Clank! The Mummy’s Curse

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Andy Clautice
Uitgever: Renegade Game Studios (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Voor een spel als Clank! liggen de mogelijkheden om het spel uit te breiden voor het oprapen. Er zijn immers niet alleen in oude kastelen schatten te vinden. In het oude Egypte is het bijvoorbeeld ook goed schatzoeken. Dingetje is daarbij alleen dat de oude Egyptenaren ook niet gek waren en hun schatten goed bewaakt hebben achtergelaten met gevaarlijke vloeken en een waakse mummie.

In Clank! The Mummy’s Curse gaan de spelers op schattenjacht in Egypte. De kern van deze uitbreiding bestaat uit een nieuw dubbelzijdig speelbord, een flinke stapel nieuwe kaarten, vloekfiches en natuurlijk de mummie.

Op de ene kant van het bord staat een piramide met al zijn geheime onderkamers die je kan onderzoeken. Op de ander kant kan je een sfinx onderzoeken waar ook allemaal geheime kamers en gangen in én onder zijn. Op beide kanten van het bord is het speelvlak in zones onderverdeeld. De mummie begint aan het begin van het spel  in de zone met zijn stoel, maar zal er op uit gaan trekken zodra zijn rust verstoord wordt. Sommige gangen op het bord zijn voorzien van een symbool dat aangeeft dat deze gangen bewaakt worden door vloeken. Als je door zo’n gang loopt, dan moet je een vloekfiche pakken dat twee minpunten waard is aan het eind van het spel.

Mummie, vloekfiches en piramidevormige dobbelsteen

Het spel verloopt verder hetzelfde als het originele Clank! Of te wel: het is een deckbuilder waarin je in iedere beurt vijf kaarten trekt van je trekstapel waarmee je jezelf al lopend en vechtend een weg door de piramide of sfinx zoekt op weg naar de meest waardevolle schatten. Daarnaast kan je elke ronde nieuwe kaarten kopen om je deck te verbeteren. In The Mummy’s Curse kan je alleen naast de gebruikelijke mogelijkheden er ook nog voor kiezen om met de mummie te gaan vechten. Je moet dan wel in dezelfde zone zijn als de mummie. Voor twee vechtkracht versla je de mummie en krijg je vier goud en een vloekfiche en voor drie vechtkracht versla je de mummie extra goed en mag je de helft van je vloekfiches afleggen.

Vervloekte gangen

Zodra je de mummie hebt verslagen, gooi je met de piramidevormige dobbelsteen om te bepalen naar welke zone de mummie zich verplaatst. Alle spelers die zich in die zone bevinden, krijgen een vloek. Maar staan vervolgens ook lekker dichtbij om zelf de mummie te grazen te nemen.

Het is nog steeds de bedoeling dat je met een artefact onder je arm op een gegeven moment levend de piramide of sfinx verlaat. De speler die dan aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

.…en de waardering

Clank! The Mummy’s Curse is geen uitbreiding die Clank! enorm op zijn kop zet. De enige echt nieuwe elementen zijn de vloeken en de mogelijkheid om met de mummie te vechten. Maar dit zijn zulke kleine toevoegingen, dat het spel er niet echt anders van wordt. Mensen die Clank! niet zo leuk vinden, zullen door deze uitbreiding dus niet op andere gedachten worden gebracht.

Maar als je Clank! wel leuk vindt, dan is het leuk om nieuwe content te krijgen, ook al is het meer van hetzelfde. Het is leuk om op een nieuw bord je weg te zoeken en om de mummie te grazen te nemen. De nieuwe kaarten zitten vol met grappige verwijzingen naar onder andere het oude Egypte en films. Sommige van deze kaarten zou je ook op andere Clank!-borden kunnen gebruiken, maar veel zijn specifiek voor deze variant omdat ze je vloek-fiches geven of de mummie laten verplaatsen door een dobbelsteenrol.

Kortom: als je geen genoeg kan krijgen van Clank! en het leuk vindt om voor de variatie op een nieuw bord met nieuwe kaarten en een paar hele kleine nieuwe twists te spelen, dan is deze uitbreiding wat voor jou. Ik behoor tot deze groep en heb deze uitbreiding daarom met veel plezier gespeeld. Maar als je echt op zoek bent naar een uitbreiding die het spel een hele nieuwe draai geeft, dan ben je aan het verkeerde adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *