Ticket to Ride: Heart of Africa

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
30-60 minuten
Auteur: Aan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

De derde uitbreiding die uit kwam in de Ticket to Ride Map Collection was Ticket to Ride The Heart of Africa. In deze variant staat geen land, maar zelfs een heel continent centraal. De spelers gaan namelijk spoorwegen aanleggen in het midden en zuiden van het continent Afrika.

Natuurlijk is niet alleen de kaart anders in deze variant, maar is er ook een kleine twist aan de regels toegevoegd. In deze variant zijn dat de introductie van terreinkaarten. Er zijn drie soorten terreinkaarten die je (als je kaarten trekt) mag trekken in plaats van de gebruikelijke treinkaarten. Als je een terreinkaart trekt, dan leg je deze open voor je neer. Op het moment dat je een route bouwt op een terrein waarvan jij de (gedeelde) meerderheid bezit, mag je terreinkaarten inleveren om het aantal punten dat je scoort te vermenigvuldigen. Voor een route tot en met drie stukjes, moet je één terreinkaart inleveren om de punten die je scoort te verdubbelen. Voor langere routes moet je twee terreinkaarten inleveren.

Wat verder bijzonder is aan de kaart zelf, is dat de kleuren niet kriskras door elkaar liggen zoals je normaal gewend bent, maar meer gegroepeerd. In het zuiden en noorden van de kaart vind je bijvoorbeeld de gele, oranje en rode trajecten om aan te geven dat hier woestijnen en savannes liggen. In het centrum van de kaart liggen de roze, groene en blauwe trajecten om aan te geven dat zich in deze gebieden jungles en bossen bevinden.

…en de waardering

Ik vind het fascinerend hoe leuk alle Ticket to Ride uitbreidingen zijn. De basis is zo sterk dat je er eindeloos mee kan variëren met kleine aanpassingen. Zo ook in The Heart of Africa. De terreinkaarten en de kaart waarop kleuren gegroepeerd zijn, zijn simpele aanpassingen die je in een paar minuten kan uitleggen aan een ervaren Ticket to Ride speler. Maar ze geven het spel weer een hele nieuwe dimensie. Het lijkt zo weinig moeite om terreinkaarten te sparen om ze uit te kunnen spelen om je punten te verdubbelen. Maar iedere keer dat je een terreinkaart trekt, trek je geen treinkaart en moet je het moment waarop je daadwerkelijk gaat bouwen uitstellen. En loop je dus het risico dat iemand anders gaat bouwen op de routes waar jij op aan het azen bent. Is dat het waard? Vaak wel, maar je moet weten wanneer je beter snel routes af kan maken, dan kan sparen voor de verdubbeling. En die afweging levert extra spanning en speelplezier op. Dat de kleuren op de kaart geconcentreerd zijn, zorgt bovendien voor extra druk als je in hetzelfde gebied wil bouwen omdat je dan meer strijd krijgt om de kaarten in die kleur.

Kortom: ook Heart van Africa is weer een heerlijke uitbreiding waar de liefhebber van Ticket to Ride veel plezier aan zal beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *