De avonturen van Robin Hood

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
60-90 minuten
Auteur: Michael Menzel
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.2]

Het spel…

Michael Menzel is in de spellenwereld al zo’n twintig jaar bekend vanwege de rijke en gedetailleerde illustraties van tientallen bordspellen, waarvan Catan en Stenen Tijdperk twee van de bekendste zijn. Sinds de Legenden van Andor heeft hij ook zijn naam als spelontwerper gevestigd. Net als Andor is De avonturen van Robin Hood een verhalend samenwerkingsspel.

dat wordt knokken!

De spelers kruipen in de rol van Robin Hood en een tot drie van zijn metgezellen en beleven daarbij allerlei avonturen in en rondom Sherwood Forest en het kasteel van Nottingham. Ieder avontuur heeft een min of meer vaste verhaallijn. De spelers beginnen ergens op het bord en lopen daarbij rond op zoek naar aanwijzingen om het avontuur tot een succesvol einde te brengen. Daarvoor kunnen ze te rade gaan bij verschillende personen die op het bord zichtbaar zijn. Sommige zijn in verschillende avonturen aanwezig en geven per avontuur een verschillende reactie.

wat heeft Vader Egbert te vertellen?

Die interacties liggen allemaal vast in een dik boekwerk. Kom je iemand tegen of vind je een voorwerp, dan kijk je in het boek op de betreffende bladzijde. Daar word je dan weer verwezen naar de pagina die voor je avontuur van belang is. Soms heeft praten geen zin en moet je overgaan tot actie, door een wachter te verslaan of een edele te beroven (stelen van rijken en geven aan armen, jeweettoch).

Net als in Andor tikt de tijd genadeloos door. Een beetje ontspannen de boel verkennen is er niet bij, te veel getreuzel leidt onherroepelijk tot verlies. Lukt het niet op tijd de opdracht op tijd te vervullen dan mag je het nog een keer proberen, maar gewoon doorgaan met het volgende scenario is geen probleem. Je zult dan wel nooit weten wat een goede afloop je had opgeleverd…

bladeren maar!

…en de waardering

In alles is Robin Hood een ouderwets avonturenspel, zoals sommigen nog wel kennen van de ‘point-and-click’ computerspellen uit de jaren 90. Daarin lijkt het erg op Adventure Games. Ook hier worden de spelers door een boek aan de hand genomen en hoef je je eigenlijk niet druk te maken om spelregels. Als je maar weet hoe je kunt bewegen en op welke bladzijde je moet zijn weet je al genoeg. Er komen gaandeweg wel regels bij, maar die zijn allemaal prima te behappen. Ook de verhalen zelf zijn niet heel complex, er zijn geen grootste strategieën voor nodig om een scenario te ‘winnen’. Dat maakt Robin Hood bij uitstek geschikt voor families en gelegenheidsspelers.

de tijd dringt!

Een minder punt daarbij is dat als je een avontuur eenmaal hebt gespeeld, je het verhaal kent en een tweede keer vooral voelt als een herhaling van zetten. Heb je alle negen avonturen gespeeld, dan het spel weer de kast in tot je ze vergeten bent of er nieuwe avonturen verschijnen. Maar voor je daar bent heb je al aardig wat uren speelplezier achter de rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *