Clank! Sunken Treasures

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Paul Dennen
Uitgever: Renegade Game Studios (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Niet alleen op het land zijn schatten te vinden. Als je er een nat pak voor over hebt, dan kan je ook onderwater genoeg waardevols vinden. In Clank! Sunken Treasures dalen de avonturiers dan ook af naar ondergelopen grotten en de zelfs de donkere diepte van de zee om daar hun slag te slaan.

Deze uitbreiding voor Clank! bestaat uit een nieuw dubbelzijdig bord, een flinke stapel nieuwe kaarten en wat fiches. Sommige delen van het bord liggen onder water en dat brengt nieuwe uitdagingen en dus nieuwe regels met zich mee. Allereerst maakt het natuurlijk best wat herrie als iemand in het water springt. In sommige tunnels die het droge en het natte verbinden, staan daarom sterretjes afgebeeld. Deze sterretjes stellen de herrie voor die je maakt als je in het water springt (en dus het aantal Clank! blokjes die je bij de  Clank! voorraad moet leggen).

Ten tweede zijn ademhalen en bewegen onder water best lastig. Elke beweging kost je daarom twee bewegingsacties in plaats van één. En elke beurt moet je er voor zorgen dat je ten minste één keer even boven water komt om adem te halen. Doe je dat niet, dan levert dat je een schade op.

Om je leven onder water wat makkelijker te maken is het daarom verstandig om (als je je het kan veroorloven) te investeren in een mooie Scuba-duikset. Als je deze hebt, dan zwem je vlotjes door de tunnels (elke beweging kost weer gewoon één bewegingsactie) en heb je genoeg zuurstof in je tank om zo lang onder water te blijven als jij wilt.

De laatste noviteit is dat er een nieuw monster is dat je altijd kan verslaan (net als de goblin). Voor drie zwaardjes kan je onderwater namelijk drie goud verdienen door een levensgevaarlijke goudvis verslaan. 

Het spel is verder hetzelfde gebleven: onderzoek de verschillende ruimtes op het bord en raap daarbij zo veel mogelijk waardevolle schatten op, verbeter je deck en zorg dat je op tijd met schat en al bij de uitgang bent. De speler met de meeste punten wint ook nu weer het spel.

…en de waardering

Clank! Sunken Treasures is een ontzettend leuke uitbreiding voor liefhebbers van Clank! Je krijgt namelijk precies dat wat je wilt: meer Clank! Je kan de nieuwe kaarten gewoon door je bestaande deck heen schudden en dit deck gebruiken als je Clank! op het standaardbord speelt. De meeste nieuwe kaarten zijn namelijk ook prima bruikbaar als er geen water in zicht is. De paar keer dat je dan toch kaarten opendraait die te maken hebben met water, dan kan je die makkelijk afleggen. Het is leuk om op het dubbelzijdige bord weer je weg te zoeken tussen alle belemmeringen (monsters, herrie, water en afgesloten ruimtes). Elk spel is anders omdat alle kaarten en kleine en grote secrets op verschillende volgordes in het spel komen en je daaraan moet aanpassen. De extra kaarten zorgen daardoor voor extra variatie, zonder extra complexiteit en dat is hoe ik een uitbreiding graag heb.

Liefhebbers van Clank! zullen vast veel plezier hebben met deze uitbreiding, maar haters (zijn die er überhaupt?) zullen door deze uitbreiding niet op andere gedachten gebracht worden omdat het spel in essentie hetzelfde blijft, maar dan met een grotere stapel kaarten en nieuwe borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *