King of the Valley

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
30 minuten
Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Waar de meeste Nederlandse uitgevers zich vooral toeleggen op of het vertalen van buitenlandse of het uitbrengen van eigen originele titels, volgt The Game Master al jaren een hybride strategie. Nederlandse versies van toppers als Tzolk’in worden afgewisseld met eigen spellen, meestal van de hand van de oprichter zelf, Hans van Tol. King of the Valley, dit jaar gepresenteerd op Spiel, is zo’n eigen titel.

In de vallei in kwestie bevindt zich een welvarend koninkrijk met een groot gemis: een koning. Een koningin is er wel, evenals ridders, een hertog en gravin, maar het voelt niet helemaal af. Taak van de spelers is om de bevolking voor zich te winnen en gekroond te worden tot de nieuwe koning.

Dat doe je door beurtelings tegels te bemachtigen, die bewoners van die vallei voorstellen. Aan het begin worden er 25 van die tegels neergelegd in een raster van vijf bij vijf. Iedere speler plaatst zijn pion op een van de tegels. In je beurt verplaats je je pion in een rechte lijn naar een lege tegel en neem je die vervolgens in je voorraad. Passeer je bij je beweging meerdere tegels met dezelfde naam, dan mag je in plaats daarvan ook al deze tegels kopen.

Lege velden worden opgevuld met tegels onderaan de heuvel, die zo de vallei binnenkomen. Die is slim vormgegeven als een glijbaan met flauwe helling, waar de andere tegels mooi doorschuiven naar het vrije plekje. Want wat is een vallei zonder heuvel? De meeste tegels hebben een standaard puntenwaarde, met de belastinginners kun je geld verdienen. Met dat geld kun je versneld bewoners voor je zaak winnen, door de betreffende tegel van de heuvel te nemen.

Behalve punten van de tegels zelf kun je extra punten scoren door tegels in bepaalde combinaties te verzamelen. Ook al je niet gespendeerde geld is nog punten waard. Het spel eindigt na de ronde waarin de heuvel niet meer aangevuld kan worden. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Door de combinatie van het thema, de vormgeving en het spelidee (kaarten/tegels pakken om punten te scoren) deed King of the Valley me direct erg aan Majesty denken. Maar na een paar potjes is me wel duidelijk welk spel mijn voorkeur heeft. In vergelijking met King of the Vally voelt Majesty toch wel erg tweedimensionaal. Hier heb je veel meer opties, zowel in het verplaatsen van je pion, het bijvullen van de vallei en het kopen van tegels van de heuvel. Doordat er maar drie van zijn lijkt de koningin erg krachtig, op het onvermijdelijke af, maar een beetje ervaring leert dat je het ook zonder koningin prima kunt winnen. Onderschat bijvoorbeeld die boerenbruiloften niet.

King of the Valley speelt lekker snel weg en komt met alle spelersaantallen goed tot zijn recht. Voor de optimale tactische ervaring is het met slechts twee spelers nog beter. Dit was voor mij een van de leukste nieuwe spellen van het afgelopen najaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *