Stella

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteurs: Gérard Cattiaux en Jean-Louis Roubira
Uitgever: Libellud (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Zonder twijfel is Dixit een van de meest invloedrijke spellen van de afgelopen twintig jaar geweest. Na talloze hierop geïnspireerde raad-het-plaatje-spellen en onnoemelijk veel uitbreidingen was het nu tijd voor een echte variant, genaamd Stella. Om begrijpelijke reden heeft het de ondertitel ‘Dixit Universe’ gekregen.

Net als in het origineel moeten de spelers plaatjes koppelen aan een omschrijving, met een belangrijk verschil. Ze hoeven die omschrijvingen niet meer zelf te bedenken, in plaats daarvan krijg je een stapel kaarten met woorden die al dan niet op de kaarten van toepassing zijn.

Het spel wordt gespeeld in vier rondes, met per ronde een nieuw woord. Op tafel liggen vijftien open kaarten en de spelers noteren in het geheim op een eigen bordje welke van deze kaarten ze associëren met het betreffende woord. Daarbij moet je minstens één kaart kiezen en niet meer dan tien. Hebben alle spelers een keuze gemaakt, dan wijzen ze om beurten een kaart aan die zij hebben aangekruist. Heeft precies één andere speler die kaart ook gekozen, dan krijgen beide spelers drie punten. Zijn er meer spelers die de link legden, dan scoort iedereen twee punten. Ben je de enige die wat in de kaart zag, dan ben je af en scoor je deze ronde geen punten meer. Je moet nog wel aangeven of je keuzes van anderen ook had aangevinkt.

Na elke ronde wordt een rij van vijf kaarten ververst en na de vierde ronde eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Dixit is een graag gezien spel op mijn tafel, maar je moet er wel voor in de goede stemming en met het juiste gezelschap zijn. Soms ontbreekt het je gewoon aan de creativiteit om wéér een slimme omschrijving te bedenken die sommigen wel snappen maar anderen niet. En dan maar hopen dat de mensen die de link niet legden niet gaan klagen dat het oneerlijk was omdat je expres iets had bedacht waarvan je wist dat zij het niet zouden snappen maar iemand anders wel. Enfin, iedere Dixitspeler zal het herkennen.

Het mooie van Stella is dat je dat helemaal niet meer hebt. Hier kun je al je energie steken in het je inleven in de anderen. Zien zij dezelfde link als jij? Is het niet te vergezocht? Hoe meer kruisjes je zet, des te groter de kans dat je iets aanwijst wat anderen niet hebben, wat veel punten kan kosten. Maar zeker met een grote groep is er een goede kans dat in ieder geval iemand dat wel deed, waar je juist extra mee kunt scoren. Zo ben je dus meer met elkaar bezig en minder met het verzuchten om je slechte kaarten waar je niks leuks bij kunt bedenken.

Stella is dus ideaal voor mensen die aan een nieuwe Dixitervaring toe zijn. Als bonus kun je de kaarten van Stella en alle Dixits probleemloos uitwisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *