Celebrating Birds

Geplaatst door

Ik ben er van overtuigd dat de prachtige vogel-illustraties van Wingspan een hele grote rol spelen in de populariteit van dit spel. Iedere tekening is met de hand getekend door Natalia Rojas of Ana María Martínez. Het maken van één tekening kost hen tussen de 8 en 36 (!) uur. Als je de originele illustraties bekijkt dan zie je pas goed hoeveel detail er in deze tekeningen zit.  Deze details zijn in het spel verloren gegaan doordat de illustraties voor de kaartjes kleiner moesten worden gemaakt. Het was al langer mogelijk om zeefdrukken en de originele tekeningen op de website van  Natalia Rojas of Ana María Martínez te kopen (er hangen er een paar bij mij aan de muur), maar nu zijn deze prachtige illustraties ook gebruikt in een hardcover boek over vogels (352 bladzijden).

In Celebrating Birds staan de vogels uit Noord-Amerika centraal. Dit zijn dus de vogels die in het basisspel zijn gebruikt (inclusief de latere toegevoegde Swift Start Promo Pack). In het boek staan 181 vogels. Bij iedere vogel wordt de Wingspan-illustratie gebruikt. De meeste vogels krijgen twee pagina’s in het boek en het grootste deel daarvan wordt gevuld met de prachtige illustratie. De illustraties zijn voor mij het hart van dit boek. Als je met plezier naar de illustraties op de kaartjes kijkt, dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen omdat je de prachtige illustraties nog veel beter kan bekijken.

Bij elke vogel staat er daarnaast nog een kort tekstje met wat achtergrondinformatie en een zogenaamde “Cool Fact” afgebeeld. Deze Cool Facts doen denken aan de leuke vogelweetjes die we ook kennen van de kaarten. Ik ben geen vogelaar en kan dus niet goed inschatten hoe informatief het boek is voor die-hard vogelaars. De teksten zijn verzorgd door The Cornell Lab of Ornithology, een organisatie die verbonden is aan de Cornell University in Ithaca (in de Staat New York) en dat is op vogel-gebied een gerespecteerde partij.  Ik lees de teksten en vooral de Cool Facts met veel interesse. Het is fascinerend hoe dat vogels onderling zo van elkaar kunnen verschillen en welke grappige, creatieve, slimme manieren de vogels hebben om te overleven. Ik had het zelf leuk gevonden als ze ook nog wat informatie hadden opgenomen over waar de vogel leeft (zowel in de wereld als in welk soort landschap), wat ze eten, hoe groot ze zijn, wanneer ze nestelen en hoeveel eieren ze dan leggen. Deze informatie zou ook een mooie link zijn geweest tussen het spel en het boek.

Inhoudsopgave van het boek

In het boek staan ook nog voorwoorden van Miyoko Chu (Senior Director Communications van Cornell Lab of Ornthology), Elizabeth Hargrave (auteur Wingspan), Natalia Rojas en Ana María Martínez (illustratoren van Wingspan). En het boek sluit af met een nawoord van Jamey Stegmaier (de uitgever die Wingspan voor het eerst heeft uitgegeven). Deze stukjes zijn voor spellenliefhebbers ook heel interessant om te lezen omdat je wat meer te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van Wingspan.

In het boek is alle ruimte benut om de prachtige illustraties te laten zien, dit is de eerste bladzijde die je ziet als je het boek open slaat
Titelpagina van het boek
Sommige vogels moeten het met één pagina doen
Maar de meeste vogels krijgen twee pagina’s zodat je de prachtige illustratie goed kan bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *