakken. Deze kaarten staan voor de helderziende dromen die je hebt gehad over de misdaad die je moet gaan oplossen. In ons fictieve voorbeeld zie je bijvoorbeeld een plaatje van een monnik die het getijdenboek onder zijn pij stopt en een plaatje van diezelfde monnik die bang naast een groot brandend vuur  staat waarin hij het boek lijkt te willen gaan gooien.

En daarna kan je met spelen beginnen!. Je bepaalt dan zelf naar welke locatie je gaat en wat je daar gaat doen. De eerste stap ligt vaak voor de hand: je gaat naar de locatie van de misdaad. Je doet dit door met de app de QR-code van de locatie te scannen. Je krijgt dan weer een verhaaltje te lezen over wat en wie je daar aantreft. Vervolgens kies je wat je wil doen. Zo kan je op sommige locaties rondkijken. Als je hiervoor kiest, dan klik je die optie aan in de app. Vervolgens kan je rondkijken in 3D (als je een 3D-bril hebt) of gewoon. Je ziet dan de locatie en kan die van alle kanten bekijken door je telefoon te draaien(vergeet vooral niet ook achter en boven je te kijken). In ons voorbeeld zou je misschien opvallen dat er een losse handschoen ligt. Als je deze voorwerpen beter wil bekijken dan zoek je uit de voorwerpen-kaarten de juiste kaart er bij (bijvoorbeeld de kaart kleding voor de handschoen) en scan je deze wederom met je telefoon. De app laat je dan weten of je bewijs hebt gevonden of niet en geeft soms nog wat extra informatie.

Op een locatie kan je ook met de personages die daar aanwezig zijn praten. Je scant dan het personage dat je wil spreken en de app laat zien wat die persoon zegt. Vervolgens kan je vragen gaan stellen door met de app voorwerp- of personage-kaarten te scannen. De app laat dan zien hoe de persoon die je spreekt reageert op die vraag. In ons voorbeeld zou je bijvoorbeeld de winkelier kunnen vragen naar de handschoen en zou die kunnen zeggen dat de handschoen niet van hem is en hij hem nooit eerder heeft gezien. Door goed rond te kijken en de juiste vragen aan de juiste personen te stellen, ontdek je steeds meer over de misdaad die je probeert op te lossen.

In alle Chronicles of Crime spellen kan je hulpbronnen inschakelen om je verder te helpen. Zo kan je in het originele spel een hacker raadplegen om een telefoon te kraken en kan je in Noir iemand aan het praten krijgen door hem of haar te intimideren. In Cronicles of Crime 1400 heb je zelfs 4 hulpbronnen. Je kan namelijk hulp vragen aan je broer die monnik is (en dus alles van boeken en geschriften weet), van je zus die koopvrouw is (en dus alles van goederen weet), van je andere broer die spion is van de koning (en dus iedereen die er toe doet in Parijs kent) en ten slotte je trouwe hond Percival. Je hond kan sporen volgen. Je zou hem bijvoorbeeld aan de handschoen kunnen laten snuffelen en wie weet brengt hij je dan wel naar de persoon die deze handschoen is verloren. Als je denkt dat je de misdaad hebt opgelost, dan geef je dat in de app aan. De app stelt je dan een aantal vragen die je moet beantwoorden door de juiste kaarten te scannen. Als de app je bijvoorbeeld vraagt om aan te geven wie de dief was van het getijdenboek dan scan je de personage-kaart van degene die jij verdenkt. Als je de plank mis slaat, dan geeft de app aan dat je verder moet speuren. En als je het goed hebt, dank krijg je een score om aan te geven hoe goed je het gedaan hebt. Dat hangt af van hoeveel tijd je hebt gebruikt en hoeveel vragen je goed hebt beantwoord.

…en de waardering

Ik speel de Cronicles of Crime spellen met veel plezier (in mijn eentje) en deze nieuwe variant is daarop geen uitzondering. Sterker nog: ik vind dit het leukste spel uit de serie. Dat komt doordat het thema me heel erg aanspreekt. Ik vind de middeleeuwen heel interessant en vind het dus leuk om een raadsel in deze wereld op te lossen. Ik heb nu twee scenario’s en de tutorial gespeeld en die vond ik alle drie erg leuk. Ik heb er nog twee te gaan en hoop oprecht dat er nog nieuwe scenario’s uit gaan komen voor deze wereld.

De droom-kaarten maken het spel wat mij betreft ook leuker. Je hebt daardoor namelijk iets meer houvast als je het spel gaat spelen en zit daardoor sneller op het juiste spoor. In de app kan je nu bovendien ook terugbladeren in alle gesprekken die je gevoerd hebt. Dat vind ik ook een fijne noviteit omdat je in het spel zo veel informatie krijgt dat je niet alles kan onthouden. Het is dan fijn is om nog even iets na te kijken (welke klant was volgens de winkelier nou ook al weer als laatste in zijn winkel geweest?).

De twee scenario’s die ik gespeeld heb, waren van een gemiddelde moeilijkheidsgraad en daar had ik al best een pittige uitdaging aan. Ik moest regelmatig even goed nadenken over op welke manier ik meer te weten zou kunnen komen en bij beide raadsels waren er aan het eind toch een paar subvragen die ik niet kon beantwoorden omdat ik schijnbaar ergens een onderzoeksspoor over het hoofd had gezien.

Het nadeel van dit type spellen is natuurlijk dat je elk scenario maar één keer kan spelen en dat er maar vier scenario’s beschikbaar zijn. Het spel kan daarna nog wel probleemloos door anderen gespeeld worden. Ik hoop dat er in de toekomst nieuwe scenario’s beschikbaar komen die je tegen betaling kan downloaden, maar of dat gebeurt is afwachten.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *