Cluedo Kaartspel

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Phil Orbanes
Uitgever: Winning Moves (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie dokter Black heeft vermoord weten we al zo’n 30 jaar. Maar kennelijk is er toen niemand veroordeeld want het hele gezelschap is weer samengekomen voor een ouderwets gezellig avondje gastheer vermoorden. Nadat de heer Overschot vermoord is vluchten alle aanwezigen weg in de nacht. In dit speurspel moet je er achter zien te komen wie de moordenaar is, naar welke stad die persoon heen is gevlucht en met welk voertuig.

In deze Cluedovariant geen bord met kamers, geen miniatuurwapens of pionnen. Alleen kaarten. Zoals ook in het originele spel wordt van iedere soort kaarten 1 in de doos gelegd en de rest onder de spelers verdeeld. Het grote wegstrepen kan weer beginnen. Deze keer dus niet door met je pion naar een kamer te lopen (traaaaaag) maar met behulp van speurkaarten. Op deze kaarten staat een vraag. Je hebt altijd de keus uit twee speurkaarten in je hand. Sommige vragen zijn openbaar en vaak de vertrouwde verdenkingsvraag (ik denk dat kolonel van Geelen naar Boedapest is gevlucht met de trein). Er zijn ook gouden tips waarbij iedereen kaarten moet laten zien, bijvoorbeeld laat al je vrouwelijke verdachten zien. En tot slot zijn er ook nog geheime tips. Deze kaart geef je aan een andere speler en deze met die vraag beantwoorden door het wel of niet geven van bepaalde kaarten.

… en de waardering

Het kaartspel heeft de sfeer van het oude spel maar voegt daar wel echt wat nieuwe aspecten aan toe. Door de speurkaarten in plaats van het lopen is het spel en stuk sneller geworden. Aan de andere kant speelt geluk nu een grotere factor. Trek je veel gouden tips dan ben je sneller klaar dan met verdenkingen die je in je eigen plaats moet laten eindigen (alle spelers hebben èèn van de vluchtsteden als basis, ruilen kost een speurkaart). Fouten zijn iets sneller gemaakt doordat je meer informatie haalt uit de beurt van anderen. Al met al een leuke variant in handig reisformaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *